POKLON OGRADA

OSTAVITE VREĆICU HRANE NA KLUPICI 'Spajamo one koji žele pomoći i one kojima je pomoć potrebna, a često se srame zatražiti je'

 AFP
 

Kako danas pomoći sugrađanima slabijeg imovinskog statusa, u vrijeme borbe protiv koronavirusa, kada se nigdje ne smiju okupljati veće grupe ljudi, i gdje ostaviti te donacije, pitanja su koja su si mnogi postavili ovih dana, a konačno je došao i odgovor na njih. Riječ je o inicijativi “Poklon ograda”, koja građanima omogućuje da ostave svoje donacije bez ikakvog fizičkog kontakta.

“Poklon ograda” građanska je inicijativa koja daje mogućnost građanima koji žele pomoći onima slabijeg imovinskog statusa da napune vrećicu hrane i odlože je na klupi, gdje će svi kojima je potrebno te iste vrećice moći pokupiti.

Posljednjih nekoliko tjedana mnogo je građana ostalo bez posla uslijed epidemiološke krize, a upravo ta činjenica bila je jedan od razloga osnivanja “Poklona ograde”. Iza hvalevrijedne inicijative stoje tri žene - Sandra Vukušić iz udruge Nacionalni savez Treća dob, Danijela Medaković iz udruge Inkubator sreće i Aleksandra Ivanac iz udruge UKL Carpe Diem.

Sandra Vukušić iz udruge Nacionalni savez Treća dob

Članice udruga

- Inicijativa je prvotno pokrenuta u Hamburgu i Münchenu u Njemačkoj. Budući da se Sandra, urednica portala Treća dob Hrvatske, bavi tim problemom i pomaže umirovljenicima, kad je vidjela spomenutu inicijativu, došla je na ideju da tako nešto pokrenemo i kod nas. Nas tri smo se skupile i pokrenule inicijativu ‘Poklon ograda’ kako bi se pomoglo onima kojima je danas potrebna pomoć.

Nas tri imamo udruge i pisale smo zajedno jedan veliki europski projekt i tako smo se spojile. Projekt je trebao biti pokrenut u ožujku, no odgođen je zbog pandemije koronavirusa, a ponovo nas je spojio ‘Poklon ograda’ - priča nam Danijela Medaković.

Nove lokacije

Prvi termin održat će se ove subote, 11. travnja, na dvije lokacije, a u planu je i postepeno uvođenje novih lokacija.

- Za sada smo, u dogovoru s Gradom Zagrebom, na dvije lokacije - Keglić, Trg Francuske republike 5 i Park mladenaca u naselju Siget u Novom Zagrebu. Ideja je, s obzirom na to da nema ograde, nego su ondje klupe, da se na klupu ostavi vrećica i ode. Samo ostaviš i prođeš, bez zadržavanja i bez kontakta. Isto tako, oni kojima je potrebna pomoć će doći i uzeti vrećicu.

Najbolje i najlakše je da građani namirnice stave u običnu vrećicu koja se lijepo zaveže, eventualno u neku kutiju - objašnjava Medaković i napominje da će, prema prvom planu, inicijativa trajati dva mjeseca, svake subote do 30. svibnja. Također, potrebno je vrećicu označiti s vanjske strane kako bi se vidjelo je li namijenjena ljudima ili životinjama, a pokretačice inicijative pozivaju sve građane da u vrećici s donacijama ostave i neku motivacijsku poruku za korisnika.

Aleksandra Ivanac iz udruge UKL Carpe Diem

- Građani mogu donijeti nekvarljive namirnice, šećer, brašno, konzerve, sol, rižu, tjestenu i ostalo što se ne može pokvariti. Također, mogu donijeti i higijenske potrepštine, ali i hranu za životinje, jer su i azili u velikom nedostatku hrane. Za sada se neće prikupljati nikakva odjeća ni obuća, samo prehrambene namirnice.

Treba naglasiti da ovo nije humanitarna akcija, već građanska inicijativa. Također, mi ne skupljamo namirnice, to se ne može donijeti nama, već se isključivo nosi na dogovorene lokacije subotom od 11 do 14 sati - dodaje Medaković.

Podrška BBB-a

Inicijativu “Poklon ograda” podržali su i Bad Blue Boysi, koji su se i pridružili ovoj priči.

Danijela Medaković iz udruge Inkubator sreće

- Spojili smo se i s Bad Blue Boysima i njihovom akcijom ‘Plavo srce’ te će oni ujedno paziti da se sve odvija po preporukama Kriznog stožera Civilne zaštite RH zbog pandemije koronavirusa. Također, ako nakon predviđenog vremena ostane namirnica, ‘Plavo srce’ će ih uzeti i podijeliti onima kojima su potrebne jer već imaju kanale preko kojih rade i surađuju - kaže Medaković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:36