FACE U SVOM POSLU

One organiziraju vjenčanja za miljardere i oduševljene su Hrvatskom: ‘Ovakvu lokaciju nigdje nisam vidjela‘

Planerica za indijska vjenčanja Denise Lille O'Neal, fotografkinja Joy Stroz, domaća organizatorica vjenčanja Velka Suran, američka planerica Erika Jones

 Goran Sebelic/Cropix
Arena nas je svih oduševila jer je to nešto posebno, kaže planerica za indijska vjenčanja Denise Lille O Neal

One se ne dižu iz kreveta bez unosnih angažmana i rade glamurozna vjenčanja od skoro milijun američkih dolara na egzotičnim i neobičnim lokacijama diljem svijeta. A ovih dana su šetale Motovunom, Rovinjem, Bujama, Pulom, Brijunima. Traže nove destinacije za svoje klijente koji im bezrezervno vjeruju. Jer kada organizirate i panirate vjenčanje, sve pada u vodu ako nemate dobrog planera vjenčanja. Barem u Americi. A Amerikanke Denise Lillie O'Neal i Erica Jones su face u svom poslu.

Baš zato ih je ugostila Istra budući da žele u Hrvatsku privući takva skupocjena i velika vjenčanja koja traju po nekoliko dana i na kojima se "masno" troši. Riječ je tu prije svega o velikim indijskim vjenčanjima koja se nadmeću u raskoši, potrošnji i izboru drugačijih lokacija. A pulska Arena bi klijente iz Indije uistinu mogla osvojiti. Jer je osvojila i Amerikanke.

- Zbiljska epski. Posebno. Nešto što ne može odraditi svatko. Puno toga sam vidjela, ali vjenčanje u Areni nikada, otkiva nam Erica koja je u Istru došla iz Bostona. U ovom poslu je oko 20 godina i jako dobro poznaje sektor. Nagrađivana međunarodna dekoraterka evenata, čija je specijalizacija dizajn indijskih vjenčanja, tijekom proteklih dvanaest godina bila je u brojnim medijskim publikacijama uključujući čuvene Harper's Bazar Bride, Maharani Weddings, New York Times i HuffPost Weddings.

image
Goran Sebelic/Cropix

Njezina kolegica Denise sa zapadne obale pak kaže da će Arena i Istra biti na listi njihovih preporuka.

- Radila sam zbilja vjenčanja na egzotičnim lokacijama, ali stvarno ne mogu reći da sam ikada radila vjenčanje u nekom rimskom amfiteatru. Arena nas je svih oduševila jer je to nešto posebno. Možda u drugim mjestima možete vidjeti rimski amfiteatar, ali ne bi vam palo na pamet da u njemu organizirate vjenčanje. Naravno da tako nešto morate preporučiti i svojim klijetima, kazala nam Denise koja je u 20 godina odradila 300-tinjak indijskih vjenčanja.

O'Neal je, naime, svjetski poznata planerica i dizajnerica vjenčanja koji je specijalizirana za južnoazijska i fusion vjenčanja. Magazin Brides proglasio ju je jednom od "najboljih organizatora vjenčanja u Americi". 2020. osnovala je Fusion Inclusion, kolektiv profesionalaca za vjenčanja koji je specijaliziran za luksuzna, kulturna vjenčanja, koji nastoji inspirirati, educirati i slaviti jedni druge, promičući raznolikost unutar industrije vjenčanja. Objašnjava nam da su indijska vjenčanja samo dio njezina posla.

- Bavim se organizacijom vjenčanja za Južnu Aziju, točnije Afganistan, Bangladeš, Butan, Maldive, Nepal, Pakistan, Šri Lanku i Indiju. Svako to vjenčanje je posebno jer sve te zemlje imaju različite tradicije i običaje. Primjerice, za vrijeme pandemije nitko nije otkazao vjenčanja. Baš zato jer im je tradicija bitna, ističe američka planerica vjenčanja.

Pričaju nam da je to unosan posao s mnogo stresa, ali u kojem zbilja uživaju. Jer bez strasti ovaj posao se ne može raditi.

Govore nam da se cijene takvih vjenčanja kreću od 500 tisuća američkih dolara na gore, traju od dva do četiri dana i imaju od 200 do 800 uzvanika. Planiraju se godinu dana unaprijed, a neka i više.

- Najskuplje vjenčanje koje sam dosad odradila je jedno koje je bilo prije tri tjedna i radi se o događaju koji je bio i vjenčanje i darivanje djeteta za 700 ljudi. I ukupni budžet je bio milijun dolara. Ali ne rade svi takva događanja. Ukupni budžet ovisi o lokaciji, ističe Erica.

- Kada bismo odradili barem jedno vjenčanje godišnje u Istri to bi za početak bio veliki uspjeh, tvrde nam obje američke planerice vjenčanja. I dok je taj biznis u Americi prava industrija, u Istri kao i ostatku Hrvatske je tek nišni turistički proizvod.

- Kada organizirate ovako skupocjena vjenčanja, onda to nije samo vjenčanje. To je puno veći doživljaj. Gosti i mladenci na nekom mjestu borave nekoliko dana i žele upoznati destinaciju. I zato im je bitna visina razine usluge, ne samo u hotelu, već i prijevoza, restorana i slično. Oni se žele osjećati kao bogovi. I u Indiji je tako. Visina usluge je tamo na razini takva da je gost za njih bog. I tako očekuju i od destinacija koje izaberu za svoje vjenčanje. Prije svega zbog toga jer žele da se njihova obitelj osjeća ugodno. To im je bitnije od svega. A zadnje vrijeme jako puno polažu u samu lokaciju vjenčanja, otkriva nam Denise. Nekada su to bili raskošni hoteli, pa su počele biti vinarije i vinogradi u Kaliforniji, sada su inozemne lokacije, indijski hramovi, neobična mjesta.

image
Goran Sebelic/Cropix

- Iduće vjenčanje imam za 15 dana u Meksiku. Ta je zemlja trenutno veliki hit za indijska vjenčanja. No, traže se i druge lokacije kao što su Bali, Tajland, Dubai. U Europi su posebno traženi Španjolska i Italija, a kako smo nedavno imali veliki kongres struke u Grčkoj planiram odraditi i koje vjenčanje tamo, govori nam Denise. A nakon što je u nekoliko dana prešla Istru uzduž i poprijeko, i ona joj je sada na listi. Baš kao i Erici. Istra je za njih otkriće, iako vele da su neki njihovi klijenti i prijatelji znali za Istru.

- Kada sam postala prve fotografije iz Istre na društvene mreže, dobila sam komentare da je u Hrvatskoj lijepo. Odmah su mi počeli davati savjete gdje da idem. Znaju za Dubrovnik i za vaše kristalno čisto more. Ostala sam iznenađena. Dakle, za Istru se zna i to je već dobar početak. Ujedno, Istra zadovoljava sve uvjete za organizaciju indijskih vjenčanja i mi ćemo ju preporučiti našim klijentima. Jer osim što organiziramo sve segmente nekog vjenčanja, imamo i tu mogućnost mladencima preporučiti lokaciju. Istra se pokazala u ovih nekoliko dana kao destinacija koja bez problema može tako nešto odraditi jer imate odlične lokacije, ljudi su ekstra ljubazni i na usluzi, usluga i hrana su na visokoj razini. A što vam drugo treba, ističe Erica.

S njima je bila i Joy Strotz, jedna od najpoznatijih američkih fotografkinja u segmentu vjenčanja. Njezine fotografije krasile su naslovnice mnogih specijaliziranih časopisa za vjenčanja.

- Istra je za mene takvo otkriće da znam da ću se ovdje vraćati stalno. A Rovinj je možda jedan od najfotogeničnijih gradova u kojem sam bila. Ne znam možete li u Rovinju odraditi lošu fotografiju. No, za ovakva vjenčanja bitna je i usluga. A mi smo ovdje iskusili vrhunsku uslugu u svim segmentima - od vozača do fine kuhinje. A Istra je u tom pogledu top, ističe Strotz koja je nedavno odradila i snimanje s poznatom glumicom Joan Collins. Vjeruje i da će snimanje editorijala za indijsko vjenčanje koji je odrađen prošli tjedan u Areni, biti pravi hit te da će potražnja za Istrom među Amerikancima, ali i Indijcima porasti.

- U ovom sam poslu već 20 godina i većinom radim portrete i komercijalne fotografije. U svojoj sam karijeri odradila nekih 50 vjenčanja, i najdraža su mi ona obiteljska. Trudim se ne toliko fotografirati vjenčanja, jer onda nestaje strasti. A u tome treba uživati, kaže nam Joy koja surađuje s velikom mrežom modnih časopisa. Elle Arabia, Glamour Bulgaria, Harper's Bazaar Vietnam, Arabian Moda, Gloss Magazine, Today's Bride, Inside Weddings, Fashion Daily, Vogue - samo su neki od njih, a imala je više od dvadeset naslovnica u međunarodnim modnim časopisima samo u prošloj godini. Na dodjeli nagrada "One Eyeland Awards" Joy je nedavno proglašena drugom modnom fotografkinjom na svijetu. No toliko je skromna, da svoj uspjeh ne voli isticati.

- Svojim ultra bogatim klijentima ću preporučiti Istru i nadam se da će me onda povesti sa sobom kako bih mogla napraviti njihove obiteljske fotografije. Jer je ovdje zbilja posebno, zaključila je ugledna američka fotografkinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 00:44