NEDOSTAJAT ĆE MNOGIMA

OMILJENA HUMANITARKA IZGUBILA BITKU S OPAKOM BOLEŠĆU Uz svojih petero djece, odgojila je i dvoje splitskih Roma te mnoge ganula svojom dobrotom

 Privatni album
 

Nakon godinu i pol dana borbe s teškom bolešću u Njemačkoj je preminula Edita Müller, splitska humanitarka s Bačvica koja je pomogla mnogima. Imala je samo 50 godina i iza sebe ostavila supruga te petero djece, objavila je Slobodna Dalmacija.

Do zadnjeg trenutka uz Editu su bili muž Uwe i djeca David Luka, Jan Filip, Sven Marko, Lena Marie te Ben Andre. Splićani su Editu i njezinu obitelj poznavali ponajviše po tome jer su odgojili Mustafu i Vericu Halilović, dvoje od troje romske djece najpoznatijeg splitskog romskog para Tarzana i Sofije, oboje pokojnih.

Split, 300110.
Vrh Telegrin na Marjanu.
Mustafu Halilovica, sina Tarzana Halilovica, najpoznatijeg splitskog Roma, nakon oceve smrti udomila je obitelj Muller. Mustafa je nakon skolovanja radio u inozemstvu i sad se vratio kuci.
Na slici: Mustafa na vrhu Marjana sa udomiteljima Uwe i Edita Muller i ostatak njihove porodice.  
Foto: Josko Supic / CROPIX
Josko Supic / CROPIX
obitelj Müller s Mustafom Halilović snimljena 2010. godine

Edita, rođena Hercegovka, i Nijemac Uwe, koji je za vrijeme rata došao volontirati u Hrvatsku, bili su mladi par bez djece, kad su 1997. godine u Splitu upoznali tad 11-godišnjeg Mustafu.

Splićani će se sjetiti da je u to doba Mustafina obitelj skvotirala u nedovršenom studentskom domu na Spinutu, a Mufi je, kao i njegove sestrice, starija Vesna i mlađa Verica, po cijeli dan lutao gradom.

Editi i Uwi bilo je žao dječaka i počeli su mu pomagati. Iako je imao 11 godina, u to doba nije išao u školu i nije znao držati ni žlicu ni vilicu u ruci, a kamoli čitati i pisati. Odlučili su ga udomiti.

Njegova obitelj nije se opirala, pa se Mufi uskoro iz devastiranog doma bez struje i vode preselio u lijepi, veliki stan na Bačvicama. Krenuo je u Osnovnu školu Pojišan i odlično se socijalizirao. Müllerovi su se o njemu brinuli sve dok nije počeo samostalno zarađivati navigavajući, iako su u međuvremenu dobili petero svoje djece, piše Slobodna Dalmacija.

Vrlo brzo nakon Mustafe u svoj dom primili su i njegovu sestru Vericu, dok je Vesna završila najprije u Domu, a potom u Udruzi Lastavice. Edita je, zajedno sa suprugom, za ovo dvoje splitskih Roma napravila više nego što bi mogli svi socijalni radnici ovoga svijeta. Dala im je ljubav, dom, školovala ih.

No nisu oni jedini kojima su Edita i Uwe pomogli; tu su i mnogi liječeni ovisnici, a organizirali su i omladinski kamp u Gorskom kotaru, gdje su se okupljali mnogi mladi ljudi. Općenito, ovaj par mnoge je dirnuo svojom dobrotom. Također, bili su istaknuti članovi kršćanske zajednice u Splitu.

Nije stoga čudno što mnogi sad žale za ovom dobrom ženom. Njezin suprug Uwe rekao je da će sprovod biti organiziran u Splitu, a točan dan znat će se u srijedu.

- Edita je bila posebna žena. Za nju je Isus bio primjer i motivacija u životu - zaključio Uwe Müller.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:51