NA APARATIMA

Odustala je od faksa, kupila kombi i sada u njemu živi i putuje Hrvatskom: ‘Nikad se nisam uklapala, a sad znam i zašto‘

Novinar Filip Pavić i Dora Šušković Stipanović, domaća youtuberica i van liferica

‘Nisam u to krenula jer se želim slikati za Instagram. Za mene je bio najlakši način da me makne od uobičajenog‘

Zagrepčanka Dora Šušković Stipanović (30) prije nekoliko je godina odustala od fakulteta i kupila gotovo 20 godina star kombi, preuredila ga u kamper i odlučila živjeti u njemu putujući Hrvatskom sa svojom labradoricom Polly. Otvorila je YouTube kanal i Instagram "Van Life Croatia" na kojem dijeli avanture sa svojih putovanja.

- Nisam u to krenula jer se želim slikati za Instagram. Za mene je bio najlakši način da me makne od uobičajenog. Nedavno mi je dijagnosticiran autizam, pa sam napokon shvatila zašto se nikada u životu nisam uklapala, imala iste interese kao moji vršnjaci, izlazila i zašto mi obrazovni sustav nije odgovarao – iskreno nam je ispričala djevojka koja sada svake godine najmanje šest mjeseci provodi u kombiju, u kojem živi i putuje Hrvatskom.

Novinar Filip Pavić i youtuberica Dora Šušković Stipanović u novoj epizodi podcasta Jutarnjeg ‘Na aparatima‘ razgovaraju o trendu života i putovanja u kombiju, tzv. Van Lifeu. Kako se Dora odlučila za takav stil života, koliko košta prenamjena kombija, koji su problemi na putu i što moraju znati oni koji bi se na to rado odvažili.

Pogledajte sve na YouTube kanalu Jutarnjeg.

- Ja sam sve radila postepeno. Prvo sam kupila kombi za 17.000 kuna. Onda u njega treba staviti kamenu vunu za izolaciju, ploče, krevet, kuhinju, plinsku bocu, trošak ovisi o tome što vam treba i što želie imati – nabraja Dora.

Za nju se, kaže, korisnim pokazala još ugradnja filtera za vodu, kompresorskog frižidera, kao i solarnog sustava s panelom na krovu.

- Moj je savjet da ne ulažete odmah, nego polako. Odite prvo na izlet autom, da vidite kako vam to funkcionira i je li to stil putovanja koji vam odgovara – govori.

Na pitanje kako se financira na putovanju, odgovara da radi razne freelance poslove, kao video editor, voditelj društvenih mreža za neke kompanije. Budući da ima i svoj YouTube kanal "Van Life Croatia", ima i tu neke projekte, ali još od YouTubea direktno ne zarađuje.

Ono što vidi kao najveći problem za ‘vanlifere‘ jest to što u Hrvatskoj nije dozvoljeno spavanje i kampiranje u kombiju. To se samo može raditi u kampovima.

- Kampovi su skupi. Recimo, u Sloveniji postoje odmorišta, kao Camping Stops. Tamo možeš parkirati, a plaćaš samo vodu, tuširanje, struju. To je super za odspavati, napuniti se. Nadam se da ćemo i mi to dobiti – govori.

Pogledajte sve na YouTube kanalu Jutarnjeg.

Podcast Jutarnjeg lista ‘Na aparatima‘ bavi se temama tehnologije, društva i budućnosti. Pratite nas na vašim najbližim aparatima i YouTube kanalu Jutarnjeg lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:07