HVALA, ALI NE HVALA

Nova odluka Harryja i Meghan šokirala kraljevski dvor: Hoće li kraljica ikada upoznati praunuku?

Princ Harry i Meghan Markle
 Stephen Lovekin/shutterstock
Ova odluka pokreće pitanje kada će se kraljica Elizabeta uopće susresti s praunukom koja je po njoj dobila ime

Princ Harry i Meghan Markle neće krstiti svoju kćer Lilibet u Velikoj Britaniji, nego će se vjerojatno odlučiti za ceremoniju u Kaliforniji, tvrde izvori s kraljevskog dvora, piše Daily Mail.

Drugo dijete vojvode i vojvotkinje od Sussexa, Lilibet Diana Mountbatten-Windsor, rođena je u Santa Barbari u Kaliforniji 4. lipnja ove godine.

Ranije se mislilo da će par, koji je četveromjesečnoj djevojčici dao ime po kraljičinom nadimku iz djetinjstva, krstiti svoje dijete u dvorcu Windsor pred kraljicom kojoj će to biti i prilika da upozna svoju praunuku.

Međutim sada je otkriveno da je krštenje u Velikoj Britaniji 'vrlo malo vjerojatno', a par će umjesto toga vjerojatno krstiti svoju kćer u Episkopalnoj crkvi u SAD-u.

Ova odluka pokreće pitanje kada će se kraljica uopće susresti s praunukom koja je po njoj dobila ime.

Vijest je stigla samo nekoliko dana nakon što je otkriveno da se princ Harry sljedeći tjedan neće vratiti u Britaniju kako bi se pridružio svom bratu princu Williamu na zabavi u čast njihove pokojne majke.

'U Velikoj Britaniji neće biti krštenja. To se neće dogoditi', kazao je izvor iz kraljevske palače dok je drugi insajder dodao kako je to 'vrlo malo vjerojatno'.

Episkopalnu crkvu Sjedinjenih država, koja je članica svjetske anglikanske zajednice, vodi biskup Michael Curry koji je postao internetska senzacija nakon što je održao 14-minutnu propovijed na vjenčanju para u kapelici sv. Jurja u Windsoru 2018. godine.

Održavanje ceremonije u SAD-u znači i da Lilibet neće automatski postati članicom Engleske crkve.

Međutim, mlada obitelj mogla bi se kasnije pridružiti kongregaciji crkve Engleske ako dođe u Veliku Britaniju.

Meghan je pohađala katoličku srednju školu, krštena je i primljena u Englesku crkvu na privatnoj svečanosti u kraljevskoj kapeli koju je vodio nadbiskup Canterburyja Justin Welby.

Intimnu ceremoniju u trajanju od 45 minuta vodio je nadbiskup Canterburyja 2018. godine i bila je strogo čuvana tajna za koju je znalo samo nekoliko kraljevskih pomoćnika.

Meghan je djelomično krenula stopama vojvotkinje od Cambridgea, Kate, koja je krštena kao dijete, ali je imala privatnu potvrdu nakon zaruka s princem Williamom.

Tijekom rituala korištena je sveta voda iz rijeke Jordan iz privatnog spremnika Kraljevske obitelji.

Lilibetinog brata, Archieja, nadbiskup je također tajno krstio u kapeli sv. Jurja u Windsoru 2019.

Na krštenju je bilo prisutno samo 25 uzvanika, a par je kasnije objavio fotografije slavlja s užom obitelji: vojvotkinjom od Cornwalla, princom od Walesa, Dorijom Ragland, lady Jane Fellowes, lady Sarah McCorquodale te vojvodom i vojvotkinjom od Cambridgea snimljenoj u dnevnoj sobi dvorca Windsor.

Osim što su u fotografiranje uključili Dianine sestre, ponosni roditelji odali su počast Archienoj baki sjedeći na istom zelenom stolcu sa zlatnim detaljima na kojima su Diana i kraljica sjedile tijekom Harryjevog službenog fotografiranja nakon krštenja.

Prije svečanosti glasnogovornik Buckinghamske palače je rekao: 'Archie Harrison Mountbatten-Windsor bit će kršten na maloj privatnoj svečanosti s nadbiskupom od Canterburyja u privatnoj kapeli u dvorcu Windsor u subotu 6. srpnja. Imena kumova, u skladu s njihovim željama, neće biti otkrivena.'

Iako su se detalji o kumovima kraljevskih beba uvijek javno objavljivali, Harry i Meghan odbili su otkriti imena Archievih kumova.

Kumovi kraljevskih beba tradicionalno se najavljuju unaprijed - često na samo jutro krštenja - a za tu se čast obično bira neki stariji rodjak.

Par se suočio s priličnim kritikama zbog svog inzistiranja da ceremonija ostane privatna i da identitet Archiejevih kumova ne bude otkriven.

Dekan Chelmsforda, Nicholas Henshall, rekao je za BBC: 'Krštenje nikada ne smije biti privatno. To je javno pokazivanje Božje ljubavi. '

Profesor Adrian Hilton, predavač političke filozofije na Sveučilištu Surrey, kazao je: 'Pojedinosti o kumovima bit će privatne. Ovo je neprikladno. Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa imaju 'suverenovu podršku': njihov sin nije 'privatni građanin'; njegovi kumovi predmet su javnog interesa, koji imaju odgovornost za njegovu duhovnu dobrobit.'

Prema pravilniku iz 1978. godine, informacije o svim krštenjima u Engleskoj crkvi javno su dostupne, uključujući imena kumova i ministranata. Svi koji su spremni platiti potrebnu pristojbu, mogu zatražiti pojedinosti o bilo kojem krštenju.

Komentator zbivanja na kraljevskom dvoru, Richard Fitzwilliam, rekao je da će par 'raditi stvari na svoj način' i kad je u pitanju njihova kći Lilibet.

'Čini se izvjesnim da će njezino krštenje biti održano u tajnosti u Meghaninoj rodnoj zemlji, ali bez kontroverzi koje su okruživale Archiejevo krštenje.'

Par nikada nije objavio sliku svoje kćeri u javnosti, a Fitzwilliam kaže kako odluka pokazuje da vojvoda i vojvotkinja djeluju prema vlastitim principima.

Vijest o tajnom krštenju stigla je nakon što se doznalo da se princ Harry sljedeći tjedan neće vratiti u Britaniju kako bi se pridružio svom bratu princu Williamu na zabavi u čast njihove majke.

Zabava je prvotno bila planirana za 1. srpnja, kada su braća otkrila Dijanin kip na njezin 60. rođendan.

Princ Harry odletio je na otkrivanje spomenika bez supruge Meghan, koja je ostala kod kuće s tada dvomjesečnom Lilibet.

Zbog ograničenja koronavirusa, planovi su izmijenjeni, a na otkrivanju su bili prisutni samo prinčevi, njihov ujak Earl Spencer i tete Lady Sarah McCorquodale i Lady Jane Fellowes.

Harry je 19. listopada trebao prisustvovati zakazanoj zabavi za 100 gostiju, za koju se vjeruje da uključuje i Sir Eltona Johna, iako nije jasno da li je Maghan trebala doći s njim.

Međutim, izvori s kraljevskog dvora su ovog tjedna rekli da se ne očekuje da će se Harry zbog ove zabave vratiti u Englesku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:34