FENOMEN

Nisu beskućnici, masovno spavaju na cesti i ginu, a razlog pošasti je - popuštanje mjera

Spavači na japanskim ulicama

 Profimedia, Twitter
Osobe koje su konzumirale alkohol često su toliko pijane da vjeruju da su kod kuće, a neke od njih čak su i skinule odjeću na ulici

Broj smrtnih slučajeva uličnih spavača u Tokiju porastao je sa sedam na trinaest u posljednjih godinu dana. Čak deset od ukupnih trinaest spavača, pilo je alkohol prije nego što su preminuli. Broj umrlih i alkoholiziranih ljudi u glavnom gradu Japana gotovo se udvostručio nakon popuštanja covid mjera, prenosi Daily Mail.

Osobe koje su konzumirale alkohol često su toliko pijane da vjeruju da su kod kuće, a neke od njih čak su i skinule odjeću na ulici. Lokalna policija upozorila je da bi se broj smrtnih slučajeva mogao povećati u sljedećim tjednima jer počinju bonenkai zabave za kraj 2022. godine.

Bonenkai zabave održavaju se za grupe suradnika ili prijatelja s ciljem zaboravljanja prošle i ulaska u novu godinu, a često se s njima povezuju i velike količine alkohola. Zbog prevencije smrtnih slučajeva, policija u 60 tisuća taksija prikazuje informativni video o mogućim problemima.

Uz videozapis, taksistima je upućena molba za smanjenjem brzine i obavezno upaljenim svjetlima automobila. Tokio nije jedini japanski grad s pijanim spavačima na ulicama, a apsolutni rekorder je Okinawa koja je prije tri godine prijavila čak 7000 takvih slučajeva.

Iako je rečeno da se fenomen poznat pod nazivom rojo-ne (spavanje na ulici) u Okinawi smanjio na 2702 slučaja u 2020. godini, policija poziva da se on u potpunosti iskorijeni.

- Nemojte me krivo shvatiti, alkohol nije loš. Jednostavno je loše piti prekomjerno, rekao je Tatsuo Oshiro, šef prometnog odjela policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:32