‘DIGLA SAM SE U 3‘

Nevidljive junakinje spektakla: ‘Sve se promijenilo, smeće ne laže! A da znate što smo sve pronašle...‘

 Jakov Prkic/Cropix
Anđa radi svoje, gleda u pod i priča s nama; što ti je multitasking... Zna ona jako dobro što je Ultra; čistila je nakon svake do sada...

- Digla san se u 3, popila kavu, našminkala se, krenila iz Sinja u 4 i evo me. Prva na terenu! Ja i moja puvalica - kaže za Slobodnu Dalmaciju u subotnje praskozorje Anđa Gaurina, orna i od uha do uha nasmijana radnica Čistoće. Nije nego došla, puvalicu je odmah upalila, skoro pa da njome nije "pomela" i one posljednje party entuzijaste koji su napuštali teren nakon prve večeri Ultre.

Anđu godinu i pol dana dijeli do mirovine, a elana i radnog entuzijazma kao da je na početku radnog vijeka. Anđa radi svoje, gleda u pod i priča s nama; što ti je multitasking... Zna ona jako dobro što je Ultra; čistila je nakon svake do sada...

Smeće ne laže

- Ma ovo je sad ništa. Ovo ćemo mi sredit u par sati, ali kad se sjetim šta je to bilo prvih godina na Poljudu. Uuuuu...Smeća do koljena je bilo! I onda kažu svake godine sve više ljudi, al ja vidim po smeću da to nije tako. Smeće na laže! A sjetite se vi one prve godine - one sile ljudi; pa to su procesije i procesije bile, nisi od njizi moga proć. A ne mislim samo na ultraše, nego i na sve one ljude koje su sve i svašta prodavali oko Poljuda i sve je "kurilo". Pekle su se fritule, odali su ljudi s vodon, sa svin i svačim i sve se ko ludo prodavalo. A gdje su sad ti ljudi? Nema nikog, daje nam Anđa svoje zanimljivo viđenje Ultre kroz godine, ne krijući zadovoljstvo stanjem na terenu.

image
Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix

- Ovo je sve redovno... Malo plastičnih slamki, čaša, boca... Ide to brzo, govori nam taman dok joj pristižu kolegice.

Njih tri, svaka sa svojim velikim pometalom. U maniri rutinerki, već na prvi pogled znaju da će stvari ići glatko.

- Svega smo se mi nagledale nakon Ultre ovih zadnjih nekoliko godina. Niti jedna me do sada nije mimoišla. Bilo je tu i donjeg rublja, kondoma, bolje da vam ne pričam...Ma svega osim novaca! A nije bome bilo ni zlata; ne ide zlatni nakit uz te njihove stylinge, smije se pometačica Anita Radić.

image
Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix

U riječ joj upada Mladenka Pilić...

- Ja san prve godine dok san čistila našla sto eura! Valjda se tada još plaćalo kešom, a od kada plaćaju preko kartica, narukvica, čega li već, nema šanse da centa nađeš, govori Mladenka, sve lagano "vrebajući" ne bi li je pomazila sreća kao na premijernom splitskom izdanju planetarno popularnog festivala. Dok smo mi bili tu, Mladenka na ništa intrigantno nije naišla. Samo pusta plastičurina i papirnata ambalaža.

40 pometača u Parku mladeži

Ma jedva da je prošlo dvadestak minuta, a vrijedne žene stvorile su desetke hrpica smeća. Prave su radilice nema što; poslije će doć kamioncin, sve to pokupiti...

Ali prije kamiona, na teren je izašao je Andrija Čaljkušić. Iz prve ruke i on se uvjerio kako sve ide kao podmazano.

- Dobro smo se rasporedili, organizirali i u roku par sati sve će biti čisto. Neće zbog Ultre patiti ni drugi dijelovi grada, posebni ovaj prsten oko Parka mladeži, kazao nam je Andrija Čaljkušić, glavni analitičar operativno tehničke službe u Čistoći.

U "operaciju" čišćenja nakon prve večeri Ultre uključeno je 40 pometača te djelatnici s pratećim vozilima - piaggio vozilo, kamion smećar, cisterna, vozila čistilice i perilice, grajfer vozilo, obavijestili su nas nadležni.

I oni će kao i "ultraši" nastaviti "prašiti" cijelog vikenda ...

image
Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:20