kilogrami viška

Neda ‘posudila recept‘ od Kolinde: ‘Odlično se osjećam nakon što sam te sastojke izbacila iz prehrane‘

Neda Ukraden
 Biljana Gaurina/Cropix
‘U posljednjih godinu dana tempo života mi se potpuno promijenio. Nisam se kretala, nisam vježbala, stalno sam kuhala‘, prča Ukraden

Legendarna Neda Ukraden (70), kao i većina ljudi u lockdownu je dobila nekoliko kilograma viška.

- U posljednjih godinu dana tempo života mi se potpuno promijenio. Nisam se kretala, nisam vježbala, stalno sam kuhala, pa sam se udebljala - objasnila je poznata pjevačica te dodala da se odlučila početi s liposukcijskom dijetom. Ovu dijetu je 2018. godine hvalila i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Pjevačica Neda Ukraden je za srpski Kurir rekla da je promijenila prehranu i uvela redovito vježbanje te tako napravila promjene. No, koristila je i suplemente tvrtke Health International, čiji je vlasnik, autor liposukcijske dijete Kenan Mandra.

Svaka četiri sata je pila zdrave napitke, a obroci su joj se sastojali od mesa i ribe te salate.

image
Shutterstock

Kako i sama priznaje, ne jede puno pa joj ovakva rigorozna dijeta nije bila teška za održavanje.

- Drago mi je što smo konačno svi izašli iz svojih kuća. Vratila sam se svojim vježbama koje skoro svakodnevno radim. Bitno mi je da ostanem u dobroj formi. Odlično se osjećam otkad sam iz prehrane izbacila slatkiše i ostale nezdrave namirnice - dodala je Neda Ukraden i komentirala kako sada ima više energije za svoje poslovne obveze.

Tijekom svog predsjedničkog mandata, Kolinda Grabar-Kitarović (53) je također izgubila kilograme uz ovu dijetu i javno govorila o njezinoj efikasnosti.

Krajem 2018. Grabar-Kitarović je zablistala kao vitkija i atraktivnija žena. Tako je i tijekom mandata zapela za oko urednicima ruskog modnog časopisa za koji je snimila svoj prvi editorijal. Potom su je zapazili i novinari koji su pratili njezino sudjelovanje na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku. Tada je otkrila da je za njezin odličan izgled zaslužna liposukcijska dijeta, poseban način prehrane kojeg se strogo tada pridržavala.

image
Kolinda Grabar Kitarović
Boris Kovacev/Cropix

- Riječ je o prehrani koja se prvenstveno temelji na povećanom unosu zdravih masti i proteina. Zapravo je riječ o laganoj mediteranskoj kuhinji - ribi i pilećim prsima s maslinovim uljem te obilnim prilozima povrća i salata - otkrila je Kolinda Grabar-Kitarović za magazin Gloria.

Neda Ukraden te Kolinda Grabar-Kitarović nisu jedine koje su se okrenule liposukcijskoj dijeti. Reklamiraju je i pjevač Pero Galić, Halid Bešlić, Željko Samardžić, televizijski voditelji Suzana Mančić, Dalibor Petko...

Slične dijete u Americi su poznate pod nazivom “lipo diet” i svoju vitku liniju njome održavaju holivudske zvijezde kao što su Jennifer Aniston, Sarah Jessice Parker, Miranda Kerr, Penelope Cruz i Monica Bellucci. Glumica Jennifer Aniston (51) hrani se po tom principu već nekoliko godina, pije najmanje dvije litre vode na dan, ne konzumira šećer ni gluten te redovito vježba i spava.

- Šest dana u tjednu pridržavam se jelovnika, a sedmi jedem što hoću. No, i tada rijetko zgriješim jer su mi zdrave navike već ušle pod kožu. Primjerice, kad se zaželim slatkog, moja utjeha je smoothie od bobičastog voća ili zaleđene bobe grožđa - kaže američka glumica Jennifer Aniston.

image
Jennifer Aniston
Scoop/Instar Images/Profimedia

Španjolka Penelope Cruz (47), koja je već osamnaest godina vegetarijanka, svoje je izvore proteina pronašla u siru i mliječnim prerađevinama, jajima te biljnim namirnicama poput orašastih plodova, tofua, sejtana i tempeha, slanutka...

image
Penelope Cruz
Robyn Beck

Kao autor ove dijete u Hrvatskoj i regiji se predstavlja Sarajlija Kenan Mandra, a navodno se i sam uvjerio u njezinu djelotvornost. Kasnije je liposukcijsku dijetu odlučio patentirati. Mandra je po struci komunikolog te je naknadno upisao fakultet u Italiji te magistrirao nutricionizam i dijetetiku te upisao farmaciju, kako je ranije rekao za Jutarnji.

Liposukcijskom prehranom, kako se navodi, može se u dva tjedna izgubiti 7-10 posto tjelesne mase ako se konzumira samo jedan obrok dnevno i to između 18 i 22 sata. U ovoj dijeti, baza obroka jest povrće i meso, sve osim svinjetine, a ono što se ne smije konzumirati su šećer, ugljikohidrati te alkoholna pića. Jedu se sve vrste povrća koje rastu iznad zemlje, dakle ne cikla, mrkva, korijen celera i peršina i sl. Od voća samo avokado, a umjesto grickalica - svježi krastavci da se zavara glad. Ujutro se pije nezaslađena topla limunada, a tijekom dana piju se dvije litre vode i nezaslađeni čajevi.

image
Shutterstock

Jedan obrok dnevno je navodno dovoljan, a ostali obroci imaju zamjenu u obliku suplemenata u prašku i kapsulama. Upravo su ti posebni suplementi tvrtke International Health neizostavni dio liposukcijske dijete. Autor Mandra rekao je ranije da su sastavljeni od aminokiselina i ni jedni drugi dodatci ih ne mogu zamijeniti. Nadalje, on preporučuje unos tih pomoćnih sredstava za mršavljenje tri put na dan. Dakle, ako netko želi na liposukcijsku dijetu, navodi se, mora obvezno kupiti ove dodatke prehrani. Zanimljiva je i činjenica da je te iste suplemente moguće kupiti jedino kod autora dijete Kenana Mandre i International Healtha. Mandra je ranije istaknuo je da International Health hrvatska tvrtka te da su proizvodi koje prodaju registrirani u Ministarstvu zdravstva i proizvedeni po najvišim standardima u Njemačkoj.

Nakon programa mršavljenja uvode se tri obroka na dan i nastavlja se s mediteranskom prehranom pa nema takozvanog jo-jo efekta i povratka na staro.

JELOVNIK ZA LIPOSUKCIJSKU DIJETU:

Temelj jednog obroka je povrće: zelje, salate, brokula, cvjetača, patlidžan, rajčica, paprika, tikvica. Osim toga jedu se maslac, jaja, punomasni sirevi, kefir, domaći suhomesnati proizvodi, meso iz domaćeg uzgoja, a naročito janjetina i riba, te maslinovo ulje. Količina i jelovnik utvrđuju se individualno u konzultaciji s nutricionistom, kao i raspored unosa dodataka prehrani - LIPO aminokiselina i biljnih vlakana. Voće je zabranjeno ako želite smršavjeti.

image
Panagiotis Kyriakos

PRIMJER JELOVNIKA NAKON LIPOSUKCIJSKE DIJETE:

DORUČAK (360 KCAL): 1 dl kefira s mljevenim sjemenkama lana, 1 kuhano jaje, 30 dag svježih krastavaca s 3 žlice maslinovog ulja i 3 masline

RUČAK (600 KCAL): 10 dag pržene plave ribe, 30 dag salate (zelena, rajčica, krastavac, rikula, masline) s 3 žlice maslinovog ulja, 2 dl crnog vina

VEČERA (300 KCAL): 50 dag salate (zelena, rajčica, krastavac, rikula, masline, orašasti plodovi), 5 dag sira, 3 žlice maslinovog ulja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:22