EUTANAZIJA

'NE ŽELIM VIŠE PATITI. MOM TIJELU JE DOSTA, ONO JEDNOSTAVNO VRIŠTI' Poznata paraolimpijska želi umrijeti: 'Imam snažne grčeve, ne mogu spavati'

Marieke Vervoort
 Profimedia, Zuma Press - Archives
Belgijanka koja je osvojila četiri medalje na Paraolimpijskim igrama boluje od progresivne tetraplegije

Belgijska paraolimpijka Marieke Vervoort (38) želi umrijeti jer zbog bolova koje trpi više ne može živjeti, piše Mirror.

Budući da joj se zdravstveno stanje u posljednje vrijeme dosta pogoršalo, Vervoort je predala molbu za eutanazijom - želi da se njezin život okonča smrtonosnom injekcijom.

Paraolimpijka je sada paralizirana od grudi prema dolje, gubi vid, tijelo joj se snažno grči, ne može spavati te jedva jede.

"Ne želim više patiti", rekla je Vervoort. "Preteško mi je i sve sam više u depresivna. Nikada nisam imala takve osjećaje. Puno plačem. Neurolog je sa mnom proveo cijelu noć jer mi se tijelo nije prestalo grčiti."

"Rekao je da to nije epileptični napad već da je moje tijelo jednostavno vrištalo da proživljava preveliku bol i da mu je dosta", dodala je Vervoort.

Vervoort naime boluje od oblika progresivne tetraplegije za koju liječnici naočigled nemaju odgovora. Jedna od rijetkih pozitivnih stvari u njezinom životu je društvo koje joj pravi njezin labrador Zenn.

Unatoč teškoj bolesti Vervoort nije ostala bez smisla za humor te redovito ismijava Donalda Trumpa te se iz svog kreveta u Briselskoj sveučilišnoj bolnici smije Zennovim dogodovštinama.

Njezina knjiga "Druga strana novčića" doživjela je velik uspjeh u Belgiji, a Vervoort se nada da će uskoro biti prevedena i na engleski.

Progresivna tetraplegija od koje boluje Vervoort poznata je i pod imenom kvadriplegija. Glavno obilježje te bolesti da osoba zbog paralize izgubi moć kontroliranja svojih ekstremiteta i trupa.

Vervoort je od te bolesti naočigled oboljela zbog deformacije između petog i šestom cerebralnog kralješka.

Njezin je otac Jos priznao da je Marieke "blizu" jer "više ne može pravilno ni jesti".

"Ja sam bik po horoskopu. Ako želim nešto, ja po to idem", tvrdi Vervoort. "Ne odustajem olako. Nisam htjela prihvatiti na ću završiti u invalidskim kolicima. Međutim 2000. godine više nisam mogla poricati da će se to dogoditi."

"Paralizirana sam od grudiju prema dolje. Sve manje i manje mogu koristiti svoje prste. Imam snažno srce, ali lijekovi protiv bolova više ne pomažu", dodala je.

Zahvaljujući liberalnim zakonima koji su na snazi u Belgiji, Vervoort može biti eutanazirana, međutim svejedno tri doktora moraju potvrditi da se njezini bolovi ne mogu nikako izliječiti.

Dok čeka odluku, Vervoort je otišla svojoj kući u Diest proslaviti Novu godinu.

Paraolimpijka je rekla da želi da gosti na njenom bdijenju piju šampanjac te da se njezin pepeo prospe po španjolskom otoku Lanzaroteu, Mariekinom najdražem mjestu na zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:17