ISPUNILI JOJ ŽELJU

Najviša žena na svijetu prvi put je letjela avionom: ‘Morali smo maknuti šest sjedala‘

 Guinness World Records/Pa Images/Profimedia/Guinness World Records/pa Images/profimedia
Gelgijina iznimna visina posljedica je stanja zvanog Weaverov sindrom koji, između ostalog, uzrokuje ubrzani rast

Rumeysa Gelgi, najviša žena na svijetu, prvi je put letjela avionom nakon što je Turkish Airlines prilagodio jedan od svojih zrakoplova. Visoka je 215.16 centimetara zbog čega je proglašena najvišom živućom ženom ranije ove godine, a pronašla je svoje mjesto i u Guinnessovoj knjizi rekorda, prenosi Daily Mail.

Obično se kreće u invalidskim kolicima ili pomoću hodalice zbog svoje visine. Gelgijina iznimna visina posljedica je stanja zvanog Weaverov sindrom koji, između ostalog, uzrokuje ubrzani rast. Dvadesetčetverogodišnjakinja do sad nije putovala avionom jer je bila previsoka da stane u obična sjedala, čak i kao dijete.

Zahvaljujući Turkish Airlinesu, sad je to moguće. Izvukli su šest sjedala u jednom od svojih zrakoplova i zamijenili ih posebno izrađenim nosilima kako bi Gelgi mogla udobno letjeti. Na Instagram je postavila objavu kad je sletjela u Kaliforniju.

- Besprijekorno putovanje od početka do kraja... ovo je bila moja prva vožnja avionom, ali sigurno nije posljednja. Od srca hvala svima koji su bili dio mog putovanja, napisala je.

Otputovala je u San Francisco da bi unaprijedila svoju inženjersku karijeru, a u slobodno vrijeme sudjeluje u organizaciji raznih događaja za Guinnessovu knjigu rekorda. Prošlog mjeseca potvrdili su da je Gelgi najveća živuća žena na svijetu.

image
Guinness World Records/Pa Images/Profimedia/Guinness World Records/pa Images/profimedia

- Svaki nedostatak možete pretvoriti u svoju prednost zato prihvatite sebe onakvima kakvi jeste, budite svjesni svojih potencijala i dajte sve od sebe, rekla je Gelgi kad je primila certifikat Guinnessove knjige rekorda.

Ovo je drugi put da je Gelgi srušila svjetski rekord jer je 2014. proglašena najvišom živućom tinejdžerkom. Od tad je na svom profilu krenula koristiti za pisanje savjeta i potpore drugima s rijetkim medicinskim stanjima.

- Biti drugačiji nije toliko loše kao što mislite. Može vam donijeti neočekivani uspjeh. Smatram da se različitosti i nedostaci mogu pretvoriti u prednost ako to želite. Upravo to sam i sama napravila, rekla je Gelgi.

image
Guinness World Records/Pa Images/Profimedia/Guinness World Records/pa Images/profimedia

Glavni urednik Guinnessove knjige rekorda, Craig Glenday, poželio joj je dobrodošlicu za ponovni dolazak u knjigu.

- Njen nepobjediv duh i ponos, koji ju izdvajaju iz gomile, prava su inspiracija. Kategorija najviše živuće žene ne mijenja se često, uzbuđen sam što mogu ovu vijest podijeliti sa svijetom, rekao je Glenday.

Sultan Kosen najviši je živući muškarac, a 2018. godine izmjerena mu je visina od 251 centimetra. Zanimljivo je da je i on turskog podrijetla. Gelgi se nada da će ga jednog dana upoznati. Najviša žena koja je ikad živjela, bila je kineskinja Zeng Jinlian visoka čak 246,3 cm prije nego što je umrla 1982. godine.

Osim spomenutog rekorda, Gelgi drži rekord za najduži prst na živoj ženskoj osobi, najveće ruke i najduža leđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 16:18