NAJBOLJI U DRŽAVI

Najbolji hrvatski orač Zoran Piskač iz Prgomelja: ‘Vozio sam već s 12 godina. I to kombajn‘

Samostalno vozi od 12 godine

 BbŽ/
Bjelovarski poljoprivrednik orao je u Keniji, Njemačkoj i Francuskoj, a sada se sprema za svoje četvrto Svjetsko prvenstvo

Zoran Piskač (42) iz Prgomelja, pokraj Bjelovara proteklog vikenda okitio se titulom prvaka države u oranju plugovima premetnjacima. Konkretnije, naslov osvojen u Prelogu Zoranu je već četvrti, što do sada, prema njegovim riječima, nikome u Hrvatskoj nije pošlo za rukom, odnosno za plugom, u istoj kategoriji, piše MojPortal.hr.

image

Natjecanju u Prelogu

Privatni Album/

Zahvaljujući postignutom rezultatu, ovaj poljoprivrednik iz okolice Bjelovara ponovno će nastupiti na Svjetskom prvenstvu, koje će se iduće godine održati u Estoniji ili Latviji (službena potvrda se još čeka).

Četvrto Svjetsko prvenstvo

- Do sada sam bio na Svjetskim prvenstvima u Njemačkoj, Francuskoj i Keniji. Najbolji rezultat ostvario je u Francuskoj, gdje sam bio 11. od 33 zemlje. Inače, natjecanja na svjetskoj razini traju dva dana te se zbrajaju bodovi ostvareni u oba dana. Primjerice, u Francuskoj sam ostvario 182 boda, što je najbolji rezultat nekog Hrvata na Svjetskom prvenstvu. Da se razumijemo, nisam ostvario najbolji plasman u povijesti Hrvatske, jer je kolega iz Krapinsko-zagorske županije bio je 6. na svijetu na natjecanju u Biogradu. Međutim, on je tada osvojio 176 boda, a usporedbe radi, te godine svjetski prvak imao 183, tako da konačan plasman ovisi i o konkurenciji koja se određene godine natječe, opisao je četverostruki hrvatski prvak u oranju plugovima premetnjacima.

image

Slobodno vrijeme na SP u Keniji

Privatni Album/
image

Natjecanje u Keniji održano je 2017. godine

Privatni Album/
image

Svjetsko prvenstvo u Keniji

Privatni Album/

Inače, Zoran se od malih nogu bavi poljoprivredom, a trenutno njegova obitelj obrađuje oko 100 hektara zemlje.

- Najviše sadimo kukuruz, a uzgajamo i soju te pšenicu. Moja obitelj se već generacijama bavi poljoprivredom, a ja sam već 12 godina počeo voziti. Sjećam se da je tata otišao doma jesti, a mene je tetak ostao paziti da mi se nešto ne dogodi. Tada sam već "terao" kombajn, prisjeća se Piskač.

image

Od malih nogu je u poljoprivredi

Privatni Album/

Natjecateljskim oranjem, kaže, počeo se baviti s 23 godine, a tehnike koje se koriste na natjecanju, često primjenjuje i u svakodnevnom poslu.

Tehniku sportskog oranja primjenjuje i doma

- Natjecateljski dio, odnosno sportsko oranje ipak se nešto razlikuje, ali na vrlo sličan način oremo i doma. Konkretno, na natjecanju se ocjenjuje 13 elemenata, od kojih je dobar dio bitan i za "domaće" oranje. Primjerice, bitna je dubina, zaoravanje biljnih ostataka, nalegnutost brazde, "štelanje" pluga. Također, važno je da ispod brazde nema zraka, što se na svjetskim natjecanjima posebno gleda i imaju posebni suci samo za taj segment, naglašava najbolji hrvatski orač.

Zoran Piskač otac je troje djece, međutim zbog natjecateljskog dijela obitelj ne trpi, koliko zna trpjeti proizvodnja.

- U Njemačku i Francusku išla je cijela obitelj sa mnom. Problem je jedino što se natjecanja uglavnom održavaju u sezoni, pa je ponekad teško sve izbalansirati. Međutim, rekli smo sami sebi da nećemo živjeti 100 godina. Jednostavno stanemo, zaustavimo radove i idemo svi. Neće kukuruz strunuti za dva tjedna, poručuje Piskač.

Osim čistog natjecateljskog dijela i prestiža, od osvojenih državnih prvenstava koristi u materijalnom smislu baš i nema.

Natjecanje je čisti hobi

- Ljudi koji to ne vole time se jednostavno ne bave. Osim ulaznice za svjetsko natjecanja i pehara, titula državnog prvaka ne nosi ništa. Istina, nemamo ni troškova, jer nam je odlazak na Svjetsko prvenstvo u potpunosti pokriven, a što se tiče državne razine, potpore koje dobijemo od Grada i Županije uglavnom su dovoljne da se pokrijemo, govori Piskač.

Hoće li se i dalje natjecati ni sam još nije siguran. Kako kaže, cilj mu je bio osvojiti tri državna prvenstva, što je uspio, a za netom završeno natjecanje, dodaje, uspjeli su ga nagovoriti da se prijavi.

- Nemam posebnih očekivanja ni za Svjetsko prvenstvo. To su natjecanja na kojima je najvažnije nastupiti, jer je konkurencija zbilja opaka. Osim samog natjecanja, prilika je to i za vidjeti drugu zemlju, kao i za razmjenu iskustva s poljoprivrednicima iz cijelog svijeta, zaključio je najbolji hrvatski orač Zoran Piskač.

Posjet župana

Zoranu Piskaču na još jednom uspjehu u srijedu su čestitali i župan Marko Marušić, pročelnik za poljoprivredu Zlatko Pavičić te županijski vijećnik Ivan Beljan.

image

Zlatko Pavičić, Ivan Beljan, Marko Marušić i Zoran Piskač

BbŽ/

- Biti prvak u ulici nije mala stvar, a kamoli biti prvak države. Veseli me što je tu troje djece, što je ovo zaista jedna priča za koju bismo htjeli da ih ima više. Želja nam je zadržati mlade poljoprivrednike, znamo da to nije lako, poručio je Marušić te najavio podršku Zoranu na Svjetskom prvenstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:33