VELIKA PROMJENA

Nagrade Emmy odsad su rodno nebinarne! Umjesto muških i ženskih kategorije uvodi se novi termin

 Mark Ralston
Dosadašnje dodjele Emmyja su, tvrdi glumica Asia Kate Dillon, isključivale one koji su se identificirali kao “nonbinary”

Television academy, organizator dodjele nagrade Emmy, donosi malu, ali značajnu promjenu u načinu na koji tretira rodno nebinarne izvođače u konkurenciji za svoju slavnu nagradu. Naime, nominirani i/ili pobjednici u bilo kojoj kategoriji izvođača mogu zatražiti da njihova potvrda o nominaciji i statua Emmy nagrade nosi rodno neutralni izraz “izvođač", umjesto dosadašnjih kategorija "glumac" ili “glumica”.

Organizacija će i dalje u svojim kategorijama koristiti nazive glumac, glumica, sporedni glumac i sporedna glumica, ali će od sada nadalje dozvoljavati svakom pojedincu da sam odlučuje kako se identificira, tj. kako želi biti predstavljen, uključujući i rodno neutralni izraz - “performer” (izvođač).

image
Kevin Winter


Odluka organizacije stigla je nakon što je zvijezda TV serije “Billions”, Asia Kate Dillon, javno prozvala organizatore nagrade kako su kategorije, po njenom mišljenju pogrešno, određene prema spolu izvođača. Dosadašnje dodjele Emmyja su, tvrdi Dillon, isključivale one koji su se, kao na primjer ona, identificirali “nonbinary”. 2017. godine na dodjeli nagrada i sama je zbog toga tražila da ju se prebaci iz kategorije “glumica” u kategoriju “sporedni glumac”.

Prošle je godine Dillon u otvorenom pismu od organizatora nagrade SAG, također zatražila da odustanu od rodno determiniranih glumačkih kategorija, naglašavajući da tek sada razumije kako na takve nominacije “unutar kategorija koje potiču rodnu binarnost može odgovoriti jedino odbijanjem nominacije i pozivom na promjenu.”

Nagrada MTV Movies & TV awards i TCA Awards već imaju kategorije i nominacije koje nisu rodno određene. Hoće li ova situacija dugoročno dovesti do potpunog ukidanja postojećih Emmy kategorija za muške i ženske televizijske uloge i dovesti do uvođenja jedne kategorije za izvođače, preostaje za vidjeti.

U međuvremenu, iz Television academy su također dodatno pojasnili kako će se tretirati dokumentarni filmovi koji su do sada mogli biti nominirani i za nagradu Oscar i za nagradu Emmy. Odlučeno je kako će se od 2022. svi dokumentarni filmovi objavljeni na AMPAS platformi, tretirati kao kino-film i neće moći konkurirati za televizijsku nagradu Emmy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:56