TAJNA STARA 54 GODINE

‘Moj otac nikada nije zaboravio što je vidio te lipanjske noći 1969. Tri svjetla su se nadvila nad Stonom‘

Đani Matić sjeća se dobro očeve priče o nepoznatim svjetlećim objektima nad Stonom

 Privatna arhiva
‘Da nam dođu iz svemira, nadam se da ih ne bi tretirali kao što su nekad tretirali Indijance‘, kaže Matić

- Kad sam jučer na portalu vidio tekst o NLO-ima nad Stonom, sjetio sam se kako mi je pape jednom spomenuo da je te lipanjske noći na nebu vidio tri svjetleća objekta. I bio je prilično fasciniran kad je sa mnom podijelio tu priču. Ja sam tad bio tinejdžer, sve to skupa zvučalo mi je baš uzbudljivo. Kad živiš u malom mjestu i odlazak na ribanje je doživljaj, a kamoli ne bi bio ‘bliski susret‘ treće vrste – spominje se Stonjanin Đani Matić pripovijesti pokojnog oca Ante koji u lipnju daleke 1969. sa starijim bratom Hrvojem svjedočio nikad objašnjenom preletu neidentificiranih letjelica nad Pelješcem.

image

Matići i danas imaju golubinjak

Privatna Arhiva/

O neobičnom događaju uredno je izvijestio Dubrovački vjesnik. Danas 57-godišnjak, Đani je vlasnik stonskog OPG-a i često se sjeti oca koji je lani preminuo u 84. godini:

- Cijeli je život pape naporno radio kao marangun, a dundo Hrvoje, akademski glazbenik, bio je 1926. godište, umro je negdje u devedesetoj, dugovječni smo mi Matići – govori Đani koji ima još dva brata. Leo je tri godine mlađi, a najstariji Stijepo ovih dana je iz Australije došao posjetiti obitelj. Kako su sva trojica bila vezana za oca Antu, emotivno su doživjeli članak o davnom papinom susretu s nadnaravnim. Tko zna, možda je očeva pripovijest utjecala na njegova razmišljanja o izvanzemaljskim svjetovima:

- Ne bi me iznenadilo da ima života i izvan naše galaksije. Teško mi je vjerovati da smo mi na Zemlji usamljeni u svemiru. A kako zamišljam da bi bili ti izvanzemaljci? Da nam dođu iz svemira, nadam se da ih ne bi tretirali kao što su nekad tretirali Indijance.Teško mi je reći, nekad ni nije kjara ni naša vlastita rasa – priznaje Đani koji je i nakon 54 godine zadržao obiteljski golubinjak pokraj kojeg su Matići svjedočili tajanstvenim svjetlima koja su tog dana tek par sati ranije viđena iznad šestotinjak kilometara udaljenog Leskovca.

image

Đani Matić sa suprugom Nikolinom

Privatna Arhiva/

U golubinjaku ptica istina, više nema toliko kao nekad, no bijele golubice su još itekako tražene, posebno za stonsku Festu svetog Vlaha, za koju Đanijeva familija već 25 godina osigurava simbole parčeva blagdana. A što je sa sovama? U članku iz 1969. piše da su braća Matić ‘leteće tanjure‘ ugledali dok su noću lovili sovu koja im je napadala golubinjak...

- Nema više lova. Ušare su strogo zaštićene, ne smije ih se loviti i drago mi je da je tako – zaključuje Đani koji i danas s poste oko Bartolomeja katkad pogleda prema svodu, kako je to davno učinio njegov pape. Vjerojatnost da će i on svjedočiti neobjašnjivoj pojavi je jako mala, ali sve što vraća uspomenu na oca Antu za Đanija i braću veliko je i snažno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:07