NEODGOVORNI BRITANAC

Mladić koji se popeo na dimnjak visok 340m: Svjestan sam da mogu poginuti, nije me briga

Adam Lockwood
 Adam Lockwood/Facebook
Uhićivan sam 4 puta. Da su ti vaši zaštitari bolji, sad bih bio u zatvoru, kaže Adam Lockwoood

Dok sam visio na rubu 340 metara visokog dimnjaka termoelektrane u Plominu samo sam mislio: 'Vau, koji pogled'. Bilo je to iskustvo koje neću nikada zaboraviti - započinje svoju ispovijest za Jutarnji list neodgovorni Britanac Adam Lockwood (19), koji je za vikend šokirao svojim suludim pothvatom na najvišoj građevini u Hrvatskoj.

On i njegov poznanik, penjač iz Hrvatske, na posjed termoelektrane ušli su usred noći i dva sata su se penjali do vrha. Spustili su se tek sljedeće noći, a na vrhu dimnjaka proveli su 21 sat. Rekao je da ga je taj poznanik nagovarao na avanturu više od godinu dana. Uspon mu je, dodaje, uzeo dosta snage pa je uzeo neko vrijeme za odmor.

image
Adam Lockwood/Facebook

- Vjerovali ili ne, od ovakvih stvari ne dobivam apsolutno nikakav adrenalin, nimalo, samo vrlo malo stimulacije u mozgu, što mi otežava pronalaženje stvari koje stimuliraju moj um... No, dok sam visio držeći se vrhovima prstiju sa zahrđale metalne grede moram reći da je to bilo prilično cool - kaže Adam i dodaje da je u Plominu proveo 24 najnapornija sata u životu.

Za takve stvari, priznaje nam, živi.

- Onaj trenutak kad shvatite da ste se potpuno predali svom cilju i trenutak kada taj cilj postignete, to su dva osjećaja koja ne može postići nijedna droga ili supstanca. Ako mi ne vjerujete, morate si postaviti neke ciljeve - uvjeren je.

Zbog tinejdžera, umjetničkog imena The Little Nuisance (Mala smetnja), digla se na noge i Hrvatska elektroprivreda. Zatražili su izvještaj od zaštitarske tvrtke koja osigurava prostor termoelektrane Plomin, nakon čega će, rekli su, reći više detalja.

image
Adam Lockwood/Facebook

Sam Adam kaže da njega nitko nije kontaktirao, a misli da "nema ni zašto jer nije napravio ništa loše".

- Samo sam se penjao i fotografirao.

Ne želi biti slavan

Adam je svjestan da su njegove vratolomije potencijalno pogibeljne.

- Da sam se ikada bojao išta napraviti, jednostavno ne bih to napravio. Potpuno sam svjestan da me to može koštati glave, ali zato se puno pripremam i treniram. Život sam po sebi nosi opasnost od smrti čak i kad ništa ne radite - kaže mi mirno kao da su njegovi pothvati koji izazivaju vrtoglavicu i dok se samo gledaju nešto potpuno uobičajeno. Dodaje da sve radi iz čistog užitka, a ne zbog nekakve slave.

- To su mi izazovi i uzbudljivo je. Nije mi bitno da budem poznat, to samo dolazi uz to što radim. Radio sam to dok sam bio nitko i ništa, a sada, kad me više ljudi zna, to ne mijenja moje razloge. Penjao bih se i da nitko ne zna za mene - tvrdi mladić.

No, to zapravo i nije točno jer ga je njegov odvjetnik ovoga ljeta na sudu u Manchesteru branio time da tinejdžer svoje sulude pothvate radi zbog YouTubea, na taj način zarađuje.

image
Adam Lockwood/Facebook

Naime, tinejdžeru se sudilo jer je prekršio zabranu iz 2019. godine po kojoj se nije smio penjati na zgrade i dizalice, voziti se vanjskim dijelovima autobusa, tramvaja i vlakova te ulaziti na gradilišta u Engleskoj i Walesu.

To je uslijedilo nakon videozapisa na kojima je objavio kako visi s bočnih strana zgrada i dizalica u Manchesteru. Također mu je bilo zabranjeno slanje videozapisa na društvene mreže koji su snimljeni na privatnim posjedima. Osuđen je na tri mjeseca zatvora, uvjetno na dvije godine.

Nigel Murphy, zamjenik čelnika gradskog vijeća Manchestera, rekao je da su Lockwoodovi postupci "nevjerojatno opasni u normalno vrijeme", ali "da to činite tijekom pandemije, kada su hitne službe i medicinsko osoblje već razvučeni do krajnjih granica, prkosi svakoj logici".

Mladi se Britanac počeo penjati na zgrade i visoke objekte prije četiri godine. Prvi put je visio sa zgrade prije dvije i pol godine u svom rodnom Wiganu.

- Bio je to dimnjak visine 67 metara. I onda sam poželio još - otkriva.

Adam je imao prilično nesređeno djetinjstvo, a od roditelja, kaže, nema nikakvu podršku niti će ikada imati. Nakon srednje škole nije želio studirati jer to smatra gubitkom vremena.

- Ne znam što misle o mojim pothvatima i jesu li ikada vidjeli ijedan video. Već duže vrijeme s njima ne živim niti razgovaramo. Zapravo, nije me ni briga ako video vide i polude od tobožnje brige - objašnjava. U Hrvatsku je došao iz Španjolske, a nakon nekoliko dana boravka u Hrvatskoj već je u Italiji.

image
Adam Lockwood/Facebook

Nikad nisam pao

A problemi koje je izazvao? - To nije moj problem. Da zaštitari dobro rade svoj posao, ne bi bilo problema. I mene bi se odmah uočilo, uhitilo... No, ovako, blamiraju sami sebe ako odbacuju odgovornost. Čuvari su tu da čuvaju, zar ne?

Itekako je bio svjestan da je snimio još jedan video u nizu koji će privući pažnju, izazvati oštre kritike, zgražanje, čuđenje, pohvale.

- Do sada sam četiri puta uhićivan zbog penjanja. I to u četiri različite zemlje. Najviše sam proveo pritvoren 36 sati, na koliko mi je bila uskraćena sloboda, ali zatvor nisam, kako se ono kaže, okusio. Nikome ne činim ništa loše. Stavljam na kocku jedino vlastiti život. Dan nakon Plomina sam otputovao u Italiju. Inače, u Hrvatskoj sam još istraživao napuštene lokacije i penjao se, osim na Plomin, na neke brodske jarbole.

image
Adam Lockwood/Facebook

Bio je to moj prvi posjet Hrvatskoj. Što se tiče priprema, dok sam u Engleskoj odlazim u teretane i penjem se po umjetnim stijenama. Nikad nisam pao niti sam se ozlijedio - odgovara samouvjereno Lockwood.

Ovo je jako opasno i mladi to nikako ne smiju oponašati

Zaštitarska tvrtka koja osigurava prostor TE Plomin u izvještaju je potvrdila da se ulaz na dimnjak, kao i silazak s dimnjaka, dogodio tijekom noći.

- Napominjemo da rad i sigurnost ključnih objekata i sustava u sklopu pogona TE Plomin nisu bili ugroženi. Ključni objekti se nalaze pod dodatnim videonadzorom, dok sam dimnjak spada u popratne objekte koji ne spadaju u prvu razinu zaštite, kažu.

Dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, kaže da mladić s 19 godina više nije dijete, ali je bitno znati da adolescencija ne završava s punoljetnošću nego često traje i do 24. godine.

- On je u fazi adolescencije, a to razdoblje je jako složeno i zahtjevno (na tjelesnoj, kognitivnoj i emocionalnoj razini).

To je vrijeme ispitivanja granica i eksperimentiranja. Uska je granica između uzbudljivog i opasnog. Ovo ponašanje je slično ekstremnim sportovima. Mladi imaju tu želju za dokazivanjem, ne razmišljaju o kratkoročnim niti dugoročnim posljedicama, kaže psihijatrica.

Drugi mladi mogu preuzeti slična ili i još riskantnija ponašanja, a vjerojatno nisu ni fizički spremni za takve vratolomije. -Internet je otvorio neograničen pristup svima. Znate kako kažu, prije je samo tvoje selo znalo da si budala, a sad to zna cijeli svijet, kaže Boričević Maršanić. Zato su tu potrebni roditelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 18:38