ISLE OF MARS

Mladi avanturisti i njihova robinzonska oaza na otoku Mljetu: Pokrenuli festival s bogatim programom

Pavel Car i Dora Perharić te osječki par Krešimir Lendić i Iva Mekovec de Carvalho došli su na ideju Mljetskog avanturističkog robinzonskog saveza
 Privatni Album
Za 2021. ponovno planiraju organizaciju festivala Isle of MARS u srcu ljetne sezone za sve domaće i strane putnike

Prije desetak godina otisnuli su se u svoju prvu veliku avanturu te preplovili Atlantski ocean na drvenoj jedrilici. Danas, prijatelji iz djetinjstva Pavel Car i Dora Perharić, zaljubljeni su u otok Mljet gdje su upoznali i jedan osječki par, Krešimira Lendića i Ivu Mekovec de Carvalho, koji je svoj život preselio na najzeleniji jadranski otok.

Odmah su, kažu, kliknuli i došli na ideju Mljetskog avanturističkog robinzonskog saveza ili skraćeno - MARS-a. No, što je, zapravo, MARS? Ideja im je, kažu Pavel i Dora, bila vođena željom za stvaranjem oaze kreativnih ljudi koja se dopunjuje s netaknutim prirodnim bogatstvima otoka na obroncima mirisne mediteranske šume Babina Polja.

Uz pomoć složnih ruku i programskih kreatora, ondje su u pandemijsko ljeto 2020. godine osmislili bogat program na razmeđi umjetnosti, kulture, znanosti i održivih načina života. Tijekom sedam tjedana zajedničkog druženja i stvaranja, kažu nam "marsovci", u svojoj festivalskoj šumi Isle of MARS održali su filmske večeri, radionice za djecu i odrasle, lutkarske predstave, izložbe, turnire i mnoga druga događanja.

- Ideja o MARS-u počela se razvijati kada sam posjetio Ivu i Krešu u veljači 2019. i kada je Krešo našao komadić divlje šume pokraj Babina Polja, koji bi bio idealan za realizaciju naših snova. Odmah smo počeli s raščišćavanjem šikare i planiranjem prostora koji će postati glavna destinacija za MARS-ovske aktivnosti. Tako je u ljeto prošle godine MARS dobio okvire unutar kojih se počeo razvijati - rekao nam je Pavel Car.

image
Pavel Car i Dora Perharić te osječki par Krešimir Lendić i Iva Mekovec de Carvalho došli su na ideju Mljetskog avanturističkog robinzonskog saveza
Privatni Album

- Sjećam se kada mi je Pavel poslao fotku sebe, Kreše i Ive u nekoj šikari i napisao: 'Dors, imamo šumu na Mljetu!' Nazvala sam ga odmah i naravno da je uslijedio razgovor od nekoliko sati kad smo opet počeli sanjati - dodala je Dora Perharić.

A "marsovci" su itekako dobro sanjali. Usprkos izazovnoj godini, na svoj robinzonski festival privukli su mnoge, a okupljanje je, kažu, pozitivno prihvatila i lokalna zajednica. Otočnu oazu zavoljela su djeca Mljeta, ribari, vatrogasci, kuhari, šahisti, vikendaši, kao i ovogodišnji programski kreatori poput kipara Nikole Fallera, kantautorice Sare Renar, dramaturginje Marte de Carvalho Pokupić, dramske pedagoginje Petre Bokić, arhitektice Ive Peručić, redateljice Arijane Lekić-Fridrih, glumice Anje Ostojić, dizajnerice Željke Zrnić, plesačice Ana Marije Lendić i snimatelja Luke Marčinka.

Dobivši takav vjetar u leđa, "marsovci" za 2021. ponovno planiraju organizaciju festivala Isle of MARS u srcu ljetne sezone za sve domaće i strane putnike. Središnji događaj dobit će proširenje na novoj lokaciji, u Odisejevoj špilji, pod nazivom MARS@Jama.

- Pripremamo nekoliko programa i planiramo nastaviti suradnje s izvođačima prošlogodišnjeg izdanja te smo otvoreni za nove sinergije. Nećemo još otkrivati baš sve detalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:27