NIJE JOJ LAKO

Mlada Turkinja proglašena najvišom ženom na svijetu: ‘Ona je žena nesalomljiva duha‘

Rumeysa Gelgi
 Guinness World Records/Pa Images/Profimedia
Rumeysa Gelgi prema podacima Guinnessove knjige rekorda visoka je čak 215,16 centimetara

Rumeysa Gelgi (24) iz Turske proglašena je najvišom ženom na svijetu s visinom od 215,16 centimetara, prema podacima Guinnessove knjige rekorda.

Uzrok njezine nevjerojatne visine povezan je s Weaverovim sindromom, rijetkim genetskim poremećajem kojega karakterizira prekomjeran rast i druge koštane i neurološke abnormalnosti.

Ove godine opet su mjerili njezinu visinu nakon što je proglašena najvišom živućom tinejdžerkom 2014. u dobi od 18 godina.

Zbog dijagnoze visoka Rumeysa se obično kreće u invalidskim kolicima, ali uspijeva se nakratko kretati i uz pomoć štaka. Titulu najviše žene na svijetu želi iskoristiti kako bi informirala javnost o rijetkom poremećaju.

- Svaki hendikep se može pretvoriti u prednost, prihvatite sebe kakvi jeste, osvijestite vlastite potencijale i dajte najbolje od sebe, poručila je.

image
Rumeysa Gelgi
Guinness World Records/Pa Images/Profimedia
image
Rumeysa Gelgi
Guinness World Records/Pa Images/Profimedia

Zbog svoje visine prolaznici se često zagledaju u nju, ali ističe da je većina ljudi prema njoj ljubazna i daju joj podršku.

- Velika nam je čast što se Rimeysa Gelgi vratila u Knjigu rekorda. Zbog nesalomljiva duha i ponosa izdvaja se od drugih i predstavlja inspiraciju, rekao je Craig Glenday, glavni urednik Guinessove knjige rekorda.

Najviši muškarac također dolazi iz Turske. Sultan Kösen visok je 251 centimetar. Iz Guinessove knjige rekorda napominju da je riječ o rijetkoj slučajnosti. Zadnji put se to dogodilo 2009., kada su rekord držali Bao Xishun (236,1 centimetar) i Yao Defen (233,3 cm) iz Kine. Gelgi je od Bao preuzela titulu.

Najviša žena na svijetu u povijesti bila je Zeng Jinlian iz Kine, koja je u vrijeme smrti, u ožujku 1982., bila visoka 246,3 centimetra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:31