OBITELJSKA OKLADA

Mama uspjela odvratiti sina od društvenih mreža do 18. godine. Ponudila mu je izazov koji nije mogao odbiti

Sivert Klefsaas

 Profimedia, Facebook
Amerikanka Lorna Goldstrand Klefsaas bila je inspirirana pričom koju je čula u jednoj radijskoj emisiji

Prije šest godina mladom američkom školarcu Sivertu Klefsaasu, koji je tada imao 12 godina, majka je ponudila zanimljiv izazov. Da će mu platiti 1800 dolara (gotovo 1600 eura) ako ne bude prisutan na društvenim mrežama do 18. rođendana.

- Bio sam zaintrigiran. Pomislio sam, ma šest godina proći će brzo, izjavio je za CNN Sivert.

Lorna Goldstrand Klefsaas bila je inspirirana pričom koju je čula u jednoj radijskoj emisiji. Jedna majka ispričala je kako je svojoj kćerki obećala dati 1.600 dolara ako se do 16. godine suzdrži od društvenih mreža. Ona je odlučila povisiti ulog i nagradu dignuti na 1.800 dolara ako Sivert do 18. godine ne bude visio na Facebooku, Instagramu, TikToku i drugim popularnim društvenim platformama.

Sivert tvrdi da nije bilo teško živjeti bez društvenih mreža te da nije o tome puno razmišljao posljednjih šest godina. Kao 12-godišnjak ionako nije previše koristio društvene mreže. Jedina aplikacija koju je instalirao prije oklade bila je Snapchat koju je izbrisao nakon jednog dana korištenja.

- Neću reći da nije bilo trenutaka kada sam bio u iskušenju, ali kako je vrijeme više odmicalo, bila je to već stvar ponosa.

Također, puno mu je pomoglo što su ga prijatelji izvještavali o najnovijim informacijama i trendovima.

Lorna kaže kako je sretna što nikada nije morala špijunirati aktivnosti svoga sina na društvenim mrežama.

- Ima snažan natjecateljski duh. Za njega je to više bilo dokazivanje.

Također, ističe majka, Sivert se mogao bolje fokusirati na ocjene i sportske rezultate.

Kada je imao 12 godina, imao je želju potrošiti novce za kuću, ali sada su se afiniteti promijenili. Još nije odlučio na što će potrošiti novac, ali kaže da će si vjerojatno kupiti nešto za studentsku sobu na Sveučilištu Northwestern St. Paul, na koji će krenuti na jesen.

Već je odlučio da će si instalirati Instagram.

- Definitivno moram naučiti koristiti aplikaciju. Vidim svoje prijatelje kako 'lete' kroz aplikaciju, a ja još nisam vješt u tome.

Lorna je svoju priču podijelila na Facebooku i kaže kako nikad nije bolje potrošila 1.800 dolara. I drugi roditelji su bili zainteresirani za detalje izazova.

- Mi svakako nismo protiv društvenih mreža, ali želimo da ih naša djeca koriste na zdrav način. Radi se o tome da ne smijete dopustiti da vas one opterećuju, da postanete ovisni ili da na vas utječu stvari koje drugi ljudi objavljuju, rekla je Lorna.

Smatra da njezin sin sada ima drugačiju, zreliju perspektivu na društvene mreže nego što bi ju imao s 12 godina.

Sivert ima tri starije sestre i sve tri su u tinejdžerskoj dobili bile aktivne na društvenim mrežama. Majka Lorna ponekad je imala osjećaj da su previše zaokupljene događanjima na feedu.

- To je utjecalo na njihovo raspoloženje, prijateljstva i ponekad ih bacalo u depresiju.

Jednoj kćeri je u 16. godini uzela mobitel upravo zbog toga. Kći joj je na kraju zahvalila jer se osjećala bolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:52