NITKO JE NIJE VOLIO OSIM NJEGA

KAKO JE YOKO ONO OSVOJILA JOHNA LENNONA 'Otrovna patuljica' sustavno ga je proganjala, navukla ga je na heroin i unajmila mu je ljubavnicu

Yoko Ono i John Lennon
 Central Press / Getty Images
 

Japanska umjetnica Yoko Ono osvojila je člana britanske grupe The Beatles Johna Lennona tako što ga je neumorno proganjala na mjestima gdje je izlazio i slala mu pisma, piše Daily Mail.

Britanski pisac Ray Connolly u svojoj novoj knjizi "Biti John Lennon: Nemiran život" tvrdi da su se Ono i Lennon slučajno upoznali u galeriji umjetnina u Londonu te da je Ono isprva htjela da Lennon financira njezine umjetničke projekte. Japanka ga je navodno nakon tog susreta počela agresivno slijediti. Connolly kaže da je njezin osvajački pohod impresionirao samo Lennona.

Lennonova teta Mimi Ono je nazvala "otrovnim patuljkom" (japanska je umjetnica visoka 152 centimetra, op.a.), a drugi članovi grupe The Beatles - Paul McCartney, Ringo Starr i George Harrison - nisu htjeli da prisustvuje snimanjima albuma i sastancima grupe s izdavačkom kućom.

Connolly nadalje piše da je Ono bila ovisnica o heroinu te da se u Lennonovom životu pojavila u trenutku kada se on u duhovnom smislu htio "ponovno roditi". Lennon se pod njezinim utjecajem počeo drogirati heroinom, a japanska je umjetnica navodno odigrala ključnu ulogu u raspadu Beatlesa.

Lennona je veza s Ono naposlijetku počela gušiti te je čak razmišljao o razvodu. Ono je u međuvremenu počela voditi poslovno carstvo benda iz Liverpoola. "Njezini kritičari, a ima ih mnogo, ističu da je sve promućurno isplanirala te da se u tome oslonila na svoju pažnje željnu osobnost", piše Connolly. "Gotovo nepoznata avangardna umjetnica koja se željela probiti u novoj zemlji nije mogla bolje proći nego što je. Pronašla je način da se poveže s Beatlesima, posebice s Johnom Lennonom. Njegov je svaki potez bio vijest, a u tom je trenutku bio dovoljno bogat da bude jako važna osoba."

Lennon je Ono upoznao u londonskoj galeriji Indica. Ona kaže da je njihov susret bio "potpuna slučajnost". Britanski je glazbenik tada već ozbiljno razmišljao o "ponovnom duhovnom rođenju".

Connolly piše da je Lennon nakon američke turneje Beatlesa koja je završila na ljeto 1964. godine počeo intenzivno pušiti marihuanu s kojom ga je upoznao američki folk rocker Bob Dylan. Lennon je prethodno uzimao amfetamin fenmetrazin, svojevremeno lijek za mršavljenje, kako bi izdržao napore intenzivnih turneja.

Nakon marihuane i fenmetrazina, Lennon se okrenuo LSD-u. Navika uzimanja raznih droga u njemu je potom probudila paranoju da će ga ubiti jedan od brojnih autora prijetećih pisama koje su Beatlesi redovito primali. Kad su na članove grupe obožavatelji počeli pljuvati, Beatlesi su odlučili napraviti kratku pauzu. "Ku Klux Klan lijepio je njihove CD-e na križeve koje su palili, a radio ih je prestao puštati. Vječno nezadovoljni Lennon okrenuo se ideji ponovnog početka", piše Connolly.

Tu na scenu stupa Ono - "malena japanska gospođa u crnoj vesti i crnim hlačama te duge crne kose koja joj je prekrivala dobar dio lica".

Lennon je u spomenutu galeriju Indica došao na nagovor njezinog vlasnika Johna Dunbara, a Connolly piše da Lennon je izložena djela smatra čistom prevarom. Ono je bila autorica tih "prevara". Vidjevši ploču povezana s čekićem na lancu i čavle u posudi pored, Lennon ju je pitao može li jedan od tih čavala zakucati u ploču. Ono mu je odgovorila da ne može i otišla. Kad se nešto kasnije vratila, Japanka je od Lennona kasnije tražila novce - pet šilinga. On joj je rekao da nema novaca. Ono je kasnije Lennona zamolila da napiše glazbu za jedan njezin kratki film. Nije mu, međutim, rekla da ju je prije toga McCartney odbio.

Ono se nakon nekoliko tjedana pojavila u uredu Beatlesa i tražila novac da lavove na Trgu Trafalgar umota u platno. Kako Lennon nije bio prisutan, svoju je ideju prezentirala Starru, koji je nije uopće shvatio. Japanska je umjetnica potom Lennonu poslala kopiju knjige "edukativnih pjesama" imena "Grejp".

"Promješaj sadržaj svoje lubanje penisom dok se sve lijepo ne promiješa. Prošeći. Popuši sve što možeš, uključujući i svoje stidne dlake", glasila je jedna od pjesama. Connolly piše da se Lennon osjećao kao publika, a da je Ono bila poput zvijezde. "Dugo se nije tako osjećao. Ona je za njega bila enigma", piše Connolly.

Lennonova ljubomora prema McCarneyju se intenzivirala nakon izlaska albuma Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Uz to, Lennon se osjećao krivim zato što se menadžer benda Brian Epstein predozirao tabletama za spavanje koja mu je Lennon dao. Epstein, inače deklarirani homoseksualac, navodno se nekoliko godina prije tog incidenta zaljubio u Lennona što je člana Beatlesa nagnalo da preispita svoju seksualnost. Lennon mu je jednom navodno dopustio da ga zadovolji, ali ga je poslije toga navodno izvrijeđao.

Ono je Lennonu za vrijeme svega toga pisala pisma i uvlačila mu se pod kožu. Jednom je čak i došla kamp za yogu koji su u indijskim Himalajama zajedno posjetili McCartney, Lennon i engleska glumica i spisateljica Jane Asher - tadašnja McCartneyjeva zaručnica. Lennon je sva pisma koja mu je Ono slala krio od svoje tadašnje supruge Cynthije, od koje se naposlijetku razveo kako bi s Ono prvo stupio u vezu, a kasnije i u brak.

Ono je time dobila što je htjela - postala je slavna. Lennon i ona postali su nerazdvojni. Oblačili su se jednako, a Ono je prisustvovala svim snimanjima Beatlesa. Lennon je inzistirao na tome. Connolly piše da je njezina prisutnost i konstantno uplitanje kumovalo raspadu grupe.

Lennon je na incijativu Ono počeo koristiti heroin, drogu koju je i ona sama redovito uzimala. Prema pisanju Connollyja, Lennon je skoro sve podredio Ono. "Izbavio ju je iz psihijatrijske bolnice u Japanu, skupljao je novce za njezine projekte, pomogao joj je promovirati projekte, posuđivao je novce..."

Japankino destruktivno ponašanje uzrokovalo je krizu u njihovoj vezi koju je Ono pokušala popraviti tako što je Lennonu pribavila ljubavnicu, 22-godišnju Kineskinju May Pang, inače zaposlenicu para. Pang i Lennon su pobjegli u Los Angeles na 18 mjeseci. Ono je za to vrijeme Lennona telefonom zvala više od deset puta dnevno. Connolly piše da Lennon nikada nije bio sretniji, ali da je toj sreći došao kraj kada ga je Ono pozvala nazad sebi u njihov njujorški stan kako bi ga izliječila od ovisnosti o cigaretama. Lennon se vratio u New York, ali se potajno nastavio viđati s Pang.

"On joj je trebao zbog slave i novca. Uz nju se osjećao pametno. Nije bio sam glazbenik. Ona mu je unijela reda u život", piše Connolly. "Bila mu je više od supruge. Bila mu je poput majke. Uz to, preuzela je kontrolu nad njegovim novcima, a postala je i njegova menadžerica."

Lennon je polako, ali sigurno počeo propadati - što psihički, što fizički. Bio je strašno mršav, praktički nije izlazio iz kuće i bio je uvjeren ga FBI prisluškuje. Iz te ga je krize u život vratilo jedrenje od Cape Towna u Južnoafričkoj republici do Bermude. Samopouzdanje mu se vratilo i počeo je ponovno stvarati. No, čini se da mu nije bilo suđeno.

Mark David Chapman ubio je Johna Lennona ispred njegovog njujorškog stana 8. prosinca 1980. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 17:29