ISPOVIJEST LEGENDE

Jimmy Stanić: Nemam više puno vremena... Nek‘ ta korona završi, da još koji put zapjevam publici

Stjepan Jimmy Stanić
 Sandra Šimunović/Cropix
Ženina uvijek mora biti zadnja. Ja još dodam: "Da, draga", zato se Barbara i ja nikad ne svađamo

Ne mislim puno o prošlosti. Lijepa je bila, ali sive stanice su se počele nekaj buniti, počnu mi ujutro dolaziti 'filmovi' pa se brzo dignem. Barbara i ja skuhamo kavicu, zapalimo cigaretu. Popušim 3-4 cigarete, frčem duhan. I onda smišljamo kaj ćemo dalje. Pa se onda sjetimo da nema dalje - kaže mi kroz smijeh Stjepan Jimmy Stanić (91), koji u pandemijskoj 2020. godini mozak najviše održava rješavajući križaljke, a ima i tajni "začin".

image
gfggf fghgfg

- Joj, ne mogu se sjetiti, kako se zove ono što uzimamo za mozak? - pita sedam godina mlađu suprugu Barbaru, a ona iz pozadine viče: "Pelinkovac". Svi smo se nasmijali, a onda se on sjetio.

- Ma ne to, to je ovako za gušt. Ovo je ginko! Otkad njega pijem, sjećam se živo svojih snova - kaže.

Neumornu zvijezdu ulazak u 90-e nije nimalo usporio, još je i ljetos nastupao, ali je i njemu koronavirus pomrsio planove. Iako je planirao nove koncerte, sve je stalo.

Životari, kaže, kao i svi glazbenici i dodaje da on bar ima penziju dok većina njegovih kolega nema nikakav prihod.

- Za novu 2021. godinu želim da mi privatno bude kako je i sad, s mojom Barbarom, ali da prestane ovaj virus. Želim da brzo sve ovo prođe jer nemam puno vremena - kaže mi legenda naše glazbene scene. Iako nam je prvotni dogovor bio na kavici u njegovom omiljenom kafiću Sport na utrinskoj tržnici, morali smo razgovarati telefonom zbog protuepidemijskih mjera. Novozagrebačka magla također mu škodi pa ove zime ne izlazi puno.

- Barbara i ja sad rijetko odemo na plac, kupimo zalihe što nam treba i stalno smo doma. Moramo vani na zrak, ali mi smeta magla. Mi smo guske u magli - šali se i dodaje ozbiljnim tonom da mu izlasci jako fale. No, strpljiv je, kaže, kao Kinez.

- Ma kao kamenica sam, ona je uvijek strpljiva. U moru ne mrda i raste. Ali imam nadu, ona mora postojati - govori.

Ljubomorni muževi

Srećom ima svoju voljenu Barbaru, s kojom i nakon 30 godina zajedničkog života uživa u svakom danu.

- Ona je super, veliki optimist. Mi jedan drugog nadopunjujemo i to nam je trenutno sve - priča o supruzi koju je upoznao tek u petom desetljeću.

Bio je veliki šarmer i omiljen u ženskom društvu, ali mu se nikako nije dalo uozbiljiti. Obožavao je koncerte, noćni život...

image
Jimmy s unukama

U mladosti se za naslovnicu Studija, tada najtiražnijeg časopisa za TV, radio, kazalište i film, fotografirao samo sa smokvinim listom na strateškom mjestu. Kaže da su ga u to vrijeme žene opsjedale, a muževi bili ljubomorni. No, nikako da nađe onu pravu.

Tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća karijera mu je cvjetala pa nije niti imao puno vremena za privatan život. Svirao je i pjevao u barovima i zapadnoeuropskim noćnim klubovima na turnejama od Švicarske, Austrije, preko Švedske, do Njemačke. Nastupao je u Kući umjetnosti u Münchenu, snimio je nekoliko albuma na njemačkom jeziku, svirao je i s klavijaturistom poznate jazz pjevačice Billie Holiday...

Dva mjeseca nakon smrti majke, s kojom je živio, krajem 70-ih upoznao je zgodnu Trešnjevčanku. Prisjeća se da su se upoznali potpuno slučajno na recepciji hotela u Portorožu. Barbara je radila na televiziji i bila je na sindikalnom izletu. Udovica i majka dvoje odrasle djece oborila ga je s nogu na prvi pogled.

- Nije mi se dalo na taj nastup u Portorož, a da nisam otišao, ne bih je nikada sreo. To je tako Bog odredio - romantično govori pjevač.

- Pitao sam je bi li mi dala autogram. 'Ak’ bum dobre volje, možda i dobijete', uzvratila mi je. 'Imam ja sredstvo za postizanje dobre volje, bocu dobrog vina' - rekao sam.

Barbara mu tada nije priznala da je njegova obožavateljica.

Jimmy dodaje da se njegova odabranica nije namjeravala više udavati, ali on se zaljubio. Bili su zaručeni 13 godina, a on se šali da se ona od matičara branila riječima da je prosjačenje u nas zakonom zabranjeno.

- Bio sam u jednom grču. Dolazila je k meni godinama. I onda sam rekao da ne moramo više levo-desno i da dođe k meni da budemo zajedno. Pristala je napokon, valjda se i ona zaljubila - govori mi dok čujem Barbarin smijeh u pozadini.

Oboje se slažu da je najvažnije što imaju puno toga zajedničkog, što se tiče hrane, glazbe, općenito imaju sličan pogled na život. Jimmy posebno naglašava onu tezu o tome kako ljubav ide kroz želudac.

- Obožavam ribu, maslinovo ulje, bakalar. Da joj to smrdi, ne bismo mi bili tako dugo zajedno. Rekla mi je da joj to krasno miriše, a ja njoj 'O.K., uzimam te za vječnost' - priča nježno, a Barbara potvrđuje. Svađa u njihovu domu nema. Jimmy kaže da su ipak ozbiljni ljudi.

image
Jimmy sa suprugom Barbarom

- Morate uvijek dati ženi da ima zadnju riječ. Ja joj dajem i onda još na kraju kažem 'Da, draga' - Jimmyjeva je tajna ljubavne harmonije. On se često i prima kuhače jer kaže da se njegova draga dosta namučila u životu.

Ona mu suflira kad treba dodati više luka, češnjaka, začina... Evo, kaže mi, baš mu se krčka biftek u saftu.

Barbara mi potvrđuje da je Jimmy izvrstan kuhar. A i izvrstan suprug, dodaje nježno. - S takvom dobricom nikad mi nije dosadno - kaže.

Par živi u malom stanu u naselju Utrine, a kad se zažele relaksacije, odu u svoju drvenu kućicu u Kozjači u Turopolju.

- To nam je spas. Odemo tamo, zakurimo vatru - kaže Jimmy, koji krati vrijeme i u svom relativno novom hobiju.

- Posljednjih godinu dana radim kućice od raznih kutija od lijekova. Čim vidim kutiju, napravim kućicu, imam ih preko sto.

image
Stanić je nastupio i na dodjeli "Zlatnog Studija", medijske nagrade Jutarnjeg lista
Ronald Goršić/Cropix

Povratak u pelene

Budući da oboje voze, prije su obožavali spontane izlete, do Samobora, pa u Maribor kod prijatelja. Sad, nažalost, to nije moguće. Odvezu se nekad do utrinske tržnice, iako im je blizu, da malo upale motor.

Jimmy je svoju suprugu uspio u 40. godini nagovoriti da zapjeva na pozornici. Hvali je da ima divan glas.

- Prvi put smo zajedno zapjevali prije 35 godina u Lisinskom i publika je odlično reagirala.

Prije su više doma pjevali, ali u zadnje vrijeme ne toliko. Valjda to smirivanje dođe s godinama, kaže Jimmy.

On 20. siječnja navršava 92 godine. Starost ga ne brine jer kaže da je još djetinjast. - Polako se vraćam u pelene - nasmijava me. Svašta se mijenja, ali njegova ljubav prema glazbi ne. Kaže da za njega na televiziji nema ništa, jedino gleda kanal s klasičnom glazbom ili sluša jazz.

- Još imam kazetofon i puno kazeta krasne glazbe pa to slušam. Kad se zaželi malo zabave, pogleda detektivski film.

- Gledam djevojke kako mašu revolverima pa si mislim kaj je pak to.

image
fsdf ddghghgh

Jimmy je u životu snimio više od dvjesto pjesama, od toga petnaestak vlastitih. U njegovo vrijeme, zna se našaliti, da bi se snimila ploča, trebalo se dokazivati i to zaslužiti, a danas je lakše snimiti ploču nego pluća. On je nedavno s orkestrom Josipa Cvitanovića snimio novi album "91+" u studiju Croatia Recordsa.

"Prolazi sve", "Jutro će promijeniti sve", "Moja kobila Suzy" i "Dimnjačar", u duetu sa suprugom, samo su neke od kultnih pjesama u novim aranžmanima, uz tri potpuno nove pjesme: "Smoky" (u duetu s Barbarom Stanić), "Mama Inez" i obrada tradicionalne pjesme "Dok sem bil ja dečko mlad". "Mama Inez" je inače izabrana i za Zagrebački festival koji bi se trebao održati 29. siječnja.

Jimmy sad samo čeka da prođu pandemijska vremena kako bi album i uživo predstavio publici jer, kako kaže u šali, sa scene se planira povući tek kad se "skljoka na pozornici".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 19:39