GOLA ISTINA

Izgubljena pisma usamljenih duša: ‘Što li sam skrivio da me nakon 60 godina držite na ovakvim pustarama?‘

Vedran Trgovčić obavio je 1200 intervjua, skupio 300 tisuća fotografija i dokumenata starih više od stotinu godina. ”Većinom su to pisma svjetioničara. Ta su pisma nevjerojatna. Pisali su ili jedni drugima ili svojoj upravi u Trstu. Ali nema tu laganja jer su se zakleli. Pisali su što im treba, što se događa, koji su njihovi interni problemi

 Danijel Bartolic/Cropix
"Što li sam skrivio da me nakon 60 godina starosti držite na ovakvim pustarama...Imam bolove, nema mesa...žena mi je umrla, zamotano tijelo stavio sam na tavan"

Ponizno molim pomorsku vlast za premještaj na kopno, ako je ikako moguće na svjetionik Kovačine. Unatoč mnogim mojim molbama za premještaj na kopno, premješten sam ovdje prije tri mjeseca na Galiolu. Ne mogu više! Što li sam ja skrivio da me nakon 60 godina starosti držite na ovakvim pustarama? Ako pismo moga brata koje vam je uputio prije nekoliko godina ima veze s vašom odlukom, napominjem da ja s tim pismom nemam nikakve veze jer ga je moj brat napisao bez moga znanja; uostalom, moj je brat ionako lud i već je dvanaest godina u hospiciju", piše Giovanni Soldatich, svjetioničar na Galioli, usamljenom otočiću na pučini između rta Kamenjak i otočića Unije, davnog 31. listopada 1907.

To je jedno od mnogih svjedočanstava nekadašnjih...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:57