TRBUHOM ZA KRUHOM

Ispovijesti Nepalaca koji rade u Osijeku: ‘S 5.000 kn mjesečno uzdržavamo obitelji u domovini... Rakija? Obožavamo je‘

Drava International, Arhiva
 Vlado Kos/Cropix
Na nepalskom jeziku Hrvatska se zove ‘Kurasia‘ što je najbliže engleskom nazivu

I dok su tisuće mladih hrvatskih državljana napustile istok zemlje kako bi u inozemstvu pronašle bolju budućnost, više desetaka stranih državljana baš je u Slavoniji pronašlo mjesto na kojem će zarađivati za život. Tako Glas Slavonije donosi priču o čak 45 Nepalaca koji su doselili u Osijek i ondje počeli raditi za tvrtku Drava International koja se bavi skladištenjem i razvrstavanjem otpada.

Plaća osječkih Nepalaca je između 4000 i 5000 kuna, a smještaj im pokriva osječki poslodavac. Po njih sedmoro živi u sobama jedne kuće na Brijestu. Sami si kuhaju jer žele jesti hranu na koju su naviknuli. Njihov boravak u Osijeku ograničen je na samo dvije godine, sukladno našem Zakonu o strancima, nakon čega se moraju vratiti u Nepal.

Od novca koji redovito šalju kući uzdržavaju članove svojih obitelji. Jedan od njih novcem zarađenim u Osijeku pomaže čak 11 članova svoje bliže i dalje obitelji. Kada se jednom definitivno vrate u Nepal netko će drugi iz obitelji njima na isti način slati novac.

Tijekom dvije godine, koliko mogu ostati, oni su odvojeni od obitelji. Srećom, postoje mobilne aplikacije, poput WhatsAppa i njima sličnih, pa se s najbližima mogu čuti i više puta dnevno.

Koliko im najbliži nedostaju možda najbolje pokazuje majica koju nosi jedan od njih, Raz Shrestha. Naime, Raz često za šetnju Osijekom izabere majicu na kojoj je otisnuta fotografija njegove supruge Sushme i dvogodišnje kćeri Srinike.

- Tako su mi bliže srcu, objašnjava.

Kako piše Glas Slavonije, Raz i njegovi prijatelji Manoy i Sunil imaju bogato radno iskustvo u inozemstvu, od Malezije do Katara i Saudijske Arabije. Hrvatska je njihovo prvo europsko odredište, a želja ime je pronaći legalan posao na zapadu EU.

Za razliku od stotina tisuća ilegalnih migranata koji nezaustavljivo srljaju prema Europi, njih trojica žele ostvariti svoj san poštujući pravila. Njihova prava u inozemstvu zastupa agencija kojoj su platili 5000 eura kako bi došli raditi u Osijek. Mnogi se od njih moraju prethodno zadužiti.

Prije nego što je stigao u Osijek, Raz se bavio prodajom vina, dok je Manoy Acharyja radio u agenciji za zapošljavanje.

Zanimljivo, Acharyjin stric bio je vojnik UNPROFOR-a u zapadnoj Slavoniji, a svom je nećaku preporučio da svakako proba slavonsku rakiju.

Besplatna pravna pomoć, između ostalog, i stranim radnicima

- Prema podatcima koje smo dobili iz Policijske uprave Osječko-baranjske, u našoj županiji tijekom 2019. i 2020. godine odobrene su 2123 dozvole za boravak i rad stranaca, kaže Natalija Havelka, iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava.

- Novi Zakon o strancima koji je stupio na snagu 1. siječnja više ne poznaje sustav kvota. Važnu ulogu ima Hrvatski zavod za zapošljavanje koji mora prethodno dati odobrenje nakon što ispita tržište rada.Tek nakon zelenog svjetla ove institucije poslodavac može podnijeti nadležnoj policijskoj upravi zahtjev za izdavanje dozvola za boravak i rad za strance koje planira zaposliti. Naš Centar pruža besplatnu pravnu pomoć, između ostalog i stranim radnicima. Na tome poslu su angažirane tri pravnice s pravosudnim ispitom, kaže.

- Zbog epidemije koronavirusa zainteresirani im nisu mogli tu uslugu ostvariti svojim dolaskom u naše prostorije. U zamjenu smo osigurali besplatni infotelefon. Strani radnici se zanimaju za pitanja vezana uz radnička prava u skladu s hrvatskim zakonom. Iz razgovora s njima smo shvatili da su vrlo slabo integrirani, kaže Havelka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 19:17