ZANIMLJIVO ISKUSTVO

Ispovijest žene koja je radila kao ‘pladanj za sushi‘ u Splitu: ‘Gostima je bilo neugodnije nego meni‘

Ilustracija

 Liu Jiang/AFP
Mislim da je ovo super iskustvo za ljude kojima se to čini zanimljivo i ne srame se svojeg tijela, rekla je

Šira domaća javnost nedavno je doznala da se u dva splitska restorana poslužuje sushi na nagim polegnutim djevojkama.

RTL je kontaktirao ženu koja je radila u jednom od tih splitskih restorana, a ona je detaljno opisala svoja iskustva, kao i razloge zbog kojih se upustila u takav angažman.

'Nyotaimori' je običaj koji korijene vuče iz 17. stoljeća Japana, odnosno razdoblja Tokugawa, a u izravnom bi prijevodu značio prezentacija ženskog tijela. Tamo se razvio u kućama gejša koje bi samurajima posluživale sushi s tijela žena.

Bez obzira poslužuje li se sushi na ženskom ili muškom tijelu, riječ je o jednom obliku fetiša, sitofilije, a nikako o prostituciji ili čak nasilju nad ženama, tvrdi sugovornica RTL-a, koja je zbog nedavnog negativnog publiciteta ove japanske tehnike u Hrvatskoj htjela ostati anonimna.

- Nisam to doživjela kao da se skidam za novac. Pod broj jedan, ja uopće nisam bila gola. Ako sam bila gola onda smo svi goli na plaži. Vidjele su mi se isključivo ruke, noge i jedan dio trupa koji nije bio pokriven plastičnim lišćem. Kad su maknuli sushi s mene ja sam i dalje bila odjevena. Imale smo samoljepljivi grudnjak na kojem je bio cvijet lopoča i gaćice na kojem je bretela sa strane bila prozirna tako da ostavlja dojam kao da ih nema, također s cvijetom lopoča. Preko trbuha ide još jedan veliki lopoč jer bi bilo nehigijenski da se sushi stavlja samo na golo tijelo", opisuje djevojka.

RTL ističe da je riječ o akademski obrazovanoj ženi koja radi posao za koji se školovala, te naglašava da u ulogu "pladnja za sushi" nije ušla isključivo zbog novca.

- Zvala me prijateljica koja je već radila u tom lokalu i ponudila mi je da radim s njom na tjednu restorana. Rekla mi je da je u sklopu toga nekakav performans, da moram stajati u kupaćem i da će po meni staviti sushi. Rekla sam ajde dobro. I na kraju mi je bilo super. Nije loša zarada i mislila sam si, ajde idem probati, inače sam otvorena prema takvim stvarima, kaže nam.

Tvrdi da ju gosti u restoranu, odnosno grupa od nekoliko stranaca, uopće nisu dodirivali kada su s nje uzimali sushi. Dotakli su je, kaže, jedino kada bi s njezine ruke "brižno obrisali umak koji im je kapnuo."

- Imala sam osjećaj da je gostima više neugodno. Bitno je naglasiti da je osoblje restorana cijelo vrijeme bilo s nama, konobari i cura koja nas je pripremala. Da nam je u bilo kojem trenutku bilo neugodno samo bi im dale neki signal, sve bi se prekinulo i to je to, ispričala je

Iskustvo opisuje kao vrlo zanimljivo, kao jedan oblik umjetnosti i performans.

- Imala sam mnogo prijatelja tijekom srednje škole koji su išli u srednju fotografsku i trebali su im modeli, pa imam iskustva s takvim stvarima. Svi imam tijelo, ne znam zašto bi se sad toga sramili, poručuje.

Za izjave kako je nyotaimori jedan oblik prostitucije kaže da su vrlo uvredljive i da oni koji ih govore uopće ne shvaćaju o čemu se radi, kao ni kulturnu, povijesnu, umjetničku i fetišističku pozadinu koja stoji iza svega.

- Imala sam neugodnijih situacija radeći na šanku i slušajući komentare poput: 'Zašto stalno nosiš široke hlače'. Osjećala sam se čak ugodnije nego inače, kao da netko pazi na mene stalno, dok inače na cesti nemam taj osjećaj, rekla je.

Kaže da bi sve ponovila još nekoliko puta. Ne toliko zbog novca koliko zbog iskustva.

- Da bi išla to raditi svaki dan i da živim od tog, ne bi, jer sam učila i radila u životu druge stvari od kojih ću zarađivati, ali mi je zanimljivo iskustvo. Imale smo masku preko očiju tako da oni u principu nisu niti znali tko smo, potpuno je sve zaštićeno. Mislim da je ovo super iskustvo za ljude kojima se to čini zanimljivo i ne srame se svojeg tijela. To je svakako jedan oblik fetiša u kojem ne postoji seksualni čin, kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 05:56