TWINNIE

FOTO: GLAVNA NJUŠKA ZAGORSKE POLICIJE Umiljata belgijska ovčarka veoma je opasna inspektorica, utjeruje strah u kosti narkodilerima

 Bruno Konjević / CROPIX

Policajac PU krapinsko-zagorske Krešimir Hren (45) ima najvjerniju poslovnu partnericu s kojom svako malo osvjetla obraz cijeloj Upravi, ali i MUP-a.

Hrenova dama s kojom utjeruje strah u kosti svim “narkokršiteljima” zakona zove se Twinnie. Belgijska ovčarka malinois ne zna što je droga, no vješto, u ulozi inspektorice, otkriva dilere opijatima.

Sve licence

U MUP je došla sa 18 mjeseci, u travnju je navršila osam godina, a od kada je 2010. prošla školovanje i položila sve moguće licence, obara rekorde kao desna i lijeva šapa Odjela droga.

- Njezina njuška vrijedi više nego svi mi zajedno. Ne šalim se. Kad nanjuši drogu, srce mi bude veliko k’o kuća. Jednom smo doslovno okrenuli automobil naopačke. Ništa nismo našli. Onda je na scenu stupila Twinnie i gle čuda - iza mjenjača skrivala se droga - smije se Hren dok nas priprema na susret s glavnom psećom njuškom zbog koje je prije nešto više od tjedan dana oboren rekord zapljena na Macelju - čak 141 kilogram marihuane.

U kombiju s prikolicom Twinnie je nanjušila marihuanu skrivenu u tajnom prostoru prikolice. Srbin Boro K. (40) iz Albanije je preko Zagorja pokušao prošvercati u EU 128 paketa marihuane vrijedne oko dva milijuna kuna. U uličnoj bi preprodaji zarada dosegnula čak sedam milijuna kuna.

Dok otvara stražnja vrata policijskog kombija iza kojih se nalazi kavez s Twinnie, Hren govori: - Sada ćete vidjeti kakva je ona, zapravo, beba. I kako sluša! Ali ne bojte se.

Čim je otvorio vrata, iz kaveza su provirile sjajne crne oči i vlažna njuška. Strah nas je preplavio u sekundi. Twinnie nije prestajala lajati. Lavež je parao zrak. Odjekivalo je sa svih strana. Prolaznici na ulici počeli su se okretati. Policajci i policajke provirivali su kroz prozore zgrade policije u Zaboku. Twinnie je zvučala kao da nas namjerava rastrgati, i to onako filmski poput razjarenog psa napadača.

- Kako mislite da se ne bojimo? Pa pogledajte kako laje - govorim Hrenu odmičući se od kombija. Međutim, čim je otvorio kavez, lavež je prestao. Twinnie je zamahala repom i iskočila na parkiralište. Veselo i bezbrižno, sve nas je redom počela optrčavati. Ipak, krajičkom oka gledala je svog vodiča Hrena. U sekundi nam je, tako, Twinnie pokazala da je beba, i to educirana, školovana, pristojna, nenametljiva i nadasve poslušna i radišna. A iz očiju joj je vrištalo: “Mazite me!”

Daljnja testiranja

- Uzgajivač ju je 2010. doveo na Policijsku akademiju na testiranje. To može učiniti svatko tko ima dobrog psa, a nije nužno da ima pedigre. Ako je pas podoban, ide na daljna testiranja. Vodiči potom preuzmu pse i počne šestomjesečno školovanje od privikavanja do usvajanja mirisa. Da otklonimo zablude, Twinnie uopće ne zna što je droga. Zapamtila je šest mirisa - kokaina, heroina, hašiša, marihuane, amfetamina i ecstasyja - i za nju je to, zapravo, šest ‘loptica’ koje traži i ako ih nanjuši, zna da će dobiti nagradu jer na taj način povezuje da je učinila nešto dobro. Kad sam ju preuzeo, nisam imamo pojma kojom brzinom čvakne, pa sam u početku imao krvave prste - opisuje nam Hren početke svojeg partnerstva s Twinnie, koja mu je, osim kolegice, i nezamjenjiv član obitelji.

U policiji je Hren već 23 godine. Prošao je šarolik spektar zadataka od specijalne policije, preko temeljne i kriminalističke, a kad je “zapeo” na odjelu narkotika, naprasito se rodila ljubav i prema školovanim psima tragačima.

- Da pokucam o drvo, Twinnie je zdrav pas. Osim nekih manjih nedaća, zdravlje ju dobro služi. Na nju pazim kao i na vlastito dijete. Jednom kad je završila kod veterinara, doslovno sam se ja osjećao bolestan. Preplave te emocije kad ne možeš osobno pomoći, nego treba doktor - s knedlom u grlu prisjetio se Hren na taj odlazak veterinaru.

Što voli jesti Twinnie? Je li privilegirana po tom pitanju s obzirom na to da je policijski pas, znatiželjno propitkujemo dalje.

Voli ona sve, ali... Nema kod mene biranja. Mora jesti što joj se da. Hrana je ista - briketi iz mjeseca u mjesec, uz dodatke. Ali, MUP mijenja hranu ovisno o nabavi, pa prilagodba na novi zalogaj traje nešto dulje. Nema psa koji ne voli meso, parizer... Ali, Twinnie zna da ona, kad čuje moju naredbu ‘Traži!’ te uđe u autobus s putnicima u kojem se šire mirisi hrane počevši od sendviča i mesnih narezaka, mora tražiti ‘lopticu’. Sve ostale mirise ignorira i traži onih inicijalnih šest mirisa droge. Kad nanjuši nešto, legne, glavu prisloni na tlo i čeka nagradu. Prema zakonu, psi u Hrvatskoj ne smiju pretraživati ljude jer neki su alergični na njih, neki ih se boje... Ipak tzv. mazge koje su drogu, primjerice, ugurale u anus, na sjedalu ostave mirisni trag koji je dovoljan da ga Twinnie nanjuši pa da krenemo u pretragu uz nalog - otkriva Hren dok ga Twinnie nepomično gleda i očekuje iduću zapovijed te promatra kuda će joj se baciti loptica.

Da ne bi sve ostalo samo na riječima, vježbom su nam pokazali kakav su složan i vješt duet. Zatvorenu kutijicu s heroinom Hren je sakrio ispod haube automobila. Ispred toga mi smo postavili naš ruksak, misleći da ćemo zavarati četveronožnu zagorsku njušku. Optrčala je vozilo, skočila čak i na krov, da bi na kraju vrlo brzo kutijica s heroinom bila pronađena. A naš ruksak Twinnie je ignorirala već na startu, ostavljajući nas u nevjerici.

Njezin zaštitnik

- Da bacim tisuću puta lopticu, Twinnie zna da će isto toliko puta morati reagirati. Uz nju, na obuci se kod kuće uči i moj rotvajler, koji je njezin zaštitnik i koji, pak, čuva cijelu obitelj. Kad je Twinnie prošla tečaj u MUP-u, a zauzvrat nam pružila nebrojenu radost, ljubav i rezultate, s njom su bila još tri psa, koji su u međuvremenu već umirovljeni. Twinnie još ne pokazuje znakove umora. Iduće godine pripremat ćemo se za novo polaganje licence. Joj, ja već sad imam tremu. Uvijek ju imam, za razliku od nje. Kad prestane njezina volja za traženjem, ide u mirovinu i na zasluženi godišnji odmor jer otkad radi u MUP-u, za nju odmor ne postoji - ističe policajac koji se sa svojom inspektoricom najviše naradi tijekom turističke sezone. Dežuraju, dodaje, stalno u potrazi za švercerima. Na graničnom prijelazu Macelj Twinnie je ljubiteljica svih zaposlenih. U prsluku s natpisom “Policija”, za turiste je atrakcija, a za švercere noćna mora.

Kad na granicu dođe stranac, a njegovo lice već u startu odaje da “krije” neku tajnu, Hren mu kroz prozor, dok se provjeravaju njegovi dokumenti, govori: - Jeste li sigurni da nemate nešto prijaviti? Tamo u onom automobilu je policijski pas za detekciju droga.

Rečenica je to zbog koje putnike namjernike oblije znoj pa odmah otvore dušu, prtljagu, auto i dragovoljno izruče opijate. Zauzvrat dobiju prekršajnu prijavu i ostanu lakši za par tisuća kuna.

Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa provodi školovanje vodiča za rad sa službenim psima za detekciju eksploziva, droga, praćenja ljudskog traga, napadačkih namjena te za zaštitno-tragačke namjene poput zaštite državne granice. Na školovanju ih je trenutno osam, a promatrano po spolu, prednjače mužjaci, kojih je 60 posto. Iz MUP-a objašnjavaju da se službeni psi umirovljuju zbog radne nesposobnosti koja proizlazi, među ostalim, i iz zdravstvenog statusa, ali najčešće je razlog starost.

Rekorderi

Psi rekorderi su Blondie te Pik, umirovljeni pas s vodičem Ivicom Tolićem u PU splitsko-dalmatinskoj, Lana s vodičem Miroslavom Rakiževcem u PU zagrebačkoj, Arr s vodičem Ivicom Škalecom iz Uprave za granicu te vodič Vjekoslav Burazer s umirovljenim Ajaxom i aktualnom Arijom. U detekciji eksploziva najuspješnija je Asia s vodičem Ljubom Gabrićem.

Kad je došla u MUP, Twinnie je bila pas koji gotovo ništa nije znao i koji je koštao oko 10.000 kuna. Zato je svojim radom pokazala da je novac koji je u početku uložen u nju zapravo prava sića za ono što je zaradila svojem poslodavcu, MUP-u.

Pas trenira tako što ga se najprije sprijatelji s famoznom lopticom za igru, koja u početku ima samo miris sline samog psa. Potom se ta ista loptica koju pas istrenirano pronalazi stavlja u doticaj s drogom. Tako pas, tražeći svoju lopticu za igru, nauči razlikovati šest vrsta opijata. Dok njuše, bore se s vjetrom, visokim temperaturama, ispušnim plinovima...

- Twinnie voli biti čista. Obožava vodu i plivanje. Nije joj problem odvažiti se na plivačku rutu od dva kilometra. Prošli smo taj maraton. Prošli smo svašta. Njoj problem nije ništa, pa ni krenuti na zadatak u tri ujutro kad zazvoni telefon. Ona već otrči prema vratima, dok ja tek otvaram drugo oko. Uvjeren sam da ćemo proći još puno toga - zaključuje policajac o svojoj vjernoj partnerici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 16:29