TRAŽE SE HEROJI

Drama nakon posjeta hitnoj u Splitu: Dječačić star 17 mjeseci najednom je prestao disati, a onda je počela filmska priča

 Nikola Vilić/Cropix
Prije nego što se na splitskim ulicama odigrala scena poput onih holivudskih, dječačića su roditelji zbog prve vrućice odveli u bolnicu

U moru groznih i još gorih priča isplivala je jedna koja budi nadu kako nije sve baš toliko očajno, piše Slobodna Dalmacija.

Javila nam se mama S. i zamolila nas da joj pomognemo pronaći četiri žene koje su joj, kako kaže, u najgorem trenutku života pružile pomoć, utjehu i potporu.

A priča počinje u utorak, negdje oko 19.30 sati. Malenog su Nou, tek mu je godina i pet mjeseci, mama i tata odveli na hitni dječji prijem, jer je prvi put u svojem životu dobio visoku tjelesnu temperaturu. Liječnici su ga pregledali, analiza krvi je pokazala kako ima virozu i poslali su ga s roditeljima kući, da mu mama snižava temperaturu. I tek tada počinje drama...

- Od bolnice do Mertojaka nema niti dva kilometra, taman na raskrižju pored HEP-a mi je odjednom u naručju prestao disati! Tijelo mu se grčilo i okrenuo je očima – pripovijeda nam mama S., priznajući kako joj ta slika ne ide iz glave.

Suprug E. je zaustavio vozilo, mama, onako ni živa ni mrtva – u suzama gledala kako joj dijete ne diše, ne znajući što da radi.

I tada se zaustavljaju vozila. Redom. Iz prvog izlaze mladići, odmah organiziraju promet oko njih. Iz drugog dotrčale tri žene. Jedna joj je uzela dijete iz naručja, druga mobitel iz ruke. Nazvale Hitnu pomoć, masirale Noi prsa, tješile mamu i tatu. Zaustavilo se i treće vozilo, stranih registarskih oznaka, dotrčala još jedna žena. Noa i njegovo jato anđela na sred Poljičke ceste.

Tri žene su medicinske sestre, koje su se taman zajedno vraćale kući nakon odrađene smjene u bolnici, četvrta je medicinska sestra također, ali na godišnjem odmoru u Hrvatskoj...

- Kao da ih je Bog poslao - dodaje mama S.

Onako u šoku nije znala ništa.

- Zagrlila me jedna od njih, tješila me kako će sve biti u redu, topla, draga žena - govori nam u suzama, dok Noa iza njenih leđa skakuće kao da se baš ništa dogodilo nije.

Oni momci iz prvog auta su zaustavili kola hitne pomoći koja su se vraćala sa zadatka, preko tri cestovne trake su trčali i zaustavljali vozila.

- Sve je bilo k‘o u nekom filmu - priznaje S.

Odvezli ih "hitnjaci" u bolnicu, gdje su Noi dijagnosticirane febrilne konvulzije. Proveo je na odjelu četiri puna dana i potpuno zdrav, čio i veseo došao napokon kući.

- Ako se žene iz ove moje priče prepoznaju, molila bih da se jave redakciji (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.), imam duboku potrebu sresti ih opet, zahvaliti im. To u onoj magli nisam uspjela. Moj suprug i ja želimo se i ovako javno zahvaliti svim tim divnim ljudima koji su nam stali i pomogli - veli nam Noina mama, dodatno hvaleći ekipu na dječjoj nefrologiji i na pedijatriji.

Što su febrilne konvulzije?

Febrilne konvulzije su vrsta cerebralnog napada izazvanog visokom tjelesnom temperaturom. Traju kraće od 15 minuta kod djece između 6 i 60 mjeseci starosti s temperaturom većom od 38 stupnjeva, uglavnom se javlja jedna epizoda u 24 sata i nakon završetka dijete ne pokazuje poremećaj svijesti ili motorike i ostavlja dojam zdravog djeteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:50