BILA U KOMI

Djevojka koja je preživjela erupciju vulkana prvi put pokazala lice s ožiljcima: ‘Mislila sam da ću umrijeti‘

Stephanie Coral Browitt

 Instagram
Njezina sestra i otac smrtno su stradali zajedno s još 20 turista, dok je Stephanie provela dva tjedna u komi boreći se za život

Stephanie Browitt (26), koja je preživjela erupciju vulkana na novozelandskom Bijelom otoku, skinula je svoj kompresijski zavoj s lica po prvi put otkako je prije dvije i pol godine zadobila opekline na 70 posto svog tijela.

Stephanie je bila sa svojom sestrom Krystal (21) i ocem Paulom na krstarenju na brodu Royal Caribbean 9. prosinca 2019. kada su se ukrcali na jednodnevni izlet do vulkana uz obalu Whakatanea.

Stephaniena majka Marie odlučila je ostati na brodu dok su njezine dvije kćeri i suprug otišli istraživati. U trenutku kada su napuštali krater vidjeli su crni dim kako izbija iz njegovog središta.

'Samo nekoliko sekundi kasnije, čuli smo turističkog vodiča kako viče 'bježi', prisjetila se Stephanie.

'Dolazilo je odostraga i postajalo sve glasnije i glasnije kako se približavalo. Mogli ste čuti kamenje kako udara o tlo i ljude kako vrište.

'Nisam mislila da ću preživjeti... Mislila sam da ću umrijeti.'

Njezina sestra i otac smrtno su stradali zajedno s još 20 turista, dok je Stephanie provela dva tjedna u komi boreći se za život s opeklinama trećeg stupnja na većini tijela.

Satima je bila zarobljena na otoku prije nego što su ona i njezin otac spašeni i na kraju prebačeni u bolnicu u Australiji.

Beživotno tijelo njezine sestre pronađeno je nekoliko dana kasnije, a njihov otac preminuo je od zadobivenih ozljeda mjesec dana nakon erupcije.

U nedjelju je Stephanie podijelila nikad prije viđene fotografije svojih užasnih ozljeda tijekom šest mjeseci koje je provela u bolnici podvrgavajući se nizu operacija koje su uključivale presađivanje kože i amputaciju prstiju.

Pojavivši se u emisiji 60Minutes mlada je žena kazala da sada vidi osobu koja je prošla puno više nego što je očekivala u životu.

'Jača sam nego što sam ikad mislila da ću biti', rekla je.

'Svakodnevno sam se borila da preživim, samo da se vratim sebi. Nisam znala da ovo nosim u sebi.'

Unatoč nezamislivoj fizičkoj boli koju je pretrpjela, najbolniji dio njezine muke bilo je, kaže, naučiti živjeti bez oca i sestre.

'Voljela bih da me taj dan napusti, izazvao mi je mnoge neprospavane noći... noćne more. Čak i sada još uvijek jako boli. Samo se nadam da me sestra i tata mogu vidjeti sada.'

Stephanie pripisuje svoj oporavak svojoj majci Marie.

'Dok su moji ožiljci vidljivi, ona ima svoje koji se ne vide, ali uvijek se trudila da me stavi na prvo mjesto', rekla je Stephanie.

Stephanie i Marie sada su u procesu tužbe protiv Royal Caribbean zbog fizičkih i psihičkih ozljeda koje su zadobile.

Njihov odvjetnik Peter Gordan rekao je da je tjednima bilo jasno, na temelju izvješća o seizmičkoj aktivnosti koja su dostupna tvrtki za krstarenje, da je vulkan 'tempirana bomba'.

Erupcija, u kojoj su poginule 22 osobe, a teško je ozlijeđeno njih 25, postala je najsmrtonosnija vulkanska katastrofa na Novom Zelandu od erupcije Tarawera 1886. godine.

Jednodnevni izleti na Bijeli otok nekada su donosili više od četiri milijuna dolara prihoda godišnje, no slikoviti otok kojeg prekrivaju slojevi pepela sada je napušten.

Nakon tragedije Stephanie je svoj put oporavka dijelila sa svojih više od 1,5 milijuna pratitelja na TikToku i 102.000 pratitelja na Instagramu.

Unatoč tome, bojala se skinuti masku iz straha od reakcije javnosti. Međutim, poruke od pratitelja pomogle su joj da prevlada vlastite brige.

'Ako mogu napraviti promjenu u životu barem jedne osobe, to mi puno znači', zaključila je Stephanie.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 10:16