IZBOR JUTARNJEG

Deset klubova, deset talenata: ovo su mladi igrači koji bi mogli zabljesnuti u novoj sezoni HNL-a

Stipe Biuk

 Tom Dubravec/Cropix
U prošlom, nikad zanimljivijem prvenstvu, borba za bodove uzela je danak kaljenju talenata, ali ove sezone mogli bi dobiti šansu

Da politička doktrina slavnog Niccola Machiavellija o tome kako cilj opravdava sredstvo ima poklonike i u Hrvatskoj, zorno su dokazali predstavnici "velike četvorke" HNL-a u prošloj sezoni. "Cilj" je bio naslov prvaka, "sredstvo" su bili iskusni igrači, a prostora za mlade bilo je manje nego što je uobičajeno.

Savršena liga za tesanje mladih igrača koja služi kao pogon za razvoj talenata i budućih nositelja hrvatske reprezentacije.

Bjeličinih osam minuta

Gledajući HNL iz ove prizme dalo bi se zaključiti kako izlazni transferi s hrvatskih nogometnih pašnjaka potvrđuju pravilo da se naši klubovi dobrim dijelom oslanjaju na usluge mladih talenata. Ipak, u prošlom, nikad zanimljivijem prvenstvu, drama je uzela danak kaljenja mladih zvijezda. Preslika je to situacije koju je svatko od nas barem jednom doživio na lokalnom igralištu. Kada dođu starije "face", dječaci brzo uzimaju loptu i bježe "glavom bez obzira" pa sa sigurne udaljenosti promatraju hakl starijih majstora.

Minute za mlade igrače posebno su srezane u redovima "velike četvorke", dok su oni niže rangirani imali više prostora za guranje "mladih i zelenih" u vatru. Kako je prvenstvo odmicalo, tijesna bodovna razlika pri vrhu nije ostavljala puno prostora za kalkulacije. Morali su igrati oni najbolji, pa čak i po cijenu razvoja budućih naraštaja koji bi trebali napuniti klupske blagajne jer hrvatski klubovi ipak ovise i o prodaji svojih eksponata u inozemstvo. HNL je gotovo savršena odskočna daska za svakog mladog hrvatskog igrača. Vijci i kvaliteta "skakaonice" u prošloj su sezoni dovedeni pod znak pitanja.

Najočitiji primjer te konstatacije može se vidjeti u Gradskom vrtu. Tek osam minuta ponudio je Nenad Bjelica igračima, odnosno igraču rođenom nakon 1. siječnja 2000. godine. "Velebnu" minutažu u Osijeku skupio je Adrian Leon Barišić. Iako su drugi klubovi ponudili više prilika svojim klincima, ni oni se ne mogu pohvaliti mnogo većim brojkama.

Žrtvovali Ljubičića

Ni Dinamo nema više luksuz goleme bodovne razlike prije kraja koja mu je omogućavala kalkulacije i više prilika za nove Ćoriće, Gvardiole, Haliloviće i ostale tinejdžere. Najbolja potvrda polazne teze može se naći na Poljudu.

U veljači je doveden 34-godišnji Nikola Kalinić, a učinak od četiri gola do kraja prvenstva na kraju nije bio od presudne važnosti za Splićane. Najveća žrtva takve transferne politike je 20-godišnji Marin Ljubičić koji, osim što je dobivao manje prilika dolaskom Kalinića, sljedeću će sezonu provesti na posudbi u austrijskom LASK-u iz Linza. "Bilima" se to već "lagano" obilo o glavu, ozljeda veteranskog napadača u Superkupu ostavit će ga izvan pogona gotovo mjesec dana.

U novu sezonu klubovi će ući s pregršt mladih igrača, a čak bi se i oni najjači ove godine mogli više osloniti na njihove usluge. Zato smo izdvojili deset talenata koji bi mogli zabljesnuti. Riječ je o hrvatskim igračima rođenima nakon 1. siječnja 2000., iz svakog kluba po jedan.

Martin Baturina (19, Dinamo, vezni igrač)

Jedan od onih koji su mladost proveli u akademiji Hajduka, a zatim je zamijenili modrim dresom. Mladi veznjak prošle je sezone skupio 13 nastupa za Dinamo, uz dva postignuta pogotka i četiri asistencije. Posebno je upečatljiv bio njegov nastup na zatvaranju prvenstva. U igru je ušao u petoj minuti sučeve nadoknade, a do kraja susreta uspio se upisati u listu strijelaca i asistenata. U novoj sezoni trebao bi ipak dobivati osjetnije više prilika nego prošle sezone. U utakmici Superkupa zamijenio je kapetana Ademija u posljednjih 15-ak minuta utakmice, što je najbolji dokaz koliko mu Čačić vjeruje.

image
Damir Krajač/Cropix

Stipe Biuk (19, Hajduk, krilo)

Najvrjedniji Hajdukov eksponat nakon Livaje i Krovinovića. Transfermarkt mu procjenjuje vrijednost na četiri i pol milijuna eura, a unatoč pričama o mogućem odlasku, još je na Poljudu i mogao bi biti važno oružje u pohodu Splićana na trofeje. Iako prošle sezone nije bio posve standardan u udarnih 11, u utakmici Superkupa protiv Dinama našao je svoje mjesto u prvoj postavi i ostavio dobar dojam. Sve bi to mogao biti zalog za njegovu važniju ulogu kod Dambrauskasa, a očekuje se i njegov mnogo bolji učinak od jednog pogotka i tri asistencije iz prošlog prvenstva.

image
Tom Dubravec/Cropix

Dion Drena Beljo (20, Osijek, napadač)

Autor 15 pogodaka u prošloj sezoni bio je pravo osvježenje na terenima HNL-a, a zabio je više od trećine ukupnog broja pogodaka Istre. U novoj sezoni nosit će dres matičnog kluba pa bi Osijek konačno trebao dobiti i jednog mlađeg igrača u svojoj rotaciji. Nije još posve jasno kako će Bjelica koristiti njega i Miereza, ali s obzirom na njegove prošlosezonske predstave, Beljo se definitivno može nadati ulozi prvog napadača. Njegova visina od 195 centimetara mogla bi biti tajno oružje s obzirom na to da Osijek nerijetko preferira igru s dugim loptama i ubačajima. Bjelica je izjavio kako su odbili ponudu za Belju iz Njemačke vrijednu četiri milijuna eura.

image


















Vlado Kos/Cropix

Denis Bušnja (22, Rijeka, krilo)

Varaždinac u dresu Rijeke prošlu je sezonu proveo na posudbi u slovačkom Seredu. U 30 nastupa upisao je po pet pogodaka i asistencija, a povratak na Rujevicu nakon sezone "kaljenja" mogao bi biti okidač za novi iskorak u njegovoj igri. Zabio je tri pogotka u pripremnim utakmicama, a ugovor s Rijekom istječe mu u lipnju sljedeće godine. Bit će mu ovo "sezona istine" u kojoj će pokazati može li se nametnuti na krilnoj poziciji, gdje će mu konkurencija biti i povratnik u HNL Alen Halilović. Ako Bušnja "naštima" svoju sjajnu desnu nogu, Riječani bi brzo mogli zaboraviti na ljevicu Roberta Murića koji je napustio klub.

image
Matija Djanješić/Cropix

Luka Stojković (18, Lokomotiva, vezni igrač)

Utakmicu Lokomotive i Rijeke potkraj prošlog prvenstva obilježio je upravo on. Prvo je kirurški preciznim udarcem s 20-ak metara probušio riječku mrežu, a zatim i teledirigiranom loptom našao Kačavendu za drugi pogodak. Ozljeda potonjeg, koji je ujedno i najveća zvijezda kluba, mogla bi svjetla pozornice usmjeriti na Stojkovića. Obojica okupiraju poziciju ofenzivnog veznjaka, a treba uzeti u obzir da će Stojković tek u listopadu navršiti 19 godina. Dobri nastupi za Lokomotivu osigurali su mu i poziv za U-21 reprezentaciju Hrvatske, za koju je debitirao u lipnju u utakmici protiv Estonije.

image
Ronald Goršić/Cropix

Toni Fruk (21, Gorica, vezni igrač)

Iako mu je tek 21, iza sebe već ima bogatu inozemnu karijeru. Našice i Osijek brzo je zamijenio belgijskom adresom gdje se kalio u akademiji Mouscrona, a zatim 2019. za milijun i pol eura prešao u Fiorentinu. Prva povratnička stanica u Hrvatskoj bila mu je Dubrava, a dobri nastupi u Drugoj ligi privukli su pozornost Gorice koja ga je posudila od "viola". Iako je nominalno ofenzivni veznjak, pokriva i krilne pozicije. Prošle je sezone pokazao kako može itekako dobro koristiti i lijevu i desnu nogu, a zabio je ukupno pet pogodaka. Bio je i strijelac u svoja posljednja dva nastupa za hrvatsku U-21 reprezentaciju.

image
Damir Krajač/Cropix

Niko Rak (18, Šibenik, vezni igrač)

Klub iz Krešimirova grada proteklih se sezona već iskazao po "proizvodnji" kvalitetnih veznih igrača. Marko Bulat prodan je u Dinamo za više od dva milijuna eura, dok je u "njegove kopačke" uskočio novi kapetan Mario Ćurić i snašao se jednako dobro. Niz bi mogao nastaviti Niko Rak, novi šibenski eksponat koji je već prošle sezone skupio 29 nastupa, a Transfermarkt mu trenutačnu vrijednost procjenjuje na milijun i pol eura. Rođeni Šibenčanin već je privukao zanimanje niza velikana, pa su Šubićevac zbog njegovih usluga pohodili i predstavnici Barcelone, Manchester Cityja i Napolija. Dobrim predstavama u novoj sezoni mogao bi osigurati još jedan vrijedan izlazni transfer za Šibenik.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Bartol Barišić (19, Istra 1961, napadač)

U Puli se nadaju da će Dinamova špica na posudbi nastaviti stopama gdje je stao Dion Drena Beljo u prošloj sezoni. Barišić je dosadašnje iskustvo skupljao na drugoligaškoj razini, a dobri nastupi u akademiji Dinama priskrbili su mu usporedbe s Davorom Šukerom. U protekloj sezoni postigao je deset pogodaka za drugu momčad Dinama, što ga je smjestilo na četvrto mjesto strijelaca Druge lige. Engleski Guardian izabrao ga je među 60 najboljih svjetskih nogometaša rođenih 2003. godine. Na istom je popisu i vezni igrač Tomislav Duvnjak, još jedan igrač koji je drugu momčad Dinama zamijenio Istrom. Obojica su odrasla u Brestju u zagrebačkim Sesvetama, a njihova bi suradnja mogla biti pun pogodak za Istru.

image
Željko Puhovski/Cropix

Luka Branšteter (20, Slaven Belupo, napadač)

U Koprivnicu je stigao na posudbu početkom srpnja iz Osijeka. U premijernom nastupu za "farmaceute" postigao je dva pogotka u pobjedi 4-2 protiv ciparskog Arisa. Konkurencija na mjestu napadača bit će mu 19 godina stariji Ivan Krstanović koji je nedavno produljio vjernost klubu na još godinu dana. Branšteter je prvi dio prošle sezone odigrao u drugoj momčadi Osijeka, dok je drugu polovicu sezone proveo u slovenskom Aluminiju. Prošlogodišnja posudba Belje u Istru pokazala se kao dobar recept za razvoj igrača, a možda nova HNL sezona izbaci još jednog golgetera za budućnost Osijeka.

image
Marko Mrkonjić/Cropix

Michele Šego (21, Varaždin, krilo)

Nakon što je prošlu sezonu proveo na posudbi u Varaždinu, nedavno je realizirao i transfer u "barokni grad" te potpisao ugovor na dvije godine. Veći dio mlade karijere proveo je u Hajduku, ali je jednu polusezonu odradio i u Slaven Belupu. Prošle sezone za Varaždince je upisao 25 nastupa i pritom postigao sedam pogodaka uz devet asistencija. Paralelno s njim, u klub je stigao i Tonio Teklić, a dvojac Dalmatinaca bit će jedan od najjačih aduta Varaždina u povratničkoj sezoni u elitni razred hrvatskog nogometa. Guardian je i njega svojedobno izabrao među 60 najvećih svjetskih talenata.

image
Željko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:10