SULUDA AVANTURA

Dečko joj je pao s litice i poginuo, a ona je 30 dana bila zarobljena u divljini

 NZ Police

Pavlina Pizova, češka turistkinja, pred brojnom novinarskom svitom na Novom Zelandu ispričala je nevjerojatnu priču kako je mjesec dana preživjela divljinu u ekstremnim vremenskim uvjetima. Nažalost, te sreće nije bio njezin partner Ondrej Petr koji je poginuo već drugog dana avanture.

Češki par na Novom Zelandu trebao je imati avanturu života, ali na kraju je priča završila tragedijom i borbom za preživljavanjem. Pavlina i Ondrej su 26. srpnja, usred novozelandske zime, krenuli na bicikliranje u nacionalni park Fiordland. Međutim, dva dana nakon starta par je bio potpuno izgubljen. Zbog magle i gustog snijega skrenuli su sa staze tako da su bili primorani jednu noć spavati na otvorenom. Nažalost, već sljedećeg dana Ondrej Petr se poskliznuo, pao s litice i na mjestu poginuo.

Očajna Pavlina ostala je potpuno sama nasred divljine.

- Naš cilj je bio doći do jezera McKenzie Hut, ali zbog očajne vidljivost skrenuli smo sa staze. Nismo imali pojma gdje se nalazimo - rekla je Pavlina na konferenciji za novinare.

NZ Police

Sljedeća tri dana za hrabru Čehinju su bila su pravi pakao. Dvije noći je morala provesti na otvorenom, na temperaturama debelo ispod nule. Vladka Kennett, prevoditeljica Pizove, objasnila je da je Čehinja napunila svoju vreću za spavanje sa svim stvarima i da si je konstantno masirala stopala kako bi zadržala toplinu.

- Ona je nevjerojatna žena - rekla je počasna češka konzulica u Queenstownu.

NZ Police

Promrzla Pavlina čak dva dana je tražila jezero Mackenzie Hut, koje je zapravo bilo samo dva kilometra udaljeno od nje. Međutim, vidljivost je bila nikakva, a Čehinja je bila promrzla i iscrpljena. Stoga i ne čudi kako je tu relativno kratku relaciju jedva prošla...

Kada je došla na jezero, Pizova je odahnula. Znala je da je spas blizu. Naime, na obalama jezera se nalaze brojne kolibe koje su u ovo doba godine napuštene, ali zato dobro opskrbljene. Prvo je 'provalila' u jedan manji hotel, ali tamo osim kreveta nije bilo ničega. Međutim, nekoliko sati poslije, ušla je u jednu manju kolibu i shvatila da bi u njoj mogla preživjeti neko vrijeme. Tamo je bilo hrane, drva i plina. Također, bio je radio preko kojeg je mogla nekome dojaviti gdje se nalazi.

Međutim, problem je bio u tome da su upute za korištenje radija bile na engleskom, jezika koji Pizova ne razumije, pa ga na kraju nije uspjela ni uključiti. Dodatni problem u cijeloj priči je što češki avanturisti nisu nikome rekli za svoj put, tako da su u veleposlanstvu tek nakon mjesec dana shvatili da ih nema!

- 28 dana uopće nisam izlazila iz kuće. Fizički nisam bila najbolje, snijeg je bio predubok, a kroz prozor sam svakodnevno gledala lavine... Dakle, zaključak je bio - bolje ostani unutra. Izašla sam tek nekoliko puta i to kako bi u snijegu napisala veliko slovo H (help, na engleskom pomoć).

NZ Police

Nakon mjesec dana, tek nakon što je češko veleposlanstvo obavijestilo policiju, počela je velika potraga. Srećom, nije dugo trajala. Policija je ubrzo pronašla automobil s kojim su Česi došli do biciklističke staze. Ubrzo je u zrak dignut helikopter, a Pizova je nakon kraće potrage pronađena.

- Bila je iznenađujuće dobrom fizičkom stanju, a i vidjelo se da joj je laknulo - rekli su na policiji.

Inače, ta poznata biciklistička staza je tijekom zime zatvorena, ali za tu činjenicu češki avanturisti očito nisu marili...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:22