SKROMNI BOGATAŠ

Čovjek o kojem bruji cijeli Otok: Težak je četiri milijarde funti, a vozi Škodu i sam čisti vlastiti WC

Narayan Murthyj

 Zbyněk Stanislav/Čtk/Profimedia/Zbyněk Stanislav/Čtk/profimedia
Murthy je osnovao Infosys sa svojih šest prijatelja inženjera, u malom uredu u stanu

O bogatstvu novog britanskog premijera Rishija Sunaka ispredaju se brojne priče otkako je stupio na dužnost, ali njegovih 730 milijuna funti, koliko se procjenjuje da vrijedi, potječe ponajviše od njegove supruge Akshate Murthy - kćeri indijskog multimilijardera Narayana Murthyja.

Murthyja mnogi nazivaju Billom Gatesom Indije zbog bogatstva stečenog kroz softversku tvrtku Infosys, koju je pokrenuo 1981. godine. Multinacionalna kompanija danas vrijedi 9,6 milijardi funti, zapošljava više od 345.000 ljudi, dok se Murthyjevo osobno bogatstvo procjenjuje na 3,9 milijardi funti.

No unatoč silnom bogatstvu, svekar Rishija Sunaka živi, kako prenose BBC i The Guardian, izuzetno skromno i u skladu s tradicijom srednje indijske klase. Obitava u istom stanu u kojem je živio prije nekoliko desetljeća, sa suprugom Sudhom, u gradu Bengaluruu te vozi mali automobil. Doduše, kad ide na važne poslovne sastanke sjedi na zadnjem sjedištu Škode.

Ne voli trošiti novac na luksuzne stvari

Murthy je, navodi se dalje, introvert i ne voli trošiti novac na skupocjene i luksuzne stvari. Glavni interes milijardera je čitanje. Stan je ispunjen knjigama, a njegova supruga Sudha napisala je na desetke knjiga.

U knjizi iz 2017. "Three Thousand Stitches", napisala je kako njezin muž sam čisti vlastiti WC, posao koji mnogi Indijci prepuštaju zaposlenicima niže kaste, a pere i vlastiti tanjur nakon jela. Zaposlenici Infosysa svjedočili su da Murthy sam rješava male električne probleme u kantini. Poznat je po svom integritetu, i kaže kako nikada nije dao mito.

Osim knjiga, Murthyjeva druga strast je filantropija. "Prava moć novca je u njegovom davanju", jedna je od njegovih poznatih izreka.

Murthy je osnovao Infosys sa svojih šest prijatelja inženjera, u malom uredu u stanu. Nisu imali računalo i morali su posuditi 10.000 rupija (oko 100 eura) da pokrenu tvrtku za pisanje softverskih kodova. Infosys je narastao tijekom četiri desetljeća, a veliki poticaj stigao je nakon što su u 2000-ima američke tvrtke počele premještati razvoj softvera u Indiju, jer je to za njih bilo jeftinije.

Opsesivna točnost

U ranim danima Infosysa novca je bilo malo, a Murthy je putovao ekonomskom klasom. Prestao je to činiti tek kada je tvrtka dosegla prihod od milijardu dolara. Prihodi Infosysa udeseterostručili su se od 1999. do 2004. Danas se procjenjuje da tvrtka vrijedi 11 milijardi dolara.

Murthyjeva točnost je opsesivna. Svako jutro dolazio je u 6.20 sati u ured do mirovine. "To je poslalo neizbrisivu poruku mladima da dođu u ured na vrijeme", rekao je u intervjuu za Economic Times u srpnju. Murthy se umirovio nakon što je 2011. napunio 65 godina, u skladu s politikom tvrtke, ali ga je odbor nagovorio da se vrati 2013.

Te godine primio je prvu kritiku nakon što je zaposlio svog sina Rohana, doktoranda s Harvarda. No, kada se Murthy ponovno umirovio 2014., otišao je i Rohan.

Nakon izbora Sunaka za premijera, Murthy je na društvenim mrežama napisao: "Ponosni smo na njega i želimo mu uspjeh. Uvjereni smo da će dati sve od sebe za narod Ujedinjenog Kraljevstva".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:00