SUĐENJE TENISKOM ASU

Boris Becker duguje 61 milijun eura, ali se ne želi odreći titula: Trofeji? Ne sjećam se gdje su

Boris Becker
 Julian Finney
Zarađeni novac gubio je u sumnjivim poslovima s naftom u Nigeriji, kao i na nekoliko propalih projekata. Zapravo, nema što nije pokušao

Nekadašnji teniski prvak i sportska legenda Boris Becker optužen je prije nekoliko godina da je skrio više od milijun funti u kešu, uključujući Wimbledonske trofeje i olimpijsko zlato, nakon što je u 2017. godini proglasio bankrot.

Nakon mnogih ulaganja u propale projekte, brojnih alimentacija i općenito slabog upravljanja zarađenim novcem, tenisač je bio prisiljen proglasiti bankrot, a banke su mu zaplijenile svu imovinu, kuće, automobile, vikendice, brodove, a htjeli su mu uzeti i trofeje...

Ideja bankara bila je da dobar dio dugova Boris Becker otplati prodajom svoje imovine, a među onom koja najviše vrijedi su i njegovi brojni trofeji. Tako se na javnoj dražbi trebalo naći čak 15-ak najvrjednijih "kanti" koje je osvajao u karijeri.

image
Boris Becker na sudu u Londonu
Hollie Adams

Među ostalim, dvaput je osvajao Australian Open, tri puta Wimbledon, jednom US Open, ima zlato s Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine, a ukupno je osvojio 49 ATP turnira. Becker je tijekom karijere zaradio desetine milijuna dolara, no zbog rasipnosti i loših poslovnih ulaganja u 2017. godini, kad je postupak protiv njega bio pokrenut, bio je dužan čak 61 milijun eura.

Skrivanje trofeja i novca

No, odjednom se pojavio problem. Iako se Becker bio pomirio s činjenicom da će morati prodati i dio trofeja, uskoro je počeo tvrditi da ne zna gdje su. Većina je, dakako, mislila da laže.

Sada se slavni Becker opet pojavio na suđenju i kaže da će skinuti ljagu sa svoga imena, vezano uz navodno skrivanje trofeja i goleme količine novca tijekom postupka koji su nad njim vodile banke.

image
Trofeji Borisa Beckera
Jonathan Brady/Pa Images/Profimedia

Bivši 52-godišnji Grand Slam teniski prvak upravo je upleten u novi pravni spor, koji se odnosi na njegov trenutačni stečajni postupak.

Sudi mu se na Southwark Crown Courtu, gdje je optužen za neprijavljivanje imovine i neprijavljene financijske transfere, uključujući isplatu od 105.497 eura bivšoj supruzi Lilly. Becker negira svih 28 optužbi protiv njega.

- Vjerujem u engleski pravni sustav i njegove predstavnike - rekao je teniski as novinaru njemačkog Bild am Sonntaga, dodajući da "će biti kooperativan i korektan prema svim točkama optužnice".

image
Boris Becker 1990. na Wimbledonu
Mike Hewitt/Allsport

Također je rekao da su njemačke novine, pišući o slučaju, bile pune predrasuda prema njemu.

- S druge strane, engleski mediji izvještavali su o slučaju relativno suho, trezveno - rekao je.

- Ne mogu reći isto za njemačke medije - dodao je tenisač, rekavši i da su mu njemački izvještaji o slučaju uništili reputaciju.

Navodno sakriveni trofeji navedeni u optužnici od 28 točaka uključuju wimbledonsku titulu iz 1985. godine, koja je tada nepoznatog 17-godišnjaka katapultirala u sportski vrh, kao i srebro s istog turnira iz 1989. godine i njegove trofeje s Australian Opena iz 1991. i 1996. godine.

Kad se prošli tjedan pojavio na sudu u Londonu, Becker se tijekom 45-minutnog ročišta izjasnio kako nije kriv po svim točkama optužnice.

View this post on Instagram

Thank you all for your continuous support! #wewillbeback #london

A post shared by Boris Becker (@borisbeckerofficial) on

Becker je na sudu potvrdio svoje ime, dao svoj osvrt na optužnicu i rekao da razumije kako će biti izdan nalog za njegovim uhićenjem ako odluči otići iz zemlje. Na sudu mu je, pak, rečeno da će njegovo suđenje početi u rujnu 2021. godine.

Prije samog ulaska u sudnicu, Becker je "opalio" i selfie pred zgradom suda, okružen mnoštvom okupljenih međunarodnih novinara i fotografa.

Tužiteljica Rebecca Chalkley rekla je da će se Becker, koji danas živi u Londonu, kasnije tijekom suđenja možda suočiti i s dodatnim optužbama. Njegov branitelj Jonathan Caplan rekao je: "Becker je odlučan suočiti se i osporiti optužbe te vratiti svoj ugled u odnosu na optužbe iznesene protiv njega".

Sumnjivi posao u Nigeriji

Inače, optužbi protiv Beckera je toliko da je trebalo više od 15 minuta da se one pročitaju na sudu.

image
Boris Becker na sudu u Londonu
Hollie Adams

Optužbe uključuju prikrivanje više od milijun funti na raznim bankovnim računima, kao i prikrivanje imovine u inozemstvu i Velikoj Britaniji. Prema optužnici, Becker je skrio stotine tisuća funti prebacujući ih na druge račune, uključujući one bivših supruga Barbare Becker i Sharlely 'Lilly' Becker.

Također se navodi da je posakrivao svoje dionice u tvrtki koja se zove Breaking Data Corp. Becker, član međunarodne teniske kuće slavnih od 2003. godine, pušten je uz jamčevinu uoči suđenja sljedeće godine, koje bi trebalo trajati, kako je navela sutkinja, oko četiri tjedna.

image
Boris Becker i djevojka Lilian de Carvalho
Cobra Team-imp Features/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Procjena je da je Becker u karijeri zaradio više od 50 milijuna eura samo od turnirskih nagrada, a još najmanje tri puta toliko od marketinških akcija svih ovih godina. Zarađeni novac, kako pišu mediji, gubio je u sumnjivim poslovima s naftom u Nigeriji (navodno više od 50 milijuna eura), kao i na nekoliko propalih projekata (spominje se gradnja nebodera u Dubaiju).

Svojedobno je bio otvorio i zastupništvo za Mercedes, okušao se i kao profesionalni pokeraš, pokrenuo je sportski internetski portal, uložio je novac u proizvodnju organske hrane... Nema što nije pokušao, ali sve mu je neslavno propalo. Pokušao se Boris Becker vratiti tenisu, trenirao je Novaka Đokovića te sa Srbinom osvojio šest Grand Slamova u tri godina. Dobro je Becker zaradio na trenerskoj klupi s Novakom, no bila je to samo kap u moru, nedovoljna da pokrije sve njegove dugove i dubioze.

image
Boris Becker
Mj Pictures/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Njegov strmoglavi pad počeo je 2012. godine, kada je u Njemačkoj bio optužen za utaju poreza te je morao platiti milijunsku kaznu. Rasprodao je tada dio imovine, no to nije bilo dovoljno pa je zbog nagomilanih dugova i brojnih tužbi sud u Londonu proglasio stečajni postupak nad njim 2017. godine. Tada je od Beckera novac potražio i njegov nekadašnji dugogodišnji poslovni partner, švicarski poslovnjak Hans Dieter Cleven. A svota nije bila zanemariva.

Clevenov odvjetnik zatražio je da se u okviru stečajnog postupka uvrsti i potraživanje njegova klijenta u visini od čak 36,5 milijuna eura.

Tenisač ima četvero djece iz veza s četirima ženama, a britanski tabloidi pišu da ga je prilično stajao i takav njegov opušteni privatni život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 23:47