ŽIVOT PIŠE ROMANE

Bila je žrtva skandala sa stipendijama, a danas je šefica hotela: ‘Novac je stigao iz Austrije...‘

Za nas studente 2016. nikoga nije bilo briga i uvjerena sam da bi se teško išta promijenilo da naša priča nije došla u Jutarnji, kaže Iva-Bella

Nakon što je nevjerojatnim nemarom državne administracije nizu studenata sa socijalnim statusom u svibnju 2016. uskraćeno pravo na državnu stipendiju, o čemu je tada u seriji članaka pisao Jutarnji list, bivša studentica Iva-Bella Tonković odlučila je ovih dana s nama podijeliti epilog svoje priče. Naime, nakon objave tekstova o zakinutim studentima Ministarstvo znanosti i obrazovanja revidiralo je svoje pogreške, tadašnji ministar Predrag Šustar javno se ispričao, a Iva-Bella je zahvaljujući mjesečnoj stipendiji od oko 1200 kuna završila svoj studij.

Pet i pol godina nakon cirkusa s dodjelom državnih stipendija javila nam se porukom: - Evo zašto se isplati ulagati u mlade. Ona je, naime, bila najbolja studentica svoje generacije. Studij je uz stipendiju završila u roku i s odličnim prosjekom, za što je dobila dvije Dekanove nagrade. S 25 godina postala je voditeljica hotela koji u sezoni zapošljava 20-ak mladih ljudi.

Iva je rođena u Gospiću gdje je završila opću gimnaziju te je upisala tamošnji studij upravnog prava. U sedmeročlanoj obitelji nije joj bilo lako, a troškove obrazovanja pokrivala joj je baka Lela polovicom svoje mirovine od oko 3000 kuna. Pravo na državnu stipendiju ostvarila je na prvoj godini studija, da bi na drugoj godini, unatoč nepromijenjenom ijednom slovu natječaja, a ni Ivina statusa, ostala bez prava na stipendiju. Tada je živjela u učeničkom domu u Otočcu čija je mjesečna cijena iznosila 1260 kuna. Pisala je ministru, njegovim službama slala prigovore na rezultat natječaja, a u sličnom se problemu našlo još oko 500 zakinutih studenata koliko ih je pisalo prigovore. Nakon ponovljene provjere svih žalbi Ministarstvo je korigiralo rješenja o stipendijama.

Nakon završetka stručnog studija upravnog prava u Gospiću Iva-Bella je upisala specijalistički studij iz ekonomije u Kninu i živjela u studentskom domu. Sve to vrijeme, kaže nam danas, nije bilo lako.

- Znate koja mi je bila motivacija? Samo da mi netko da priliku, da je mogu opravdati - kaže Iva-Bella.

Prvu priliku ponudio joj je Hrvat iz Austrije koji je pročitao njezinu priču u Jutarnjem. Bio je spreman financirati joj studij, no Iva nam je tada odgovorila: "Skromna sam osoba, ne bih mogla uzeti nešto što mi ne pripada". Ipak, čitatelj iz Austrije uplatio je Ivi-Belli jednokratni iznos na račun. Nikada se nisu upoznali.

- To su veliki ljudi, ne traže kontakte, samo žele napraviti dobro djelo - ističe Iva.

Nakon što je specijalizirala ekonomiju, iskoristila je besplatnu mogućnost pohađanja tečajeva za GDPR i europske fondove, što joj je bilo omogućeno Dekanovom nagradom. Potom je neko vrijeme bila na burzi, da bi počela raditi na recepciji privatnog hotela u Senju. Nakon odlaska bivše direktorice hotela poslodavac je uvidio Ivine potencijale i omogućio joj napredovanje.

- Dali su mi priliku koju nisam zeznula, jednako kao što nisam zeznula studij uz stipendiju. Za nas studente 2016. nikoga nije bilo briga i uvjerena sam da bi se teško išta promijenilo da naša priča nije došla u Jutarnji. Prije toga slala sam žalbe Ministarstvu i dobivala negativne odgovore. A onda, priča je odjednom riješena u tri dana. Nisam tražila ništa što mi nije pripadalo, a drago mi je što je sve ovo dočekala i moja baka - priča Iva-Bella.

Sredinom ožujka bit će godina dana otkako vodi hotel u Senju. Čitajući životopise mladih koji su u situaciji u kakvoj je bila ona, ima im potrebu dati priliku kakvu je i sama dobila. O filantropu iz Austrije misli kako mu je svojim uspjehom u obrazovanju i zaposlenju uloženo vratila na najbolji mogući način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:21