LIPOSUKCIJSKA PREHRANA

'ZNATE LI ŠTO ĆETE DOBITI ZA 1400 KN MJESEČNO? SAMO VRTOGLAVICE I NESVJESTICU' Nova hit-dijeta koji su isprobali mnogi poznati potpuno zaludila Hrvate

Kolinda Grabar Kitarović (lijevo), Kenan Mandra (u sredini) i Halid Bešlić (desno)
 CROPIX/Facebook
Razgovarali smo s autorom dijete Kenanom Mandrom, ali i nutricionistkinjom koja pobija efekte dijete

Zovem jednom, ništa. Zauzeto. Drugi put, treći... Pomama za najefikasnijom dijetom, kako je zovu, očito je stvarna. Tek iz petog pokušaja i 15 minuta ustrajnih pokušaja uspostavlja se poziv.

- International Health, izvolite - kaže mi ljubazno ženski glas.

- Trebala bih pomoć oko informacija o onoj liposukcijskoj dijeti na kojoj je bila predsjednica Kolinda i druge naše zvijezde. Moram pod hitno do kraja godine smršavjeti - objašnjavam dok se predstavljam kao mladenka koja brzo mora izgubiti kile.

- Željela bih u mjesec dana smršavjeti barem 15 kg, je li to moguće? - objašnjavam.

- Koliko sada imate kilograma i koliko ste visoki? - upita me.

- Imam 85 kg i mislim da sam visoka oko 175 cm - odgovaram.

- Vi biste do roka koji ste naveli mogli izgubiti pet do osam kilograma - brzo mi odgovara.

- Samo? Pa imam vjenčanje na Novu godinu, želim imati barem 70 kg. Pa kako ću, zaboga, izgledati u vjenčanici? Imate li neki rigorozniji tretman? - raspitujem se.

- Ne! To je nemoguće! U 14 dana možete izgubiti do deset posto početne tjelesne mase, što je pet do osam kilograma - kaže mi strogo.

Koliko to stoji?

- Gdje mogu nabaviti vaše suplemente? Raspitala sam se već u ljekarnama pa su mi rekli da ih oni ne prodaju - pitam.

- Da, jer je neinvazivna liposukcija zaštićeni brend koji predstavlja dijetoterapijski tretman za mršavljenje uz pomoć prirodnih suplemenata baziranih na aminokiselinama i biljnim vlaknima pa se suplementi mogu nabaviti samo u našoj zagrebačkoj prodavaonici gdje se možete naručiti i na konzultacije kod naše nutricionistice - kaže mi.

- A koliko će me stajati?

- 1380 kn.

- Toliko? Pa za što? - pitam.

- To vam je za 28 dana, koliko i traje protokol mršavljenja, koji se provodi u dvije faze. Prvih 14 dana prati se protokol prehrane po mediteranskom principu uz pomoćna sredstva za mršavljenje koji se uzimaju tri puta dnevno uz jedan obrok, koji uključuje meso ili ribu i povrće. Sljedećih 14 dana traje proces stabilizacije kilaže - kaže mi.

- Čekajte, čekajte... Samo jedan obrok? Pa kako to nije izgladnjivanje? - pitam u nevjerici.

- Ne osjećate glad jer aminokiseline i biljna vlakna aktiviraju masti i tako se gubi na težini - kaže.

- Pa ako je to sve na prirodnoj bazi, zar ne mogu isti efekt postići i s bilo kojim drugim biljnim suplementima i čajevima?

- Ne, ne možete jer samo naši proizvodi aktiviraju masti kako biste izgubili na težini - nervozno mi ponavlja sugovornica.

Ona je djelatnica International Healtha i razgovaramo o trenutačno najpopularnijoj dijeti u Hrvatskoj, čiji je autor Sarajlija Kenan Mandra, koji ju je patentirao nakon što se i sam, kako navodi, uvjerio u njezinu djelotvornost. Riječ je o dijeti uz čiju je pomoć smršavjela i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Kile se tope

Mandrina su se režima pridržavali i pjevač Pero Galić, Halid Bešlić, Željko Samardžić, TV voditelji Ljiljana Vinković, Suzana Mančić i Dalibor Petko, komičar Zlatan Zuhrić - Zuhra

Prehrana se bazira na povrću i mesu, a zabranjeni su šećer, ugljikohidrati i alkohol. Iako na prvu izgleda uravnoteženo, nutricionisti upozoravaju kako je riječ o izrazito nezdravom režimu prehrane: osim što su iz dijete u potpunosti izbačeni ugljikohidrati, ona se temelji na samo jednom obroku dnevno, dok se svi ostali zamjenjuju suplementima u prašku i kapsulama. Isti se, naravno, trebaju kupiti kod spomenutog autora dijete, i to za pozamašan iznos.

- Niti jedan školovani nutricionist zasigurno neće zagovarati nijednu dijetu koja je ekstremna te nudi kratkoročna rješenja u kratko vrijeme. Studije kažu da se tada kilogrami vrlo brzo vraćaju - navodi nutricionistica Vesna Bosanac.

Brzo se vraća

Štoviše, dodaje Bosanac, mnogi vrate i više nego što su izgubili. Kod rigoroznih dijeta koje značajno ograničavaju unos energije, kao što je slučaj kod tzv. liposukcijske prehrane, metabolizam se uspori jer je organizam primoran štedjeti energiju dobivenu hranom. - Nakon loše osmišljene dijete, ljudi se vraćaju starim navikama. Čovjek tada jede više nego tijekom dijete, a metabolizam ostaje još neko vrijeme usporen pa se i energija koju čovjek unosi putem hrane racionalno troši. Višak se opet skladišti u obliku masnog tkiva, što sve zajedno u konačnici rezultira debljanjem. Ta prehrana jednostavno ne nudi dugoročna rješenja; rješenja za život - navodi nutricionistica.

O tome svjedoče i brojni komentari na forumima koji se bave ženskim temama, gdje je mnogo žena koje su provele tu dijetu svjedoči o tome da su imale ozbiljne nuspojave uslijed dijete: “držala sam dijetu jedanaest dana i poslije toga mi uopće nije bilo dobro, imala sam jake vrtoglavice i malaksalost”; “konstantno sam bila gladna, nisam imala snage”; “izgladnjivala sam se po cijeli dan, imala sam vrtoglavice i neugodan osjećaj u cijelom tijelu, malaksalost, nisam mogla voziti auto”...

Još jedan sporni moment u liposukcijskoj dijeti jest taj da ona ne sadrži samo preporuke o prehrambenom režimu, nego nužno uključuje i dodatke prehrani tvrtke Health International, koji su sastavljeni od aminokiselina i, kako kaže autor dijete, nezamjenjivi su bilo kakvim alternativnim dodacima prehrani te ih svatko tko se na dijetu odluči mora platiti. Kompletan plan prehrane te dodaci prehrani u kapsulama i prašku stoje 1380 kuna, što cijelu priču za Kenana Mandru čini odličnom poslovnim modelom. I on sam kaže kako stoji iza komercijalnog proizvoda, no tvrdi da je njegova ideja originalna i efikasna, stoga je i termin liposukcijska prehrana zaštitio kao brend.

O svemu tome razgovarali smo i sa samim Kenanom Mandrom, autorom kontroverzne dijete, rođenim Sarajlijom koji je deset godina radio kao menadžer u farmaceutskoj industriji. Iako mnogi sumnjaju u njegovu stručnost, potvrdio nam je da je završio komunikologiju, a nakon što je spoznao efikasnost liposukcijske prehrane na svojoj koži i odlučio se time baviti, upisao je naknadno fakultet u Italiji odakle, tvrdi, ima magistarsku diplomu savjetnika za nutricionizam i dijetetiku, a trenutačno završava i magistarski studij farmacije.

- Hrvatski nutricionisti vjeruju da ako nisi završio PMF, nisi ni nutricionist. Degutantno mi je uopće pravdati se, ali reći ću vam da je International Health Hrvatska tvrtka te da su proizvodi registrirani u Ministarstvu zdravstva i proizvode se po najvišim standardima u EU, tj. u Njemačkoj - rekao je Kenan Mandra te istaknuo kako ni nakon niza negativnih stručnih kritika u domaćim medijima ne postoji netrpeljivost između njega i kolega.

- Svi nutricionisti imaju svoje dijete koje zagovaraju, stoga me ne čudi da me prozivaju. Nikada ne bih komentirao njihov rad, a moj se komentira iako sam siguran da 99 posto njih uopće ne zna što je to liposukcijska dijetoterapija. Samo pratim svjetske trendove, stoga je svaki komentar protiv moje prakse ujedno i protiv Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) jer je ona sukladna njihovim standardima - navodi Kenan.

U specijaliziranim trgovinama i na web shopovima koji prodaju dodatke prehrani za 95 kuna moguće je kupiti pakiranje od 200 tableta koje osiguravaju cijeli komplet aminokiselina koje su također proizvedene na prirodnoj bazi, odnosno dobivene od najkvalitetnijeg proteina mliječne sirutke.

- Ne poznajem niti jednu dijetu koja bi imala ovako brze rezultate. Liposukcijska prehrana je više od dijete. Tijelo dobiva manje kalorija te ih manje i troši jer se prilagođava. To doživljava kao krizu i tada aktivira mjere štednje i nakon završetka striktnog načina prehrane, tijelo se trudi vratiti na staro stanje i napraviti nove zalihe za drugo krizno stanje. Stoga dijete uzrokuju osjećaj gladi i imaju jo-jo efekt. Suplementi su neophodni, kako bi prisilili tijelo da se hrani vlastitim masnim rezervama i da ne stvara nove zalihe - zaključuje autor kontroverzne dijete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 16:48