SAVJETI

ZNATE LI KAKAV JE VAŠ TIP KOŽE Primijenite jednostavan test pomoću obične papirnate maramice ili komada mekanog papira i otkrijte kojem tipu pripada

 iStock
Dijelom je naš tip kože genetski određen, no na njega s godinama sve više utječu životne navike

Za ispravnu njegu važno je znati svoj tip kože. Dijelom je on genetski određen, no na njega s godinama sve više utječu životne navike poput prehrane, njege i spavanja, pa se tip kože tijekom života može i promijeniti.

Ovisno o tome koliko ima vode (što utječe na elastičnost i osjećaj ugode ili zatezanja), koliko se masti (što utječe na mekoću) te koliko je osjetljiva, koža se dijeli na pet osnovnih tipova: normalnu, suhu, masnu, mješovitu i osjetljivu.

Normalna

Dobro je uravnotežena, ni previše suha, ni previše masna. Ima vrlo malo ili nimalo nedostataka, nije pretjerano osjetljiva, pore su jedva vidljive, sjaj je zdrav.

NJEGA: Poželjno je koristiti proizvode za njegu koji sadrže omekšavajuće i hidratantne tvari. Koncentracija aktivnih principa u njima mora biti uravnotežena tako da djeluju preventivno, a ne terapijski. Preparati nikako ne bi smjeli ometati prirodne mehanizme obnavljanja koji su kod normalne kože vrlo aktivni i učinkoviti.

Suha

Luči manje sebuma od normalne kože. Posljedica manjka sebuma je nedostatak lipida nužnih za zadržavanje vlage i održavanje zaštitnog sloja kože. Pore su jedva vidljive, koža je beživotna, neelastična, česte su crvene mrlje i izražene bore. Koža lako puca, ljušti se, sklona je upalama i nadraženosti. Može biti ljuskava i gruba na dodir, osobito na nogama, rukama i dlanovima. Uzrok suhe kože (ili pogoršanja stanja) mogu biti geni, starenje, hormonske promjene, vjetar, izrazito jako sunce ili hladnoća, UV zračenje, boravak u grijanim prostorima, dugotrajne vruće kupke, djelovanje nekih sastojaka iz sapuna, kozmetike i deterdženata ili uzimanje nekih lijekova.

NJEGA: Kraće se tuširajte ili kupajte, ne više od jednom dnevno i ne u prevrućoj vodi. Koristite blaga sredstva za pranje, izbjegavajte ona s parfemima. Ne trljajte kožu kod tuširanja i brisanja te je adekvatno hidrirajte preparatima koji sadrže prirodne hidratantne faktore (aminokiseline, natrijev piroglutamat, natrijev laktat, ureju i šećer). Suhoj koži djelomično ili potpuno nedostaje zaštitni lipidni sloj te su joj potrebni tretmani na bazi nezasićenih masnih kiselina, triglicerida i slično, koji će opet uspostaviti narušenu zaštitnu barijeru. Nanesite hidratantni proizvod nakon svakog kupanja ili tuširanja i još nekoliko puta tijekom dana. Bolji su izbor ulja i kreme, nego losioni.

Masna

Tip kože koja prekomjerno luči sebum, a takvo stanje se naziva seboreja. Karakteristika su proširene pore, koža je beživotna, zadebljala i previše sjajna, često posuta prištićima, aknama i crvenilom. Stupanj masnoće može ovisiti o dobu godine ili vremenskim uvjetima, a uzrok prekomjernog mašćenja (ili pogoršanja stanja) mogu biti pubertet, hormonske promjene zbog nekih drugih uzroka, stres, prekomjerna vlaga ili zagrijanost.

NJEGA: Masnu kožu nemojte prati više od dva puta dnevno. Perite je blagim sredstvima i izbjegavajte piling. Ne tiskajte prištiće jer će dugo cijeljeti te nastojte birati nekomedogene (koji ne zatvaraju pore) proizvode za njegu i čišćenje. Koristite higijenske preparate s uravnoteženim pH faktorom te one koji smanjuju lučenje sebuma (adstringentni tonici).

Mješovita

U određenim je zonama koža suha ili normalna, u drugima masna, naročito u T-zoni (nos, čelo, brada). Pore mogu biti blago proširene, postoji sklonost aknama i sjaju masnijih zona. Sastav hidrolipidnog filma razlikuje se po zonama lica i mijenja se tijekom godine.

NJEGA: Najbolje je posebno njegovati suhe, a posebno masne dijelove. Najbolji izbor su preparati hidratantnog djelovanja te oni za normaliziranje lučenja sebuma.

Osjetljiva

Ima burne i česte reakcije: crvenilo, peckanje, svrbež, nadraženost, suhoća. Kod nekih ljudi osjetljiva koža je trajno stanje, kod drugih je izazvana određenim faktorima koji remete i oštećuju prirodna zaštitnu barijeru pa koža gubi vodu te nadražujuće čestice jače prodiru.

NJEGA: Treba izbjegavati sve agresivne i nadražujuće kozmetičke proizvode. Prednost se daje blagim proizvodima s omekšavajućim i hidratantnim svojstvima.

TEST

Odredite svoj tip

Kako biste odredili koji je vaš tip kože, ujutro, odmah nakon buđenja, primijenite jednostavan test pomoću čiste papirnate maramice ili komada mekanog papira. Maramicom nježno obrišite kožu lica i pogledajte tragove na njoj.

1. Na maramici nije ostao trag - imate normalnu kožu

Ako imate normalnu kožu, na maramici neće ostati nikakav trag masti. Koža vam je inače elastična i mekana na dodir, glatka, ima dobru cirkulaciju i zdravu boju. Taj tip kože je najmanje problematičan i čak uz minimalnu njegu dobro će izgledati i u zrelijoj dobi.

2. Koža je ostala perutava i zateže - imate suhu kožu

I u ovom slučaju maramica kojom ste obrisali lice ostat će čista, no koža lica će nakon brisanja biti suha, perutava i imat ćete osjećaj da vas zateže. Takva koža sklona je boranju, žućkastom tonu, ali i prijevremenom starenju i nadraženosti.

3. Na maramici masne mrlje - imate masnu kožu

Ako na maramici ostanu masne mrlje na mjestima gdje ste obrisali obraze, nos i čelo, znači da imate masnu kožu. To je problematičan tip kože koji obično izgleda previše sjajno, masno, zadebljalo, s proširenim porama i aknama. No, dobra je strana što taj tip kože ima manju sklonost boranju i drugim znacima starosti.

4. Djelomični tragovi - imate mješovitu kožu

Ako imate mješoviti tip kože, poput većine žena, na maramici će nakon brisanja tragovi sebuma ostati na mjestima kojima ste obrisali nos i čelo, ali ne i na onima kojima ste obrisali obraze.

Ovaj tip kože uključuje zone na kojima je koža masna (čelo i nos) i one na kojima je suha (obrazi i područje oko očiju).

5. Nema posebnih znakova, ali ima problema - osjetljiva koža

Ovaj tip kože na testu maramicom ne pokazuje nikakve posebne znakove, no možete je prepoznati po nizu karakteristika koje vjerojatno svakodnevno uočavate i osjećate. Osjetljiva koža je obično vrlo suha, prati je osjećaj zategnutosti, sklona je upalama i nadraženosti.

Na njoj se često javljaju crvenilo ili perutanje, praćeni svrbežom ili peckanjem te prištići. To je najproblematičniji tip kože i potrebna mu je posebna njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:48