KORONAVIRUS MUTIRA

Znanstvenici zabrinuti zbog novog P.1 soja: Kod mladih izaziva trostruko veći rizik od smrti

 Miguel Medina/AFP
Preliminarni podaci sugeriraju značajni porast smrtnog ishoda kod mladih i sredovječnih osoba nakon otkrića novog soja u Brazilu

U južnom dijelu Brazila uočen je iznenadni porast stope smrtnosti od koronavirusne bolesti među mlađim i sredovječnim osobama nakon što je tamo identificirana nova zabrinjavajuća varijanta koronavirusa poznata kao P.1, objavili su znanstvenici.

Stručnjaci su analizirali podatke iz najveće južne brazilske države Parane o 553.518 slučajeva oboljelih od covida-19 od rujna 2020. do 17. ožujka 2021.

U svim dobnim skupinama udio pacijenata koji su umrli ili je bio konstantan ili se smanjivao od rujna prošle godine do siječnja ove godine.

No, s početkom veljače broj umrlih raste u gotovo svim dobnim skupinama starijim od 20 godina, prema radu objavljenom na stranici medRxiv.

Rad nije prošao znanstvenu recenziju.

Od siječnja do veljače te su stope umrlih utrostručene u dobnoj skupini od 20 do 29, sa 0,04 posto na 0,13 posto, a udvostručene u dobnim skupinama od 30 do 39, 40 do 49 i 50 do 59.

"Pojedinci u dobi od 20 do 29 godina, kojima je koronavirusna bolest dijagnosticirana u veljači 2021., imali su i više nego trostruko veći rizik od smrti u usporedbi s onima kojima je bolest dijagnosticirana u siječnju 2021.", naveli su znanstvenici.

"Promatrajući sve zajedno ti preliminarni podaci sugeriraju značajni porast smrtnog ishoda kod mladih i sredovječnih osoba nakon otkrića novog soja virusa SARS-CoV-2 u Brazilu i to bi trebalo pobuditi pozornost sustava javnog zdravstva", poručuju znanstvenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:42