ODGOĐENA SMRT

ZNANSTVENICI PRODUŽILI ŽIVOT NA 500 GODINA Zasad samo crvima. Slijedeći u testiranje idu miševi, a onda...

Znanstvenici namjeravaju provjeriti da li takav produženje živtonog vijeka djeluje i kod sisavaca

U stručnoj publikaciji Cell reports objavljeno je da su znanstvenici s Buck institute for Research on Aging u Kaliforniji uspjeli produžiti životni vijek minijaturnog crva Caenorhabditis elegans na dužinu koja bi kod ljudi iznosila 400 ili 500 godina.

Taj milimetar dugačak crv inače živi tek nekoliko tjedana, no kombinirajući dvije genetske mutacije koje blokiraju ključne molekule uključene u inzulinsku signalizaciju i signalizaciju nutrijenata, poznatiju kao TOR ili ciljnu molekulu rapamicina u sisavaca (engl. Target of Rapamycin), znanstvenici su mu uspjeli produžiti životni vijek za 500 posto!

Mutacije TOR inače rezultiraju 30-postotnim produženjem životnog vijeka, a mutacije inzulinske signalizacije dvostrukim produženjem životnog vijeka. Kombinacijom tih dvaju mutacija znanstvenici su očekivali povećanje životnog vijeka za oko 130 posto, ali ne za 500 posto.

Slijedeći korak je, kažu autori istraživanja, da takav pokus provedu na mišu kako bi provjerili da li takav princip produženja živtonog vijeka djeluje i kod sisavaca.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 06:13