NOVO ISTRAŽIVANJE

Znanstvenici oduševljeni genijalnim otkrićem: Ovo poboljšava rad mozga u samo 12 tjedana, a svima je dostupno!

Ilustrativna fotografija

 Oleg Elkov/Alamy/Alamy/Profimedia/Oleg Elkov/alamy/alamy/profimedia
Oni koji su uzimali tablete prošli su bolje na testu koji daje rane markere za Alzheimerovu bolest

Uzimanje suplemenata vlakana svakog dana može poboljšati rad mozga kod osoba starijih od 60 godina, i to u samo 12 tjedana, pokazalo je istraživanje, prenosi Daily mail.

Te bi tablete mogle poboljšati performanse u testovima pamćenja povezanim s ranim znakovima Alzheimerove bolesti, tvrde istraživači s King‘s Collegea u Londonu. Dr. Mary Ni Lochlainn rekla je da je uzbuđena što se ovakve promjene vide u samo 12 tjedana.

- Ovo daje veliku mogućnost za poboljšanje zdravlja mozga i pamćenja kod populacije koja stari. Otkrivanje tajni povezanosti crijeva i mozga moglo bi ponuditi nove pristupe za zdraviji i dulji život, dodala je.

Studija je objavljena u časopisu Nature Communications, a testirala je dva suplementa biljnih vlakana, inulin i FOS, koji pomažu zdravim bakterijama da rastu u crijevima. Istraživanje je provedeno na 36 pari blizanaca: polovici su dane te tablete, a ostalima placebo.

Oni koji su uzimali tablete bili su bolji u testu učenja, ranom pokazatelju Alzheimerove bolesti, kao i u testovima vremena reakcije i brzine obrade.

Profesorica Claire Steves je rekla da bi te tablete, koje nisu skupe i dostupne su u slobodnoj prodaji, mogle biti korisne širokoj skupini ljudi, prenosi Daily mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:27