ONLINE ISTRAŽIVANJE

ŽENE VOLE VISOKE MUŠKARCE Vole se osjećati krhke i zaštićene kad su uz odobranog partnera

Istraživanje čiji su rezultati objavljenji u posljednjem broju stručne publikacije Journal of Family Issues pokazalo je da žene žele partnera koji je viši od njih. Autori studije su analizirali podatke online servisa za traženje partnera te oglase koje je dalo oko 450 muškaraca i 470 žena.

Muškarci su u prosjeku imali 36 godina i bili visoki oko 173 centimetra, a žene su bile prosječne dobi od 35 godina te visine od oko 165 centimetara. Dok je samo 13,5 posto muškaraca izrazilo želju za spojem isljučivo s nižim ženama, čak 49 posto žena je bilo zainterisirano isključivo za više muškarce.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Zatim je provedeno online istraživanje u koje je bilo uključeno 54 muškarca i 131 žena koje je također donijelo slične rezultate: 37 posto muškaraca izjavilo je da ih zanimaju samo niže žene od njih samih, dok je 55 posto žena imalo strogi kriterij da izlaze samo s muškarcima koji su viši od njih.

Glavni razlozi kojima su žene objašnjavale svoju želju da izlaze s višim muškarcem su to što se tako osjećaju ženstvenije i zaštićenije, odnosno viši muškarac pruža im veći osjećaj sigurnosti nego muškarac koji je niži od njih samih.

– Većina sudionica istraživanja je izjavila da se vole osjećati krhke i zaštićene kad su uz odobranog partnera te da se osjećaju čudno kad moraju pogledati prema dolje kako bi svog partnera pogledale u oči. No, tu je i još jedan zanimljiv dodatak.

Naime, potreba moderne žene ne završava samo na činjenici da želi muškarca koji je viši od nje, već ona želi i muškarca koji je viši od nje čak i kad ona nosi visoke pete.

– Prema teoriji evolucijske psihologije sličnost je prevladavajuće pravilo kod pronalaženja partnera, no ovo je istraživanje pokazalo da, kad je riječ o fizičkim karakterisitikama, kao što je visina, sličnost ipak nije pravilo – kaže jedan od autora studije, prof. Michael Emerson sa Sveučilišta Rice.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

- Činjenica da žene ipak preferiraju više muškarce vjerojatno je povezana sa stereotipima o spolovima i tradicionalnim društvenim pogledima na uloge muškarca i žene. Jedan od raširenih stereotipa je uloga muškarca kao zaštitnika, a u društvu koje i dan danas potiče ideju da muškarci moraju biti snažni i dominantni, a žene krotke i podatne, poželjan je prizor visokog muškarca koji se saginje kako bi obgrlio nižu ženu – pojašnjava profesor sociologije i koautor istraživanja George Yancey.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 15:37