LIJEK ZA PIVSKI TRBUH

‘Zelena mediteranska dijeta‘ sagorijeva opasne masnoće četiri puta brže nego druge dijete: Evo kako funkcionira

Ilustracija

 Cristina Pedrazzini/science Phot/Science Photo Library Via Afp
Visceralna masnoća obavija vitalne organe i nakuplja se unutar trbuha te u krv oslobađa kemikalije i hormone koji izazivaju upale

Istraživanje je pokazalo da ljudi koji prate tzv. ‘zelenu mediteransku‘ prehranu sagorijevaju opasnu vrstu tjelesne masnoće četiri puta brže od onih koji se drže neke druge vrste dijete, piše Daily Mail.

Kod onih koji su se 18 mjeseci držali prehrane temeljene na namirnicama biljnog porijekla, razina visceralne masti smanjila se za 14 posto, dok se u kontrolnoj skupini ispitanika, koji su jeli standardnu zdravu prehranu, razina te masnoće smanjila tek za 4,5 posto.

Visceralna masnoća je ona koja obavija vitalne organe i nakuplja se unutar trbuha, zbog čega ljudi imaju tipični ‘pivski trbuh‘ ili kruškolik oblik tijela.

Ova vrsta masnoće je najopasnija jer se smatra da u krv oslobađa kemikalije i hormone koji izazivaju upale povezane s kroničnim bolestima poput bolesti srca i bolesti masne jetre. Rizik je tim veći što se ta masnoća nakuplja bliže unutarnjim organima.

Mediteranska prehrana - s visokim udjelom masti i proteina, ali s niskim udjelom ugljikohidrata - postala je iznimno popularna posljednjih godina, a mnoštvo studija nahvalilo je njezin pozitivan učinak na dugovječnost, smanjenje osjećaja slabosti i zaštitu od razvoja raka.

‘Zelena‘ mediteranska prehrana također sadrži obilje grahorica, mahunarki, cjelovitih žitarica, lisnatog povrća, maslinova ulja, orašastih plodova i ribe - s većim naglaskom na povrće.

U najnovijoj studiji ispitanicima je rečeno je da iz prehrane izbace crveno meso i perad te da svaki dan konzumiraju tri do četiri šalice zelenog čaja i shake od posebne vrste alge, tzv.vodene leće.

Istraživači vjeruju da polifenoli - biljni spojevi koji štite tjelesno tkivo od stresa - pomažu u sagorijevanju masti, što je primijećeno i u prethodnim studijama.

Dr. Hila Zelicha, stručnjakinja za pretilost na Sveučilištu Ben-Gurion u Izraelu, koja je bila uključena u studiju, rekla je: ‘Smanjenje visceralne masnoće od 14 posto dramatično je postignuće do kojeg dolazi jednostavnim promjenama u vašoj prehrani i načinu života.‘

Mnogi stručnjaci smatraju visceralnu mast pravim ciljem mršavljenja i boljim pokazateljem nečijeg zdravlja od obima struka.

Visceralna mast se s vremenom nakuplja između organa i proizvodi hormone i toksine koji pospješuju razvoj bolesti srca, dijabetesa, demencije i, na koncu, preranu smrt.

Studija, objavljena u časopisu BMC Medicine, proučavala je 294 odrasle osobe koje su u prosjeku imale 50 godina i imale indeks tjelesne mase (BMI) 31, što ih je svrstalo u kategoriju pretilih. Gotovo devet od deset ispitanika bili su muškarci.

Ispitanici su stavljeni na tri različite dijete i zamoljeni da ih slijede od svibnja 2017. do studenog 2018.

Dvjema je skupinama rečeno da slijede različite varijante mediteranske prehrane.

Prva grupa je slijedila ‘zelenu‘, biljnu verziju, koja je uključivala tri do četiri šalice zelena čaja i jedan shake od vodene leće (tzv. mankai) dnevno.

Druga skupina se držala standardne mediteranske prehrane.

Obje su imale kalorijska ograničenja od 1400 kalorija dnevno za žene i 1800 dnevno za muškarce. Također su jeli manje od 40 grama ugljikohidrata dnevno tijekom prva dva mjeseca, što je zatim podignuto na 80 grama.

U trećoj skupini, sudionicima je savjetovano da se zdravo hrane, ali im nije strogo određen broj kalorija koje smiju unijeti. Tek im je savjetovano da se opušteno pridržavaju mediteranske prehrane.

Tijekom studije, svaka grupa je slušala 90-minutnu lekciju o prehrani svaki tjedan prvih mjesec dana, a zatim jednom mjesečno sljedećih pet mjeseci. Lekcije su se, potom, do kraja studije održavale svaka dva mjeseca.

Svi su zamoljeni da rade aerobni trening i trening s utezima tri do četiri puta tjedno u trajanju od 45 do 60 minuta. Također su dobili besplatno članstvo u teretani kako bi ih se potaknulo na vježbanje.

Na početku i na kraju ispitivanja učinjena je magnetna rezonanca za mjerenje visceralne masnoće. Također su obavljena mjerenja tjelesne težine i opsega struka sudionika.

Tijekom studije je u svim skupinama zabilježen pad potonjih vrijednosti, iako nije bilo značajnih razlika među skupinama.

U skupini koja se držala ‘zelene‘ dijete, sudionici su u prosjeku izgubili 3,9 posto svoje tjelesne težine i 5,7 posto opsega struka. Oni koji su bili na standardnoj mediteranskoj prehrani izgubili su 2,7 posto, odnosno 4,7 posto. A oni na ‘običnoj‘ zdravoj prehrani izgubili su 0,4 posto tjelesne težine i 3,6 posto opsega struka.

No razlika u razini visceralne masnoće bila je vrlo zamjetna, rekla je dr. Zelicha: ‘Gubitak težine je važan cilj samo ako je popraćen impresivnim rezultatima u smanjenju masnog tkiva.‘

Profesorica Iris Shai, nutricionistica koja je vodila istraživanje, rekla je: ‘Iz rezultata našeg eksperimenta naučili smo da kvaliteta hrane nije ništa manje važna od broja unesenih kalorija. Cilj nam je razumjeti mehanizme raznih nutrijenata.‘

Istraživači su sugerirali da je veći gubitak visceralne masnoće u skupini na ‘zelenoj‘ dijeti rezultat njihove prehrane koja je sadržavala više polifenola. Razine ovih biljnih spojeva bile su više kod ovih sudionika u usporedbi s drugim skupinama.

Za probavu takvih namirnica potrebno je više energije, što je prema znanstvenicima dovelo do sagorijevanja više masnoće. To je, pak, dovelo do pada težine.

Shake od vodene leće, koji su konzumirali oni na zelenoj dijeti, bio je bogat proteinima, željezom B12, vitaminima, kao i polifenolima.

Od čega se sastoji ‘zelena‘ mediteranska prehrana?

Opsežna studija pokazala je da ‘zelena‘ mediteranska prehrana može dovesti do bržeg gubitka visceralne masnoće. Ovo je najopasnija vrsta masti jer se može omotati oko organa i polagano otpuštati kemikalije koje izazivaju upalu.

Istraživanja sugeriraju da žene ne bi trebale unositi više od 1200 do 1400 kalorija dnevno, dok bi se muškarci trebali držati između 1600 i 1800 kalorija.

Oboje grupe ispitanika su prva dva mjeseca unosile oko 40 grama ugljikohidrata dnevno, a nakon toga je ta količina povećana na 80 grama dnevno.

Objema grupama također je rečeno da konzumiraju manje crvenog, prerađenog mesa i mesa peradi nego u standardnoj mediteranskoj prehrani.

Grupi koja je bila na ‘zelenoj‘ dijeti rečeno je da jednom dnevno konzumira shake od 100 grama vodene leće i tri do četiri šalice zelenog čaja.

I skupini koja se pridržavala standardne mediteranske prehrane i skupini koja se pridržavala ‘zelene‘ prehrane rečeno je da konzumiraju šaku oraha dnevno.

Ne postoji striktna formula mediteranske prehrane, ali Sveučilište Harvard kaže da plan prehrane obično uključuje sljedeće:

- Obilje biljne hrane poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, mahunarki

- Maslinovo ulje kao glavni izvor masti

- Sir i jogurt, koji se jedu svakodnevno u malim do umjerenim količinama

- Riba i perad, nekoliko puta tjedno u malim do umjerenim količinama

- Crveno meso, jede se rijetko u malim količinama

- Svježe voće za desert, koje se jede samo nekoliko puta tjedno sa slatkišima s dodanim šećerom ili medom

- Vino, konzumirano u malim ili umjerenim količinama uz neka jela

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:01