OPASNA INFEKCIJA

Zbog epidemije papagajske bolesti u Europi preminulo pet osoba

Papiga, ilustracija

 Yuri Cortez/Afp/Profimedia
Do zaraze dolazi nakon udisanja sasušenih izlučevina ptica, izravnog dodira ili ugriza ptica

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je u utorak da je smrtonosna epidemija psitakoze, bakterijske infekcije poznate i kao papagajska bolest, pogodila ljude koji žive u nekoliko europskih zemalja. Prvi slučajevi zabilježeni su prošle godine, otkada je preminulo sveukupno pet osoba, prenosi CNN.

Papagajsku bolest uzrokuje bakterija Chlamydophila psittaci, a do zaraze dolazi nakon udisanja sasušenih izlučevina ptica, izravnog dodira ili ugriza ptica. Zaražene papige ne izgledaju uvijek bolesno, stoga postoji opasnost naknadnog prijenosa zaraze s jedne osobe na drugu preko zraka, što je moguće, iako se rijetko događa.

- U većini nedavnih slučajeva, ljudi su bili izloženi domaćim ili divljim pticama koje su bile zaražene - navodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Inkubacija bolesti traje od jednog do četiri tjedna, najčešće oko deset dana. Najčešći simptomi su prolazna vrućica, glavobolja, bolovi u mišićima i suhi kašalj. Bolest također može biti i teža, s opsežnom upalom pluća i zatajenjem disanja. Liječi se antibioticima, pomoću kojih je smrtnost od 20 posto prije njihove primjene, danas manja od 1 posto.

image

Papige u kavezu, ilustracija

Anton Novoderezhkin/Tass/Profimedia/Anton Novoderezhkin/tass/profimedia

Austrija, koja obično bilježi dva slučaja ove bolesti svake godine, prijavila je 14 potvrđenih slučajeva prošle godine i još četiri ove godine. Slučajevi nisu bili povezani i nitko od pacijenata nije putovao u inozemstvo ili bio u kontaktu s divljim pticama.

U Danskoj se svake godine obično bilježi 15 do 30 slučajeva, a do veljače ove godine potvrđeno ih je 23, iako službenici javnog zdravstva sumnjaju da je broj zapravo puno veći. Hospitalizirano je 17 osoba, od kojih je 15 imalo upalu pluća i četiri osobe su preminule.

Najmanje jedna osoba u Danskoj dobila je papagajsku bolest od ptice kao kućnog ljubimca. Od 15 drugih slučajeva s dostupnim informacijama o izloženosti, 12 ih je reklo da su imali kontakt s divljim pticama prvenstveno putem hranilica. U tri slučaja, pacijenti nisu imali povijest kontakta s pticama bilo koje vrste.

image

Papiga, ilustracija

Walter G Arce Sr Grindstone Medi/Zuma Press/Profimedia/Walter G Arce Sr Grindstone Medi/zuma Press/profimedia

Njemačka je u 2023. godini imala 14 potvrđenih slučajeva, a ove godine bilo ih je još pet. Gotovo sve osobe imale su upalu pluća, 16 ih je hospitalizirano i pet ih je prijavilo izloženost kućnim ljubimcima ili kokošima. Švedska bilježi porast broja slučajeva papagajske bolesti od 2017. godine uz novo izvješće o neuobičajeno velikom broju zaraženih, točnije njih sveukupno 26 tijekom studenog i prosinca prošle godine. U 2024. godini imali su još 13 novih slučajeva.

Nizozemska koja u prosjeku bilježi oko devet pacijenata godišnje, također je zabilježila porast od sveukupno 21 slučaja, što je dvostruko više u odnosu na isto razdoblje tijekom prethodnih godina. Svi zaraženi bili su hospitalizirani, a jedna osoba je preminula. Osam ih je prijavilo da nisu imali kontakt s pticama, sedam ih je imalo kontakt s izmetom domaćih ptica, a šest ih je imalo kontakt s izmetom divljih ptica.

Svjetska zdravstvena organizacija će nastaviti pratiti epidemiju, zajedno s pogođenim zemljama. Upozoravaju osobe koje imaju ptice kao kućne ljubimce i ostale koji su u čestom kontaktu s njima da održavaju dobru higijenu ruku, održavaju kaveze čistima i izbjegavaju prenatrpanost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:56