DVOSTRUKI MUTANT

Zašto je eskalacija korona krize u Indiji važna i za ostatak svijeta: ‘Ovaj soj moramo držati na oku‘

 Sajjad Hussain/AFP
Situacija u Indiji samo je podsjetnik na to da nitko nije siguran dok svi nisu sigurni

Zabrinjavajuće scene iz Indije koja se bori s rastućim brojem zaraženih koronavirusom svakodnevno šokiraju svijet, no izbijanje zaraze ne znači samo krizu za Indiju već i za sve ostale.

- Virus ne poštuje granice, nacionalnost, godine, spol ni religiju - ističe dr. Soumya Swaminathan, glavna znanstvenica iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Pandemija je otkrila koliko je zaista povezan svijet. Ako jedna zemlja ima visok broj zaraženih, vrlo je vjerojatno da će se virus proširiti i u druge zemlje čak i unatoč zabranama putovanja, testiranju i karanteni.

No još je jedna stvar zbog koje se treba zabrinuti kad je riječ o visokoj stopi zaraze u Indiji, a to su novi sojevi virusa.

image
Money Sharma/AFP

Varijanta virusa koja se pojavila u Indiji pod nazivom B.1.617. prozvana je dvostrukim mutantom, zbog dvije ključne mutacije na spike proteinu na površini virusa.

Neka nova istraživanja pokazuju da je zarazniji od 'klasične' varijante te da je potrebno više antitijela u organizmu koja bi blokirala virus.

- Mislim da ovaj soj moramo držati na oku, no trenutno ne postoji razlog za paniku. Vjerujem da se ne radi o mutaciji koju cjepivo ne bi moglo zaustaviti - ističe za BBC dr. Jeff Barrett, direktor Inicijative za genomiku u covidu-19 na Wellcome Sanger institutu.

No što je veći broj zaraženih, to je vjerojatnije da će se još novih sojeva pojaviti.

Tome ide u prilog i vrlo mali broj cijepljenih - samo 110 posto primilo je prvu dozu, a manje od 2 posto ih je cijepljeno s obje - unatoč tome što je njihova zemlja najveći proizvođač cjepiva na svijetu.

image
Punit Paranjpe/AFP
image
Indranil Mukherjee/AFP

A to je još jedan razlog zašto je situacija u Indiji važna za cijeli svijet. Naime, zbog rastuće zaraze u ožujku je stopirana isporuka velikih količina AstraZenecinog cjepiva namijenjenim siromašnim zemljama.

Ipak, to znači da se dio cjepiva preusmjerilo za domaću uporabu, a s obzirom na goruću situaciju, znanstvenici tvrde da je to prioritet.

- Moramo udvostručiti cijepljenje što je brže moguće ili će virus podivljati - ističe Swaminathan.

Na svjetskoj razini pandemija ne pokazuje znakove posustajanja, a situacija u Indiji samo je podsjetnik na to da nitko nije siguran dok svi nisu sigurni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:25