STARE MAJKE

ZAČUĐUJUĆE OTKRIĆE Žene koje su rodile u kasnijim godinama mogle bi živjeti neobično dugo. Ali...

Žene koje su rodile u kasnijim godinama, a da nisu imale problema s time da zatrudne prirodnim putem, mogle bi živjeti neobično dugo, kaže novo istraživanje. Veza između sposobnosti da žena rodi u starijoj dobi i dugovječnosti može se objasniti specifičnim genetskim osobinama, rekli su istraživači.

Promatrali su 462 žene, uključujući i njih 311 koje su živjele iznimno dugo, a pokazalo se da one koje su rodile svoje posljednje dijete nakon 33. godine imaju dva puta veću vjerojatnost da žive najmanje 95 godina, u usporedbi s onima koje su svoje posljednje dijete rodile do 29 –te.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

-Naravno, to ne znači da žene trebaju čekati da imaju djecu u starijoj dobi kako bi se povećale šanse da duže žive - rekao je istraživač studije dr. Thomas Perls, s bostonskog sveučilišta.

Rezultati mogu značiti da je prirodna sposobnost da žene rađaju u starijoj dobi znak sporijeg starenja, ukazuje na to da ženski reproduktivni sustav stari polako, a isto tako i ostatak njezinog tijela.

Novo otkriće u skladu je s prethodnim studijama istih istraživača – utvrdili su da su žene koje su rodile dijete nakon 40-te imale četiri puta veću vjerojatnost da će živjeti 100 godina, za razliku od onih koje su svoje posljednje dijete rodile u mlađoj životnoj dobi.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 12:30