KALORIČNA TRADICIJA

VODIČ KROZ PREŽDERAVANJE NA BLAGDANE Što se događa u organizmu, iz minute u minutu

 Instagram
Blagdansko prejedanje – što radi organizmu

Nećemo uljepšavati istinu: prežderavanje je jedno od najtipičnijih obilježja blagdanskih dana.

Čini se da je, gotovo kao i kićenje bora ili kupovanje poklona, tradicija da tih dana u sebe utrpamo 3000 i više kalorija. I to samo za jedan obrok! Evo što se pri takvom natrpavanju hranom događa u organizmu iz minute u minutu.

U prvoj minuti

- Vaše okusne papile su "uznemirene" i šalju u mozak signale užitka. Njihova poruka je jasna: "Još, još!"

- Dok žvačete, enzimi iz vaše sline razgrađuju šećere i škrob u hrani koju halapljivo gutate.

Nakon 5 minuta

- Vaš želudac frenetično radi kako bi razgradio hranu i poslao je u tanko crijevo iz kojeg će nutrijenti, poput masti i proteina, otići u krvotok.

Nakon 15 minuta

I želudac i tanko crijevo upozoravaju mozak - pomoću hormona kao što su peptidi YY - da su njihovi kapaciteti već premašeni. No, čak i ako ste već pojeli cijeli obrok, vaš mozak neće primiti tu poruku odmah, već tek nekoliko minuta nakon što prestanete jesti. Drugim riječima, nakon preobilnog glavnog jela, bacit ćete se na desert jer vaš mozak još nije primio poruku iz želuca i crijeva.

Tijekom prvog sata

Nakom što ste za desert smazali još jedan ili dva komada slasne pite od jabuka ili neke druge poslastice, razina inzulina je naglo porasla u pokušaju da zadrži kontrolu nad velikom količinom šećera u vašem krvotoku.

Oko 30 minuta nakon što pojedete slani obrok vaše krvne žile mogu postati manje elastične. A ako je vaša prehrana i inače pretrpana jako slanom hranom, može doći do ukrućivanja krvnih žila, što je jedan od rizičnih faktora za razvoj srčanih bolesti.

Nakon jednog sata

Počinjete se osjećati pospano i nekako mamurno? Nemojte optuživati naporan dan ili kasni sat. Puretina sadrži triptofan - aminokiselinu koju tijelo pretvara u serotonin, hormon koji djeluje uspavljajujuće. No, umor koji pritom osjećate zapravo je posljedica pretrpanog i iscrpljenog želuca. On mozgu šalje poruku "odmori se i probavi na miru hranu" pa mozak svu raspoloživu energiju usmjerava na probavljanje.

Želudac vam je napuhan i napet poput balona te vrši pritisak na okolne organe, što može uzrokovati grčeve i mučninu.

Nakon dva sata

Jetra je preradila hranu u nutrijente koje organizam može apsorbirati. Imate li sreće da vaše rezerve ugljikohidrata nisu već pune, većina masnoća i kalorija koje ste unijeli u sebe bit će pretvorena u brzo iskoristivu energiju. (Na primjer, ako ste prije prejedanja bili fizički aktivni, u vašim će skladištima biti još slobodnog prostora.)

Ipak, puno je vjerojatnije da će se višak (s obzirom na to da ste pojeli dvostruko više hrane nego što je vašem tijelu potrebno) pretvoriti u trigliceride i potom biti pohranjen u masne stanice u području trbuha, stražnjice i bedara.

Nakon nekoliko sati

- Uff, olakšanje! Vaš želudac je napokon prazan, a krvne žile su se vratile u prijašnje stanje.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:36