REVOLUCIJA U MEDICINI

VIDEO: NOVA METODA UNIŠTAVANJA TUMORA! Putovat će tijelom do klopke za uništenje

„Tumorski jednotračni vlak" je nova metoda uništavanja tumora kojom se tumorske stanice odvode u toksičnu klopku ili u dijelove tijela koji su sigurniji za operaciju.

Tim znanstvenika s Georgia Institute of Technology kreirao je nano vlakna koja su tanja od ljudske vlasi, a koje tumori koriste za „putovanje“ tijelom.

Studije na životinjama pokazale su da tumori mozga mogu biti znatno smanjeni navođenjem tumorskih stanica da migriraju pomoću nano vlakana. Autori studije su radili na teško liječivim tumorima mozga, glioblastomima, koji su vrlo agresivni i skloni širenju unutar mozga.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

U normalnim uvjetima tumorske stanice putuju duž živaca i krvnih žila te na taj način zauzimaju sve veće područje mozga, no nano vlakna, nova tehnologija predstavljena nedavno u stručnoj publikaciji Nature Materials, mogu oponašati te kanale koje tumorske stanice koriste za kretanje unutar tijela.

– Tumorske stanice se inače „hvataju“ za prirodne strukture, kao što su živci ili krvne žile, te ih koriste pout neke vrste monoraila, odnosno vlaka na jednoj tračnici, kako bi se premjestili u druge dijelove mozga. Osiguravajući im privlačnu alternativu u vidu nano vlakana, možemo učinkovito pomicati tumore prema odredištu koje sami odaberemo – objašnjava jedan od autora studije, prof. Ravi Bellamkonda.

Znanstvenici su uspjeli niz različitih tipova raka preusmjeriti i voditi u željenom smjeru uz pomoć nano vlakana u testovima koje su obavili u takozvanim Petrijevim zdjelicama, kakve biolozi koriste u promatranju bakterija i mokroorganizama na posebno pripravljenim hranjivim podlogama. Potom su ispitivanja na životinjama pokazala da se tumore na taj način može „izvesti“ iz mozga i odvesti u implantirani toksični gel.

Veličina tumora kod miševa kod kojih je primjenjena metoda „tumorskog jednotračnog vlaka“ bila je čak 93 posto manja nego kod miševa koji nisu bili liječeni. – To je potpuno obrnuti princip liječenja od svih dosadašnjih jer se ovdje ne pokušava dopremiti lijek do tumora već tumor dovesti do lijeka, odnosno do sredstva koje će ga uništiti – izjavio je prof. Bellamkonda za BBC.

– Tumor sada možemo pomicati putem koji sami odredimo i potom ga uništiti. Ne stvara se novi tumor, a primarni zapravo postupno nestaje – dodaje prof. Bellamkonda te naglašava kako bi ovakav način kontroliranja rasta tumora mogao u budućnosti dovesti do toga da, ako se već ne da izliječiti, tumor postane bolest s kojom se može živjeti, poput dijabetesa.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Druga ideja i cilj ove studije jest da se operacija tumora učini lakšom i sigurnijom. U normalnim okolnostima, tumor i okolno tkivo se odstranjuju iz tijela domaćina, no kad je riječ o mozgu, to predstavlja problem s obzirom na to da odstranjivanje bilo kojeg tkiva u tom dijelu tijela može imati ozbiljne posljedice.

Prof. Bellamkonda smatra da će ovom metodom omogućiti liječnicima da premjeste tumor iz mozga u dio tijela u kojem bi ga lakše mogli operirati. U svakom slučaju, istraživanje metode „tumorskog jednotračnog vlaka“ još je u ranoj fazi i potrebno je obaviti još niz eksperimenata na životinjama prije nego što se prijeđe na ispitivanje na ljudima, no dr. Emma Smith iz Centra za istraživanje raka Velike Britanije kaže da je ovo fascinatno otkriće jer može dovesti do posve novih načina zaustavljanja rasta tumora bez oštećivanja zdravog tkiva, što je od izuzetne važnosti za oboljele od raka mozga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 09:05