OPASNI SUPLEMENTI

VELIKO OTKRIĆE: ANTIOKSIDANSI MOGU UBRZATI RAK PLUĆA Oni koji su ih dobivali imali tri puta više tumora!

Dosadašnje studije ukazivale su kako antioksidanski usporavaju napredak raka pluća, no u novo provedenom istraživanju na Akademiji Sahlgrenska, Sveučilište Gothenburg otkriveno je kako antioksidansi imaju veliki utjecaj na napredak raka pluća.

Antioksidansi su kemikalije koje su prisutne u nekim lijekovima, hrani i u pojedinim dodatcima prehrani. U tijelu, antioksidansi stupaju u interakciju sa slobodnim radikalima te ih neutraliziraju. Slobodni radikali su kemikalije koje potencijalno mogu naštetiti stanicama.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Štetno djelovanje na DNK, proteine ​​i stanične membrane - pri visokim koncentracijama radikala dovodi do razvoja raka.

Voditelj studije Martin Bergo proveo je sa svojim timom istraživanje na dvije skupine laboratorijskih miševa te je pratio razvoj tumora u objema skupinama.

Prva skupina miševa primila je kao dodatak prehrani antioksidanse u obliku vitamina E i acetilcisteina - dvije od najčešće korištenih antioksidansa; dok druga skupina miševa nije dobivala antioksidanse u svojoj prehrani.

Istraživači su otkrili da su miševi koji su dobili dodatne antioksidanse u svojoj prehrani su imali tri puta više tumora, a uginuli su dvostruko brže od miševa koji nisu primali dodatne antioksidanse.

Istraživači vjeruju kako su na tragu velikom otkriću koje će pomoći mnogim oboljelima od raka pluća.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 09:03