NEMA NUSPOJAVA

VAGINALNA KREMA ŠTITI OD ZARAZE HIV-om! Revolucionarni izum s nano česticama srebra

Kreirana je vaginalna krema s nano česticama srebra koja može blokirati zarazu HIV-om i štiti oba partnera.

Prijašna istraživanja provedena na Sveučilištu u Teksasu i Sveučilištu Monterrey u Meksiku pokazala su da bi nano čestice srebra mogle zaustaviti prijenos virusa humane imunodeficijencije (HIV), a sada je isti tim znanstvenika na temelju tog otkrića kreirao vaginalnu kremu koja može blokirati zarazu HIV-om.

Koautor studije Humberto Lara Villegas sa Sveučilišta Monterrey kaže da protein koji se naziva GP120 pomaže virusu da se veže za imunološke stanice u organizmu domaćina, a nano čestice srebra se priljubljuju uz protein GP120 te ga blokiraju, što drugim riječima znači da virus više nije sposoban zaraziti imunološke stanice.

- Inače lijek koji se koristi protiv virusa djeluje unutar samih stanica kako bi spriječilo njegovo razmnožavanje. No, ovo je potpuno drugačiji smjer liječenja s obzirom da nano čestice djeluju direktno na virus te više ne dopuštaju da on uopće uđe u stanice – objašnjava Lara Villegas.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Pozitivni rezultati u laboratorijskim testovima

Krema s nano česticama srebra bila je testirana u laboratoriju na uzorcima ljudskog tkiva uzetog iz cervikalne sluzi te se pokazalo da učinkovito blokira prijenos HIV-a.

Krema djeluje u manje od 1 minute od trenutka aplikacije, a njezin zaštitni učinak protiv prijenosa virusa traje do 72 sata. Znanstvenici koji su je kreirali kažu da će, iako je krema namijenjena za vaginalnu primjenu, i seksualni partner osobe koja je koristi biti zaštićen od virusa.

Iako zasad nisu uočene nikakve nuspojave od nano čestica srebra, Lara Villegas naglašava da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potpuno potvrdila sigurnost takve kreme za upotrebu. Slijedeći korak bit će testiranje kreme na miševima modificiranim s ljudskim imunološkim stanicama, a tek potom će se prijeći na klinička ispitivanja na ljudima.

Znanstvenici smatraju da bi krema mogla služiti i kao zaštita od drugih spolno prenosivih bolesti, poput humanog papiloma virusa, s obzirom na to da bi nano čestice srebra mogle i taj virus blokirati na isti način na koji blokiraju i zarazu HIV-om.

Kreatori ove kreme za zaštitu od HIV-a istodobno rade i na kreiranju dijagnostičkog testa koji bi se bazirao na testu krvi, a mogao bi predvidjeti hoće li određena HIV pozitivna osoba reagirati na antiretrovirusnu terapiju. Nadaju se da bi taj dijagnostički test mogao dati rezultate već u roku od nekoliko sati, a to bi bilo od velikepomoći liječnicima kako bi svojim pacijentima osigurali najbolju moguću terapiju za HIV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 10:23