Prevencija tumora

U Pakracu održana 15. ‘zdrava kava s doktorima‘: ‘Nedostupnost liječenja i izoliranost su teme o kojima se najviše pričalo‘

Zdrava kava u Pakracu

 Nismo Same/
Udruga Nismo same u 15 gradova diljem Hrvatske provodi ovu inicijativu ‘zdrave kave s doktorima‘

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo održala je u četvrtak u Pakracu svoju 15. "zdravu kavu s doktorima" koja je okupila 28 sudionika. Ugodnom druženju prisustvovale su članice Udruge, djelatnice bolnice u Pakracu na čelu s ravnateljicom i zainteresirane žene s obitelji, dok je voditeljica inicijative bila prim. doc. dr. Vesna Ramljak.

Uz Vesnu Ramljak, sa zainteresiranim građanima svoja znanja i iskustva podijelile su Marina Major, ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana, Kristina Milek, zamjenica ravnateljice i Đurđica Stokić, glavna sestra bolnice u Pakracu. Kroz neformalan i vrlo ugodan razgovor, sve prisutne žene imale su mogućnost dobiti odgovore na brojna pitanja koja ih muče – od dijagnoze, procesa liječenja, suživota s rakom, ali i svu potrebnu psihološku podršku koja je kod onkoloških pacijentica i njihovih obitelji od velike važnosti. Teme o kojima se ipak najviše razgovaralo bile su nedostupnost liječenja i prometna izoliranost.

Udruga Nismo same u sklopu svog EU projekta "Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama", koji je pokrenut u ožujku 2022. godine, u 15 gradova diljem Hrvatske provodi inicijativu "zdrave kave s doktorima". Glavni cilj inicijative je u neformalnom okruženju pružati ključne informacije, educirati i povećati svijest građana o važnosti prevencije te promovirati zdravlje. Tijekom 17 mjeseci "zdrava kava s doktorima" posjetila 15 gradova diljem Hrvatske, i okupila više od 600 sudionika, od toga 56 liječnika, te tako doprinijela povećanju svijesti o prevenciji raka dojke i drugih malignih bolesti, posebice u onim manje razvijenim sredinama.

- Ponosna sam na sve koji su bili dio ove inicijative jer smo zajedničkim snagama napravili jako puno. Uz ovaj projekt smo dodatno potvrdile koliko je takva neformalna vrsta razgovora u opuštenoj atmosferi bitna, ne samo za kvalitetno informiranje i edukaciju oko prevencije i procesa liječenja, već i za bolju komunikaciju, razumijevanje i stvaranje međusobnog povjerenja između liječnika i pacijenata - rekla je Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:20