OPASNE KEMIKALIJE

U JEDNOKRATNIM PELENAMA ZA DJECU PRONAĐENI OPASNI SPOJEVI Prvo istraživanje te vrste donijelo zapanjujuće rezultate: u nekim pelenama ima i glifosata

 REUTERS

Francuski znanstvenici su otkrili tragove vrlo opasnih kemikalija u jednokratnim pelenama za bebe. Ta je studija prva te vrste ikada provedena u svijetu, piše Guardian.

Vladajući su zato naložili proizvođačima da izrade 'akcijski plan' u roku od 15 dana kako bi iz pelena uklonili spojeve potencijalno opasne za ljudsko zdravlje. Jedna od pronađenih kemikalija je i zloglasni glifosat, herbicid koji Svjetska zdravstvena organizacija, doduše, nije zabranila, ali ga je ocijenila kao vrlo vjerojatno kancerogenog.

Znanstvenici su testirali 23 uzorka dječjih pelena koje su se mogle nabaviti u Francuskoj između 2016. i 2018. Određene potencijalno štetne kemikalije pronađene su čak i u onim pelenama koje su nosile oznaku 'ekološke'. Izvještaj, koji je objavljen u srijedu, nije poimence naveo koje marke pelena sadrže opasne spojeve, no naglasili su kako se radi o 'vrlo poznatim brendovima'.

Francuska agencija za hranu, okoliš i medicinu rada, Anses, kaže da je detektirano više škodljivih spojeva u jednokratnim pelenama koje se mogu proširiti urinom i dospjeti u organizam preko kontakta s bebinom kožom. Neke od tih kemikalija dodane su namjerno kako bi se pelene parfimiralo.

Istraživači su otkrili oko 60 kemikalija, uključujući i glifosate kakvi se koriste u herbicidu Roundup, a neki od tih spojeva zabranjeni su u Europskoj uniji. Neke druge supstance pronađene u pelenama također se mogu naći u dimu cigareta ili dizelskim isparavanjima, stoji u 206 stranica dugom izvješću.

Kod više supstanci je utvrđeno prekoračenje dozvoljene doze prilikom 'realističnih uvjeta uporabe'. Mjerenja i kalkulacije su bazirane na 4.000 pelena koliko otprilike upotrijebi svako dijete od rođenja pa do treće godine.

Francuska ministrica zdravstva Agnès Buzyn, nakon objavljenih rezultata, sastala se s predstavnicima proizvođača pelena.

'Anses kaže da ne postoji neposredna opasnost za zdravlje djece. Naravno, i dalje možemo nastaviti koristiti pelene. Pa to radimo već 50 godina', kazala je.

Međutim, Buzyn priznaje da rezultati istraživanja ne isključuju potencijalni dugoročni rizik te kaže kako bi trebalo poduzeti sve kako bi se zaštitilo djecu.

Dva najveća proizvođača, Pampers i Joone, reagirali su odmah po objavi studije.

'Naše pelene su sigurne i uvijek su bile sigurne', kazali su iz Pampersa i dodali da su odmah uvažili neke preporuke iz studije te da njihovi proizvodi ne sadrže ni jednu tvar s popisa alergena koji je izdala EU.

Carole Juge-Llewellyn, predsjednik Joone, Ansesov izvještaj naziva 'isuviše alarmantnim' te naglašava da njegova kompanija redovito objavljuje toksikološke analize svojih proizvoda.

Ansesov izvještaj preporučuje eliminiranje ili bar minimalnu uporabu štetnih spojeva u pelenama te predlaže strožu regulaciju i daljnja istraživanja.

'Nije moguće potpuno isključiti eventualne zdravstvene rizike povezane s jednokratnim pelenama', kaže se u studiji.

Također, studija zaključuje da 'zasad ne postoje epidemiološka istraživanja koja se odnose na zdravstvene rizike nošenja pelena. No, štetne tvari su ipak pronađene i utvrđeno je prekoračenje gornje granice za neke od tih supstanci'.

'S obzirom na dosadašnja saznanja, ne možemo posve isključiti eventualne zdravstvene rizike jednokratnih pelena', kaže se u studiji Ansesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2022 04:06