NAPETA SITUACIJA

TUČNJAVA LIJEČNIKA Zaratilioko toga tko smije operiratikuk, a tko namještati kosti

 Davor Pongračić/Cropix
Traumatolozi tvrde da ortopedi moraju na obuku za njihov posao, a ortopedi njima ne priznaju kompetenciju za obavljanje operacija.

Slomite li nogu ili ruku navečer ili noću, uskoro biste mogli ostati bez hitne intervencije jer traumotolozi, zbog nerješavanja statusa i uskrate licence za rad na temelju stečenih prava, prijete štrajkom. To znači da više neće dežurati, baš kao što je to praksa ortopeda s kojima su trenutno na ratnoj nozi.

Sve je počelo nakon pokušaja da se usklade stare specijalizacije s novom zajedničkom - ortopedijom i traumatologijom. Navodno ortopedi ne priznaju traumatolozima kompetenciju za ortopedske zahvate, a rezultat je da traumatolozi ne mogu dobiti licencu HLK za rad u mišićno-koštanoj kirurgiji.

Još bez pravilnika

Zbog uzavrele situacije nedavno su se u Klinici za traumatologiju čak potukli ortoped i traumatolog. U rješavanju situacije nije pomoglo ni povjerenstvo Ministarstva zdravlja koje je trebalo iznjedriti pravilnik po kojem bi traumatolozi morali “odraditi” dio operacija iz ortopedije koje dosad nisu obavljali, a ortopedi pak dio posla kojeg nemaju u svom tzv. hladnom radu jer oni rade isključivo unaprijed dogovorene operacije poput ugradnje kuka ili koljena.

Najgore bi za pacijente bilo da se ostvari prijetnja traumatologa pa da svi s polomljenim rukama i nogama završe kod ortopeda, od kojih većina u tom poslu nema dovoljno vještine.

Sređivanje područja

Prof. dr. Robert Kolundžić, predsjednik Hrvatskog ortopedskog društva, kaže da će ortopedi uskoro sigurno dežurati i obrađivati traumatizirane pacijente.

No, kraj prijepora se ne nazire. Traumatolozi tvrde da ih ortopedi šikaniraju i omalovažavaju, a ortopedi, pak, da traumatolozi žele dobiti papirnatu kompetenciju pa ih šalju u “školicu” i polaganje specijalističkog ispita iz ortopedije. Nekad su traumatologija i ortopedija bile samo djeca kraljice - kirurgije. No, uslijedilo je odvajanje i ortopedija je postala samostalna specijalizacija, a traumatologija subspecijalizacija opće kirurgije kojoj je u konačnici ostala kirurgija koštano-zglobnog područja, s tim da traumatolozi rade ozljede, a ortopedi ranije dogovorene operacije. Ta je podjela ostala sve do objedinjavanja specijalizacije koju danas polaze mladi specijalizanti, a stariji su se odlučili na međusobnu borbu.

- Prije tri godine i u Hrvatskoj je po uzoru na svijet uvedena specijalizacija koja se zove ortopedija i traumatologija. Danas se educiraju ortopedi traumatolozi i u cijeloj Europi želi se srediti to područje.

Nužna doedukacija

Primjerice, u Njemačkoj i Austriji subspecijalistima traumatologije određen je način stjecanja nove specijalizacije u kojem im se priznaje dosadašnji rad, a za ono što nisu radili potrebna je doedukacija - kaže prof. dr. Zvonimir Lovrić, traumatolog u KB Dubrava. Dodaje da je predložen pravilnik o rješavanju ovog problema, ali su ga ortopedi opstruirali. Podsjeća da je traumatolog educiran za 87% onog što traži nova specijalizacija, a ortoped tek za nešto više od 50%. S druge strane, prof. dr. Kolundžić kaže da je ortopedija “glava” struke i zato je sljednica nove specijalizacije. Smatra da traumatolozi nisu u pravu kad traže da se za novu specijalizaciju i ortopedi moraju doeducirati jer “oni su to učili tijekom specijalizacije”. No, činjenica je da ortopedi ne rade traumatologiju i “nisu u formi” po tom pitanju.

Dio traumatologa smatra i da je zapravo cilj uništiti traumatologiju kao struku i u konačnici zagrebačku Kliniku za traumatologiju, jedinu takvu u Hrvatskoj.

- Apsurd je da traumatolozima u traumatološkoj klinici šefovi postaju ortopedi i tako se polako gasi ta jedinstvena klinika.

Uništavanje Klinike

I ova je specijalizacija isforsirana jer u vrijeme kad se, primjerice, i u ortopediji posao dijeli na stručnjake za šaku, na one za koljeno ili kukove nije dobro da se u nju utapa traumatologija kao važan dio pomoći traumatiziranim pacijentima. Možemo očekivati da uskoro Kliniku za traumatologiju zamijeni elitna ortopedska klinika samo za odabrane izvan javnog zdravstva - kaže dr. Franjo Slaviček iz Klinike za traumatologiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 13:49