SVE O HEPATITISU

TESTIRAJTE SE! ZASTRAŠUJUĆE BROJKE U Hrvatskoj je 4000 djece s kroničnim hepatitisom C

Virusni hepatitis je vodeći uzrok raka jetre, a rak jetre je drugi najveći rak ubojica. Zato je neizmjerno važno testirati se, suočiti s bolešću i što ranije krenuti s liječenjem te tako spriječiti posljedice.

U Hrvatskoj je otvoren i InfoHep Centar, besplatni info telefon na 0800-400-405.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Bolje liječenje

Na tom broju se mogu dobiti sve informacije o bolesti, načinima prepoznavanja simptoma, liječenju, dijagnostici, besplatnim centrima za testiranje...

Posebno zabrinjava, navode stručnjaci, što u Hrvatskoj ima oko 4000 djece s kroničnim virusnim hepatitisom C te je potrebno svima osigurati najbolje liječenje. Edukativne kampanje su usmjerene i na zaustavljanje diskriminacije obolejlih. HCV se, naime, ne širi socijalnim kontaktom, već direktnim kontaktom sa zaraženom krvlju. Danas je osnovni put prijenosa intravensko korištenje droga putem uzimanja zajedničkih šprica. Mogući put prijenosa je i inficirani pribor prilikom tetovaža i piercinga.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Akutna infekcija

Rjeđe se može prenijeti i spolnim odnosom te tijekom poroda sa zaražene majke na dijete. Akutna infekcija rijetko se prepoznaje jer tek trećina bolesnika ima simptome poput mučnine, umora, slabosti i tupe boli u gornjem desnom dijelu trbuha. Bolest uglavnom prijeđe u kronični hepatitis te dalje oštećuje jetru.

Kroz 10 do 30 godina razvija se ciroza. Najčešći simptom je kronični umor, a bolest se kasno otkrije. Stoga je važno na vrijeme prepoznati jeste li u riz

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 20:26