LIJEČNICI SAVJETUJU

SVJETSKI ZDRAVSTVENI STRUČNJACI NAHVALILI MEDITERANSKU PREHRANU 'Evo što trebate činiti kako ne bi dobili srčani...'

 Colourbox

S obiljem svježeg voća i povrća, minimalno obrađenim namirnicama i maslinovim uljem koje zamjenjuje maslac i margarin, vodeći liječnici pozivaju ljude s rizikom od srčanog udara da pređu na mediteransku prehranu umjesto uzimanja statina, lijekova koji smanjuju razinu kolesterola u krvi.

Stručnjaci tvrde kako bi tijela poput Nacionalnog instituta za zdravlje i kliničku izvrsnost u Nici trebali odustati od preporučivanja lijekova za snižavanje kolesterola i unaprijed srezati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Doktori bi pacijentima trebali predlagati da se hrane zdravije, vježbaju i prestanu pušiti.

Kardiolog i veliki kritičar statina, dr. Aseem Malhotra, je jedan od tri liječnika koji predstavljaju ove preporuke u zdravstvenom časopisu 'Prescriber', prenosi Guardian.

- Mediteranska prehrana sa što manje obrađenih sastojaka pokazala se pri testiranju da smanjuje pojavljivanje kardiovaskularnih bolesti - kazali su doktori u članku koji pozivaju doktore da svoje pacijente upozore na rizike statina i predlože im promjenu životnog stila.

Naime, uzimanje statina ima brojne negativne posljedice, poput dijabetesa, krvarenja iz nosa, grlobolje, glavobolja, vrtoglavica, problema s probavom...

Profesor Simon Capewell, potpredsjednik britanskog fakulteta za javno zdravstvo složio se sa savjetima iz članka.

- Za većinu ljudi u srednjim godinama koji žele izbjeći srčane bolesti, ovakva prehrana je puno bolji izbor od doživotnog uzimanja statina - kazao je za Guardian.

Članak je najnoviji primjer u kojem stručnjaci hvale prednosti mediteranske prehrane. Nedavni članak u vodećem medicinskom časopisu 'Open Heart' također je ukazao na to da svi zabrinuti zbog svog srca, ali i drugih zdravstvenih problema, trebaju preći na mediteransku dijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:50