RAVNOTEŽA ENERGIJE

SVE ŠTO ZNATE O DORUČKU JE POGREŠNO Preskakanje doručka nema nikakve veze s...

Doručak bi trebao biti najvažniji obrok u danu. A savjeti za mršavljenje uvijek uključuju i onaj da se doručak ne preskače jer je to ključan obork za odražavanje idealne tjelesne težine.

No, dva nova istraživanja pokazuju da te teze možda ipak nisu točne.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Znanstvenici sa Sveučilišta Alabama u Birminghamu otkrili su da preskakanje doručka ne pomaže niti ne šteti pri pokušajima mršavljenja. U svom kliničkom istraživanju, koje je trajalo 16 tjedana i u koje su bili uključeni ispitanici s prekomjernom tjelesnom težinom, otkrili su da doručkovanje ili preskakanje doručka nema nikakve veze s njihovim uspjehom u mršavljenju.

Drugo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u stručnoj publikaciji American Journal of Clinical Nutrition, otkrilo je da, suprotno uvriježenom mišljenju, svakodnevno doručkovanje nije povezano s ubrzavanjem metabolizma.

Prema prijašnje tezama, koje su bile poduprte prethodnim istraživanjima, ranojutarnji doručak je sprečavao napadaje gladi i prejedanje kasnije tijekom dana te je ubrzavao metabolizam. No, novo istreaživanje u kojem se ispitivala povezanost između navika doručkovanja ili preskakanja doručka i ravnoteže energije tijekom dana nije uspjelo dokazati da je to točno.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Ipak, autori ovog drugog istraživanja otkrili su da je doručkovanje povezano s većom potrošnjom energije tijekom obavljanja fizičke aktivnosti te sa stabilnijom razinom šećera u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Unatoč svemu tome, stručnjaci ne savjetuju da sada počnete preskakati doručak, naročito ako vas to čini razdraženim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:46